Rég volt, igaz is volt

2020. december 19. 19:13

Az alábbi részleteket tartalmazó születésnapi köszöntőt maga Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) főtitkára jegyezte.

2020. december 19. 19:13
Gallai Sándor
Corvinák

„December 18. a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) egykori főtitkára, Joszif Visszarionovics Sztálin születésnapja. Az alábbi részleteket tartalmazó születésnapi köszöntőt maga Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) főtitkára jegyezte.

A hitetlenkedők és a fiatalok kedvéért érdemes leszögezni, hogy ez bizony megjelent nyomtatásban. Nem is akárhol, nem is akárhogy: a közel 2500 szavas köszöntő a teljes címlapot kitöltötte az MDP hivatalos napilapjában, a Szabad Népben (a már nem annyira fiatalok kedvéért: a Népszabadság elődjében). A köszöntő sokat elárul a kommunizmus világáról, az ideológia hamisságáról, a személyi kultusz határtalanságáról, a kor hangulatáról. Akkor (még) sokan hittek benne.

Mai fejjel ezt nehéz lehet elképzelni, de segít, ha a lenti sorokra nem szatirikus írásként vagy fekete humorként tekintünk, hanem látleletként, melyre felvesszük a kötelező felvonulásokat és a munkaversenyeket, a padlássöpréseket és a konfiskálást, a kirakatpereket és a kitelepítéseket, a munkatáborokat, Recsket és a Gulágot, az ÁVH-t, a csengőfrászt és a Pjobedát, a politikai bebörtönzéseket, körömletépéseket, veseleveréseket és a kivégzéseket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. december 20. 15:44
Amikor Churchill 1942 augusztusában Moszkvába látogatott, hogy elmagyarázza Sztálinnak miért nem tudják a második frontot megnyitni a "szövetséges" nyugati hatalmak, a hangulat igen fagyos volt. Sztálin rámutatott, hogy a Vörös Hadsereg naponta veszít 10,000 embert és kockázatvállalás nélkül nem lehet háborút vívni. A vacsora során Churchill vette magának a bátorságot és megkérdezte Sztálint: a mostani problémák kezelése nehezebb, mint a parasztok erőszakos kolhozosítása volt? Nem - válaszolta Sztálin - az sokkal nehezebb volt. -Mit csináltak mind a kulákokkal? - kérdezte Churchill. -Megöltük őket - válaszolta Sztálin. Forrás: Laurence Rees: Behind Closed Doors, Stalin, the Nazis and the West, BBC Books, 2008, 160.old. (Zárt ajtók mögött - magyarul is kapható)
lvjtn
2020. december 20. 14:17
tanulságos. kábé csak a sztálint kell lecserélni sorosra, és mehet is gyuri bácsinak szeretettel a lelkes balos fölszopóitól bármikor
elfújta az ellenszél
2020. december 20. 13:36
Tanulságos, de nem ismeretlen mai viszonyok között A külföldi mintáért való határtalan rajongás, mély benyalás az ottani politikai megbizottaknak (Mikoján vagy Verhofstadt egyre megy), a mai libsi generációnál pont ugyanolyan, mint Rákosi idején volt A személyi kultusz újabb hajtása viszont az egykori diktátorok unokáinak istenitése pusztán a származásuk okán. Dobreva biztos nem a képességeivel érdemelte ki, hogy brüsszeli ikon legyen belőle akit minden lehetséges apanázzsal kitömnek a nemzeti politizálás ellenségei
T. Péter
2020. december 20. 11:51
1918-1925: Oroszországi Kommunista (bolsevik) Párt 1925-1952: Össz-szövetségi Kommunista (bolsevik) Párt 1952-1991: Szovjetunió Kommunista Pártja Úgyhogy, soha nem volt az a neve, amit írtál. :-) Nem, az egy téves használat. Pont ugyanúgy, mint a komonista vagy komenista a kommunista helyett. Elég széles körben elterjedt, ez igaz, elsősorban a kevéssé művelt emberek körében, akárcsak az említett komonista-komenista. A szó magyarul IS, oroszul IS bolsevik, a bolseviki a többes szám, tehát: "bolsevikok". A párt nevében konkrétan egyik formában sem szerepel, ott "bolsevikov" van, birtokos eset, a "bolsevikok pártja". Ugyanaz a végződés egyébként, mint oly sok más hasonló orosz szóban, amit magyarul is használunk néha, muzsik, csinovnyik és a többi, azok sem -iki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!