A „kínai” vakcina tudományos háttere

2021. január 19. 23:02

Ezek alapján egy klinikai hármas fázisba vonható, ígéretes vakcina képe rajzolódik ki.

2021. január 19. 23:02
Virológia Pécs
Facebook

„Az inaktivált SARS-CoV-2 vakcina, a BBIBP-CorV, százas nagyságrenden vizsgálva biztonságos (súlyos mellékhatás nélküli) és jól tolerálható minden tesztelt dózisban, mindkét korcsoportban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő. Adagolását tekintve két adagos, melyet 21 nap eltéréssel adnak be, komponensei tekintetében a legáltalánosabban használt adjuvánst, alumínium-hidroxidot tartalmaz.

Technológiáját tekintve az első generációs vakcinák közé tartozik, ehhez összetettebb gyártási folyamatok kellenek (mellékelt kép), mint az újabb generációs vakcinák tekintetében, ez nem indikálja a minőséget! Rendkívül fejlett gyártósorok léteznek ezekre a technológiákra is, olyan országok, ahol ez elérhető, logikus, hogy ebbe az irányba indulnak. A tényleges hatékonyságot és az esetleg jelentkező ritkább mellékhatásokat a klinikai hármas fázis (tízezres nagyságrendű tesztelés embereken) adataiból olvashatjuk majd – reményeink szerint hamarosan, ennek publikálási idejére nem találtunk adatot.

A klinikai hármas fázisra vonatkozóan az indikatív adatok olyan országokból, ahol használatban van, összességében 79,35%-os hatékonyságot jeleznek. Fontos megjegyezni, hogy a bejelentések alapján a súlyos megbetegedéstől ez a vakcina is százszázalékos védelmet nyújt! Ezek alapján egy klinikai hármas fázisba vonható, ígéretes vakcina képe rajzolódik ki.

Plusz adalék

Az inaktivált vakcina, a hírekben megjelent nyilatkozatokkal ellentétben nem egy rossz technológia. Jelenleg ezen a technológián alapuló vírus ellenes oltások: gyermekbénulás, Hepatitis A, veszettség, influenza. A vakcinák gyártása során a technológia kérdése főként gyógyszeripari döntés – mire van gyártási és fejlesztési háttér? A felhasználás tekintetében a klinikai hármas fázis eredményei adnak értékes adatokat, nagyon reméljük, hogy hamarosan ezek elemzésével is jelentkezhetünk. 

Beadatnánk?

Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen!

Források Sinopharm vakcinához:
https://www.thelancet.com/.../PIIS1473-3099(20.../fulltext
https://www.nytimes.com/.../sinopharm-covid-19-vaccine.html

Pfizer vakcina klinikai I-II fázis: 
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2027906
https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2020.12.09.20245175v1”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettőazkilenc
2021. január 20. 16:41
Nagyon szánmalmas ez az ellenzéki oltásellenesség. Azért röhögöm, hogy a "progresszív" neoliberális oldal oda süllyedt, hogy szítják az oltásellenességet, ez valamiféle kényszer lehet, hisz ugye sosem szabad elismerni ha valami jót csinál a kormány vagy a (valódi) szakmai szervezetek. Ahelyett, hogy mindenki örülne minden próbálkozásnak és sikernek, hogy letudjuk ezt a fostengert amiben vagyunk majd 1 éve. Amikor kapkodás van meg nyilván senki nem tud végtelen adagot szállítani instant akkor nem mindegy melyik országban fejlesztik ki az oltást? De jobb kérdés egyáltalán bármikor is miért számít? Ez az elvakult politikai gyűlölet elég káros.
Jason Bourne
2021. január 20. 14:25
Szerintem Gyurcsány meg a másik DK-s mókus jobban ért hozzá. Ehhez is.
Antoine
2021. január 20. 13:01
Beadatnánk? Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen! Ezzel én is ugyanígy vagyok. Ha végigmegy a magyar ÉS EUs vizsgálaton és jóváhagyják, javasolni fogom a szüleimnek, hogy adassák be. Addig azt javaslom, hogy várjanak a Pfizerre.
Andilla
2021. január 20. 12:46
Megy ám itt szépen a háború... Mennyit fizet nekik vajon a Pfizer?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!