A keresztény kultúrának része-e a szólásszabadság?

2021. február 15. 12:08

A vélemények nem tekinthetők blaszfémiának, de megsérthették a katolikus hívek érzéseit.

2021. február 15. 12:08
Koltay András
Index

„Múlt héten döntött az Alkotmánybíróság két, a szólásszabadság és a vallási meggyőződés védelme közötti mérlegelést igénylő, már indulásuktól kezdve nagy nyilvánosságot kapó ügyben. A korábban eljáró bíróságoknak mindkét esetben a Polgári törvénykönyv egy sajátos rendelkezését kellett alkalmazniuk. E szabály lehetővé teszi egyes védett csoportok – így a vallási közösségek – számára azt, hogy amennyiben az adott közösséget egy súlyosan sértő vélemény által sérelem éri, úgy a közösség bármely tagja, személyiségi jogai sérelmére hivatkozva, saját nevében – nem pedig a közösség képviseletében – polgári peres eljárást indítson. Ez tehát a gyűlöletbeszéd polgári jogi tilalmát előirányzó norma, amely megszületését végeredményben a büntetőjog által rögzített gyűlöletbeszéd-tilalom gyakorlati alkalmazhatatlanságának köszönheti (amely a magyar szólásszabadságjog egyik kacifántos és kevésbé felemelő epizódja).

Nézzük a két eset tényeit! Időben a korábbi, a HVG 2014. évi karácsonyi címlapjának megítélését igényli, amely a »Nagy Harácsony« felirattal jelent meg, rajta pedig vezető politikusok képmásai egy 17. századi, németalföldi festmény módosított változatán voltak láthatók. A címlapkép Gerard von Honthorst A pásztorok imádása címet viselő festményének felhasználásával készült, és eredetileg Máriát és az újszülött Jézust ábrázolta a pásztorok társaságában; a mai karikatúra a képbe beillesztett kormányzati, politikai szereplők anyagi javakat hajszoló jellemére kívánhatott utalni.

A másik ügy 2016-ra datálódik, amikor is a budapesti lengyel nagykövetség előtt tüntetés szerveződött a lengyel abortusztörvény ellen, amin a résztvevők egyike püspöki ruhában »Járuljatok szentáldozáshoz!« felhívást intézett a jelenlévőkhöz, majd áldoztató papi tevékenységet imitálva egy jól láthatóan címkézett, »abortusztabletta« feliratú zacskóból, »Krisztus teste« kijelentés kíséretében, fehér tablettákat helyezett az elébe járulók nyelvére.

A két ügy előzményeként közzétett vélemények nem tekinthetők hagyományos értelemben vett blaszfémiának – azaz valamely vallás gyalázásának –, de kétségkívül megsérthették az érintett keresztény – elsősorban is a katolikus – hívek érzéseit.

Az Alkotmánybíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy mely alkotmányos szempontokat kellett a vizsgált kérdés tekintetében a bíróságoknak mérlegelniük, és eleget tettek-e ezen kötelezettségüknek – azaz a testület nem a bírósági ítéletek »helyességéről« döntött, hanem arról, hogy azok a megfelelő szempontok kellően alapos figyelembevételével születtek-e meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. február 15. 17:17
Nem lehet része. A Tízparancsolatban már kettő is korlátozza. A hamis tanúzást, tehát rágalmazást és az Isten említését nem megengedett módon.
tomtam
2021. február 15. 14:17
A társadalmi kontrollnak formális és informális elemei vannak. A jogrend, mint formális elem evidencia, a róla szóló véget nem érő polémiával együtt. Az informális elemek, mint kiközösítés, elutasítás, elmarasztaló közösségi értékelés stb. fontos elemei voltak a társadalmi életnek. Azokat a kommunikációs sérelmeket, amelyeket a jogrend nem szankcionált, a közösség a maga eszközeivel sokáig és egy bizonyos mértékig kordában tudta tartani, nem tűrt meg korlátlan szólásszabadságot. Sajnálatos módon a társadalom ezirányú immunitása kiveszett, ami az együttélés minősége szempontjából jelentős veszteség. Persze a jelenség érthető, ha figyeljük például a parlamanti közvetítéseket.
Andre1bp
2021. február 15. 13:59
Keresztény safe place?
zakar zoltán béla
2021. február 15. 13:26
00
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!