Orbán nem Hitler és nem is Trump

2021. január 11. 10:16

Viszont a baloldali görénykedés is görénykedés.

2021. január 11. 10:16
Mérő László
Facebook

„Néhány hete Dombi, akivel egyet ugyan továbbra sem értünk szinte semmiben, mégis kifejezetten megszerettük egymást, elküldte egy írását, amely az általa szerkesztett szilajcsiko.hu portálon jelent meg. A cikk arról szól, hogy egy Bidenben kétkedő magyar posztoló egy meghamisított Biden-képet tett fel, és annak kapcsán gúnyolta Bident. Az írás címe mindent elmond: A jobboldali görénykedés is rámehet lelkünkre, gyomrunkra. Ezt a címet vettem kölcsön ehhez a bejegyzéshez, még a cím betűtípusát is megtartottam, csak egy félszót változtattam értelemszerűen meg: jobboldaliból baloldali lett.

Ezt a képet a mostani washingtoni események, a Capitolium ostroma kapcsán posztolta valaki ijesztésként, jelezni, hogy valami hasonló, vagy akár még rosszabb várhat ránk Orbán veresége esetén 2022-ben. Valóban, ez a kép ijesztő lehet annak, aki eleve fél a focidrukkerektől. De:

A kép tavaly tavasszal készült azután, hogy egy ámokfutó halálra késelt két futball-szurkolót a Deák téren. A képen az áldozatokra emlékeznek szurkolótársaik a tett helyszínén, abszolúte békésen és méltóságteljesen. Noha én másfajta ruhákat hordok, mint a képen szereplő emberek, gyászuk és fegyelmezett visszafogottságuk mélységesen megrendített. Osztozom a gyászukban, részvétet érzek az áldozatok iránt. És mélyen felháborít, ha gyászukat kiforgatják az eredeti jelentéséből. A jobboldali gyász ugyanúgy gyász, mint a baloldali. Elsősorban emberek vagyunk.

Orbán nem Hitler és nem is Trump. Az előbbi hasonlaton egyszer már annyira felkaptam a vizet, hogy tizenegynéhány év után beszüntettem a rovatomat a Nagyar Narancsban. Trumptól pedig sohasem láttunk olyat, hogy a vereségét méltóságteljesen elismerte, Orbántól láttunk ilyet 2002-ben is és 2006-ban is, még a választás éjszakáján. Látok rá esélyt, hogy erre harmadjára is képes lehet, ha úgy alakulnak a dolgok. Ha pedig netán mégsem lenne képes erre, Amerika annak a kezelésére is mutat példát, éppen mostanában. De ne előlegezzünk meg Orbánnak olyat, amit korábban nem tett, és amire most sem utalt. És főleg ne ilyen, eredeti értelméből durván kifordított képpel. Varga Domokos György szavaival: baloldali görénykedés is görénykedés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2021. január 11. 17:43
...valami hasonló, vagy akár még rosszabb várhat ránk Orbán veresége esetén 2022-ben... vagy ...valami hasonló, vagy akár még rosszabb várhat ránk Orbán győzelme esetén 2022-ben...
snagyz
2021. január 11. 15:43
Mérő egyik korábbi könyvében már megírta, hogy nálunk - az ő meglátása szerint - a válsztás a töketlenek és a pofátlanok között zajlik. Most annyi tett hozzá, hogy a töketlenek kezdik megelőzni a pofátlanokat pofátlanságban, miközben az nem látszik, hogy a töketlenségük várhatóan eliminálódna, mivel pont a "mindent elkúró" vezértletével bontogatják szivárványos zászlaikat. Tehát el lehet gondolkodni, amiben Mérő egyébként nem kezdő, hogy a jövőben országot működőképesen kormányozni képes vagy a működőképességet (facebook-on) magyarázgató, szimbólikus irányítást szeretnénk. Aki nem vak és hajlandó tárgyilagosan pár pikoszekundumnál hosszabban átnézni az elműlt 10-20-30 év történéseit, annak ez nem is lehet kérdés. A felcseperedő, emlékezet nélküli, social médiában szocializálódott és ezáltal alaposan megvezetett új szavazótábor viszont minden realitás érzék nélkül teheti tönkre saját és mások jövőjét! Szóval érdemes odafigyelni akár Mérőre is, mert sok mindent lehet róla mondani, de nyaktól fölfelé nagyon veri nemhogy a hazai "egység sugarú átlag szavazót", de valszeg IQ-ban is a globális top egy-néhány %-ban van. Csak ennek adott hangott a Facebook posztjában is!
AKissLaci
2021. január 11. 15:37
Úgy látom, a libsikomcsik között a "progresszió" már eljutott arra a szintre, amikor már egymástól is felfordul a gyomruk. Ez mellesleg a dolgok rendes menete 1789. óta. Én nem vagyok meghatódva sem ettől a figurától, sem Hont András hirtelen támadt racionalitási rohamaitól. (Még Tóta W. hiányzik, aki a keresztény értékeket méltatja...) Biztos volt százból egy olyan ÁVÓ-s is, aki nehezményezte, hogy a t. kollégák mindenkit agyonvernek még a "törvényes" akasztás előtt. Sztálin is szerette a feleségét, amit mi sem bizonyít jobban, hogy nem végeztette ki. (Megvárta, míg öngyilkos lesz magától.) Azért hadd ne tapsikoljak annak, hogy néhány pszichopatának néha vannak világosnak látszó (!) pillanatai! Azonkívül mintha hallottam volna már a vezérelvet: "Hazudtunk reggel, éjjel, meg este." Vagy a modernizált, "európai" és "néppártos" változat (Patch V.2.0): "Amit 2017. előtt mondtunk, az nem volt igaz." Attól, hogy a szar adott pillanatban éppen nem bűzlik, az attól még szar marad.
kizökkentidő
2021. január 11. 13:18
Mondjuk a baloldali becstelen politizálást nem könnyű méltóságteljesen elviselni. A XX: század nagy részét az aljas baloldali rezsim töltötte ki itthon a vezetésben. Meg is látszott az ország hanyatlásán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!