Parlamenti népképviselet ellenzéki módra

2021. január 29. 07:00

Az Országgyűlésbe nem jutott be, mégis részt venne a tervezett parlamenti vizsgáló bizottságok munkájában a Momentum. Nekünk is lenne pár témaötletünk!

2021. január 29. 07:00
Kacsoh Dániel
Mandiner

Nem is egy, rögtön három vizsgáló bizottságot állítana fel a magát „ellenzéki demokrata szövetségnek” nevező konglomerátum. Ezt a minap jelentették be. Az egyszerűség, no meg a miheztartás végett mi nevezzük csak nevén az „újszülöttet”: ez a Gyurcsány-csapat. Akárhogy csűrjük és csavarjuk ugyanis a dolgot, valójában a rossz emlékű exminiszterelnök, a korábban a DK-n kívüli valamennyi formáció által elutasított, többszörösen is bukott politikus az, aki összefogja ezt a brigádot.

Révedjünk egy pillanatra a közelmúlt sötét kútjába, s emlékezzünk az önállósodást sikertelenül erőltető MSZP-elnökökre, Mesterházy Attilára és Botka Lászlóra! Vagy az uniós zászlót égető, Gyurcsánynak börtönt és bitót követelő Jobbikra, az új főnököt még pár éve is a közéletből kiutáló momentumosokra, a 2010 előtti pártokkal szemben létrejött LMP-ra, esetleg az éppen a DK-elnök miatt heveny unikumozásba kezdő párbeszédesekre. Az egykori szélsőjobbtól a szélsőbalig terjedő palettán szereplőkben két dolog a közös:

Gyurcsánytól valamennyien hidegrázást kaptak, ma pedig mind egy tányérból cseresznyéznek vele.

Ez tehát ma az „ellenzéki demokrata szövetség”.

De visszatérve a vizsgáló bizottságokra: nem is akármilyen testületeket állítana fel e díszes társaság, hanem rögtön parlamentit. Nyilván. Miután – szerintük – a Fidesz-KDNP ellehetetlenítette a törvényhozás munkáját, annak „tiszteletéről” pedig a 2018 decemberi üléstermi őrülettel egy látványos bemutatót is tartottak, mégis az Országgyűlés keretei között látnák szükségesnek létrehozni egy grémiumot a „gazdasági válság kezelésére, a járvány elleni védekezésre és a vakcina-beszerzésekre vonatkozó kormányzati döntések vizsgálatára”. Még jó, hogy nem az első hullám idején, tavaly tavasszal jutott eszükbe ez a rendkívül eredeti ötlet, amikor – az általuk terjesztett álhírek szerint – zárva volt a parlament. Ja nem. Azóta is dübörög a parlamentet megkerülő, diktatórikus kormányzás, ugye.

Van itt azonban egy-két apró bibi az elképzeléssel. A felvetés kapcsán közzé tett, az Országház folyosóján készült csoportképen ugyanis szerepel a Momentum elnöke és a párt logója is. Csakhogy jelen állás szerint a lila formáció, miután 2018 tavaszán a választók csupán 3 százaléka húzta melléjük az ikszet, nem rendelkezik parlamenti képviselettel.

Kérdés, ők hogyan képviseltetnék magukat a leendő bizottságban? A választ tudjuk: természetesen sehogy. Jogilag biztosan nem lenne lehetséges.

Fekete-Győr András mégis ott pöffeszkedik a többiekkel,

mint valami hősi pózba merevedett harcos egyetemista, akinek a zsebében ott figyel a parlamenti vendégbelépő.

Ugyancsak nem lenne való a képre Karácsony Gergely, hiszen ő meg sem próbált bekerülni a Házba – ellenben egy másik közeli hivatalt sikerült megszereznie. Ahelyett azonban, hogy a Lánchíd-felújítás ötmilliárd forintos drágulásának okain lamentálna, vagy megpróbálná megoldani a szebb napokat látott főváros ezernyi gondját, inkább az Országház folyosóján fotóztatja magát.

