A Fidesz megtagadta a polgári világot

2021. február 04. 17:32

Kétségtelen, hogy a Jobbik arra a helyre igyekszik húzódni, amelyet mi is meghatároztunk a magunk számára. Interjú.

2021. február 04. 17:32
Pálinkás József
Magyar Narancs

„Mennyiben kínál az Új Világ Néppárt mást, mint a centrista Momentum vagy a szélsőjobboldalról középre húzódó Jobbik?

Nyilván egyetlen párt sem kínálhat olyan világképet a választóknak, amelynek minden eleme csak rá jellemző. Kétségtelen, hogy a Jobbik arra a helyre igyekszik húzódni, amelyet mi is meghatároztunk a magunk számára, nekünk annyi könnyebbségünk van, hogy a múltban nem tettünk egy polgári párt számára vállalhatatlan kijelentéseket. Azt mondanám, hogy a bal-jobb skálán a Momentum és a Jobbik között helyezkedünk el; az idő és az emberek döntik majd el, ki mennyire hitelesen képviseli a szavakban deklarált nézeteit.

Túl azon, hogy bejelentették indulási szándékukat az előválasztáson, hivatalosan is felvették a kapcsolatot a hatpárti ellenzéki szövetséggel?

Külön-külön voltak tárgyalásaink a pártokkal, a hatpárti szövetséggel még nem.

Pontosan mit szeretnének elérni: hogy elindulhassanak egyéni körzetekben az előválasztáson, vagy hogy rajta legyenek a közös listán?

Azt a célt fogalmaztuk meg, hogy egyéni választókerületekben megmérettethessenek a jelöltjeink. A listát nem állítottuk feltételként, nem kértünk listás helyeket. Azt gondolom, a lista előállítása nagyjából jövőre ilyenkor lesz esedékes, sok értelme nem is lenne most beszélni róla.

Milyen reakciókat kaptak a tárgyalásokon?

Az volt az érzésünk, hogy a pártok egy része tart egy újabb politikai erő megjelenésétől, attól félnek, hogy ez továbbaprózza majd az amúgy is kicsinek tűnő tortát. Mi viszont azt gondoljuk, hogy új szavazókat tudnánk hozzátenni ehhez a tortához. Van egy réteg, amely az általunk megjelenített polgári világra szavaz 1990 óta. Nagy részük azt is belátja, hogy a Fidesz megtagadta ezt a polgári világot, de kételkedik abban, hogy a változást akarókban meglesz-e az a stabilizáló erő, amely a magyar politikát megóvja a szélsőséges kilengésektől, és amely lehetővé tesz egy valóban morális kormányzást. Az Új Világ Néppárt hitelessége, pragmatizmusa, tapasztalata, ideológiai berögzöttségektől való mentessége hozzájárulhat e bizonytalan, a Fideszből kiábrándult szavazók meggyőzéséhez, megnyugtatásához. Ettől persze még érthető, hogy a többi párt jelöltjei nem mindig fogadják jókedvűen a versenytársakat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2021. február 05. 20:11
Soha nem gondoltam volna, hogy egy akadémikus egy gyékényre kerül Jakabbal. Megtörtént. Szégyellje magát !
tajgaréme
2021. február 05. 17:12
"Nagy részük azt is belátja, hogy a Fidesz megtagadta ezt a polgári világot,..." - pálinkás, te egy hülye vagy.
nyugalom
2021. február 05. 16:17
Kissé ordogi a képe.
Aerion
2021. február 05. 15:33
A feltónak nem írhatom, de ide beírom, az apád retkes faszát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!