A megfertőzött ország

2021. február 12. 18:17

Nem elsősorban a „normális életet” érintő korlátozások vernek éket emberek, családok és gondolkodásmódok közé, hanem az Orbán-rendszer.

2021. február 12. 18:17
Antal Attila
Antal Attila
Népszava

„A magyar társadalom belefáradt a korlátozásokba: a járvány eleve különféle megítélései és az olykor aránytalan korlátozások miatti társadalmi kilátástalanság egymásnak ugrasztotta az embereket. Holott nem lenne szabad elfelejteni azt, hogy nem elsősorban a »normális életet« érintő korlátozások vernek éket emberek, családok és gondolkodásmódok közé, hanem az Orbán-rendszer. Orbán nem közegészségügyi és életvédelmi rendelkezésekként tekint a lezárásra. Számára a járvány egyfajta »előrehozott választás«, ahol versenytársak nélkül tud mindent leuralni.

Az Orbán-rendszer már jóval a világjárvány előtt is erősen polarizálta a magyar társadalmat. A történelmi múlt megítélése, az Európai Unióhoz való viszony, a globális ökológiai és klímaválság ténye és következményei, a menekült és bevándorlási válság mind-mind hitvitává vált, és a törzsies jellegű konfliktusok már egy jó ideje nem pusztán közéleti, hanem magánéleti relevanciával rendelkeznek. A véleménykülönbség természetes velejárója a politikai viszonyoknak, és korántsem minden szekértáborharc bontakozott ki 2010 után.

Ugyanakkor az Orbán-rendszer két ponton mégis dermesztő újdonságot hozott. Egyrészt minden konfliktus háborús keretben bontakozik ki, ahol jó és rossz harcol egymás ellen, és a cél egyáltalán nem a másik megsemmisítése, hanem a folyamatos harc (a háború tehát öncélú). Másrészt a közéleti vitáknak magánéletre vonatkozó konzekvenciáik vannak, vagyis könnyen megüthetjük a bokánkat, ha nyíltan szembemegyünk a rendszerrel. Az Orbán-rendszer tehát már jóval a koronaválság előtt megfertőzte a magyar társadalom mentálhigiénés állapotát, vitakultúráját, és ebbe a helyzetbe robbant bele a sohasem látott közegészségügyi, társadalmi, gazdasági és persze pszichológiai válságtömeg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reflex2
2021. február 13. 16:40
http://hunhir.info/hirek/oseink-nyomaban/2021/02/13/eleven-faklya-nema-langnyelv-a-szekely-martirra-emlekezunk/ Nem muszáj szeretni a kormányfőt, de ezeket a gonosz embereket soha többé. Ezzel remélem egyet ért MINDENKI?
nyugalom
2021. február 13. 14:12
Orbán rendszer? 2/3 van! Ki ez a vadbarom?
elfújta az ellenszél
2021. február 13. 13:16
''a globális ökológiai és klímaválság ténye és következményei'' Ez a fickó a Greta Thunberg szinvonalán vergődik, olyan is az egész. Mindenki más hibás, én oxigént termelek a többiek meg a széndioxidot
Igor Teo
2021. február 13. 11:42
"A szerző jogász, politológus, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának alelnöke ." Ez elmond mindent
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!