Jegyezzük meg, pártja, a Párbeszéd ugyan rendelkezik frakcióval, ám ez csupán a kényszerű ellenzéki kreativitás révén lehetséges, hiszen a minimum ötfős képviselőcsoportba két tagot is „lízingelni” kellett: Burány Sándor az MSZP-ből, Mellár Tamás pedig a függetlenek közül érkezett. Arrafelé furcsán értelmezik a népképviseletet.

Mindenesetre, ha már a kezdeményezők közleményükben a tőlük megszokott álságossággal „pártállástól független célokra” utalnak, lenne is néhány javaslatunk. Azt ugyanis biztosra vesszük, hogy a 2022-es győzelmi esélyeiket potenciálisan növelő témákat maguktól is érintik majd, ezért nem árthat, ha akár kéretlenül is kiegészítjük az embermentőnek álcázott politikai agitációs projekt agendáját.

Vegyük rögtön az „ellenzéki demokrata szövetséghez” tartozó gyöngyösi polgármester esetét!

Az MSZP-alapító Hiesz György ugyanis, miután lehetősége nyílt rá, volt szíves beadatni magának és kedves feleségének, továbbá kedvenc háziorvosa nejének is soron kívül a koronavírus elleni vakcinát, beelőzve ezzel a hírek szerint a város díszpolgárát, a 91 éves Jakkel Mihályt is. Lenne mit kivizsgálni az eseten a keleti vakcinák ellen amúgy kétségébresztő kampányt indító pártok és pártocskák részéről. Biztos akadnának a védekezést segítő tanulságok is.

Vagy nézzük az egészségügybe vetett bizalmat erodáló, Korózs Lajos-féle álmentős videó máig tisztázatlan ügyét, vagy az adatvédelmi szempontból (is) aggályos, a kínai oltóanyag ellen hadjáratot hirdető DK-s petíciót! Aztán érdemes lenne napirendre venni a képről sajnálatos módon lemaradó Hadházy Ákos független képviselő kórházi dolgozókat letámadó akcióit, esetleg a szentendrei halottasházból leadott, kegyeletsértő „közvetítéseit”. Rég volt már, de

érdekes lehet még feltárni a Karácsony-féle járványkezelés sötét foltját,

a Pesti úti idősotthonban tavaly tavasszal történt tragédiát. Emlékeznek: halál, kosz és rüh uralkodott a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott szociális intézményben.

Mindezeken túl ott van a koronavírus-törvény kapcsán a nemzetközi sajtót a korlátlan kormányzati felhatalmazás és az önkényuralom bevezetésének vádjával körbehaknizó, Magyarországnak akár pénzben kifejezhető, ám a védekezést bizonyosan nem segítő korteshadjárat. Ezzel kapcsolatosan is akadhatnak messzire vezető tanulságok, feltáratlan összefüggések.

Mindenesetre sok sikert kívánunk a talányos testületeknek, az egész Gyurcsány-csapatnak, töltsék hasznosan az időt, és a kampányakció közepette se feledkezzenek meg róla: a DK-elnök figyelő tekintete végigkíséri a munkájukat. Hajrá!

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2021. január 29. 11:43
Az olimpiai álmok elkergetésével váltak ismertté. A következő nagy dobásra készülnek: megkúrják a koronavírust.
B_kanya
2021. január 29. 11:19
"Az Országgyűlésbe nem jutott be, mégis részt venne a tervezett parlamenti vizsgáló bizottságok munkájában a Momentum. Nekünk is lenne pár témaötletünk!" Nekem például az, hogy bár Budai Gyula nem Momentum tag, meg hát senki nem hatalmazta fel rá, de hadd nézze már át a párt könyvelését. :)
yanoo
2021. január 29. 09:35
McCarthy bizottságot!Kivizsgálni minden magyar ellenes tevékenységet, a résztvevőket feketelistázni, földönfutóvá tenni! A szeretet nyelvén!
KannibálTatárÚr
2021. január 29. 09:25
Csak a parlament ülésezésekor szabad őket beengedni az Országházba. Ilenkor mindegyik mellé egy fegyőrt (nem Fegyőrt) rendelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!