Tőkés Lászlóról évek óta nem esik szó

2020. december 17. 20:09

El nem tudtuk képzelni, hogy már csak egy hét van a diktatúrából.

2020. december 17. 20:09
Gazda Árpád
Facebook

„A facebookon néztem tegnap az élő közvetítést a temesvári városi tanács december 16-i szokásos bővített üléséről, amelyiken hagyományosan a temesvári forradalmárszervezetek képviselői kapnak szót, mondják el évfordulós gondolataikat.Hozzászoktam már ahhoz, hogy Tőkés Lászlóról évek óta nem esik szó ezeken a megemlékezéseken. Lehet, hogy a mi felelősségünk is, hogy nem alapítottuk meg a magunk forradalmárszervezetét, amelyiket ilyenkor – a többivel együtt – meg kellene hívni, és amelyiknek tagjai elmondhatnák, hogy temesvári reformátusok, magyarok hogyan élték meg azokat a napokat.

Tegnap azonban elhangzott Tőkés László neve is. Sorin Oprea, a Forumul Revolutiei egyesület több évtizednyi távollét után külföldről hazatért alapítója emlegette többször is (a belinkelt felvételen 1:10-től kezdődik). A szónok magáról elmondta, hogy ő indított el egy pár száz fős menetoszlopot a Mária térről, mely aztán hajnalra 5-6 ezressé duzzadt, és kommunizmus- és Ceausescu-ellenes jelszavakat skandálva bejárta a várost. Nagy hangon tért ki Tőkés László szerepére. »Hagyjuk a fenébe a 31 éve hangoztatott hülyeségeket, hogy Tőkés indította volna el a forradalmat, ő akkor épp küldte haza az embereket, a saját kilakoltatásával volt elfoglalva, a bőrét mentette, köze nem volt a forradalomhoz« – szónokolta.

Nagyon rosszul esett. Nem tudom, hogy találkozom-e valaha Sorin Opreával, és el tudom-e mondani neki, hogy mi, az akkori temesvári református közösség tagjai ma nagyon hálásak vagyunk neki, és társainak azért, hogy a Tőkés László melletti szolidaritástüntetést Ceasusescu-ellenes, diktatúra-ellenes tüntetéssé alakították. Ha nem tették volna, és nem dől meg a diktatúra, ránk bizony hosszú börtönévek vártak volna. Elmondnám azt is neki, hogy december 16-án sokszor mentem ki a parókiáról az utcai tömegbe afféle követségben azzal az üzenettel, hogy nem a református templom előtt kell Ceausescu ellen tüntetni. Vannak ennél sokkal alkalmasabb helyek is erre. Mert igenis, le akartuk választani a rendszerellenes tüntetést a Tőkés László melletti szolidaritástüntetésről. Azt gondoltuk, hogy ez a Securitate provokációja.

El nem tudtuk képzelni, hogy már csak egy hét van a diktatúrából. Biztosak voltunk benne, hogy számunkra felelősségre vonás és büntetés következik, és azért alakította a Securitate rendszerellenesé a szolidaritástüntetést, hogy nagyobb büntetést sózhasson majd a nyakunkba. Elmondanám azt is, hogy pár nappal később a Popa Sapca börtönben is megerősítést nyert a felételezésünk, amikor összeírták, hogy kik magyarok és kik reformátusokat a letartóztatottak között.Elmondanám azt is, hogy már Újvárossy Ernő máig tisztázatlan 1989 szeptemberi halála után temesvári magyar embert hallottam arról beszélni, hogy milyen felelőtlen ez a Tőkés, belerángat vétlen embereket a saját harcába, akik aztán így végzik.

Tőkés László vállán bizony óriási felelősség nehezedett, és ő akkor az alapján, amit látott, úgy érezte, hogy emberek ezrei kerülhetnek bajba miatta.Azt is elmondanám Sorin Opreának, hogy teljes mértékben igazat adok neki, amikor azt mondja, hogy az emberek nem telepátia útján gyűlnek össze a forradalomban, hanem vezetők hívására. Igen, így történt ez Temesváron, a református templom előtt is 1989 december 15-én és 16-án. És végezetül azt is megkérdezném Sorin Opreától: ha már azt állítja, hogy Tőkés Lászlónak semmi szerepe nem volt, akkor miért épp a Mária térről, a református templom mellől indult el ő maga is a maga kis csapatával, hogy aztán több ezres tüntető sereggé duzzadjanak? Miért nem az Opera térről, a Szent György-térről, a Dóm térről vagy akár a 700-as piacról?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. december 18. 00:24
"Tőkés Lászlóról évek óta nem esik szó " Azért, mert már kiköltözött a való villából. Ő sem beszél többet azokról, mint akik nem beszélnek róla. Tehát 1:1.
Leskelődő
2020. december 17. 22:19
Történelemhamisításban nagy gyakorlata van román szomszédainknak.
packó_
2020. december 17. 21:59
Mandics György: Temesvári Golgota Ajánlom mindenkinek.
Takita
2020. december 17. 21:39
Tőkés László 2009-ben megkapta a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. A kitüntetés a Temesvár-i felkelésben betöltött szerepéért adományozták. Azért kapta A hatalommal történő szembeszállása volt az a szikra, ami lángralobbantotta a felkelést. Akkor most miről hadovál ez az Oprea nevű gyanús figura?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!