Lefelé az ereszen

2020. december 05. 18:53

Sokan másznak lefelé az ereszen. Egy egész hatalom, a lebukástól félve.

2020. december 05. 18:53
Lendvai Ildikó
Népszava

„Sokan másznak lefelé az ereszen. Egy egész hatalom, a lebukástól félve. Az eresz tetején még azt remélték, őrizhető a látszat. Akkor jött a szöveg Szájerről, akinek révén »a magyar polgári konzervativizmus és a kereszténydemokrácia elfoglalhatta az őt megillető helyet az európai politikai színtéren«.

A megillető helyet, na persze. Az ereszen. Fogalmam sincs, miért hitték, hogy ezzel a szöveggel megúszhatják. Talán csak két napra akarták megúszni, amíg kitalálnak valamit. Két nap az élet, mint a Merle-regényben. Mára lejjebb csúsztak, csupa seb a kapaszkodó tenyerük. Már nem fér össze »a politikai családjuk értékrendjével«, ami történt. Úgy látszik, hirtelen Deutsch gestapózása sem fér össze. Csütörtökön önérzetes szabadsághősként kikérte magának, hogy üldözik a véleményét, péntekre már bocsánatot kért érte. Nem könnyű a biztonságos földetérés az ereszről. Mégis jó volna, ha az Európai Néppárt bakot tartana, mielőtt elhasalna a sárban.

Ott kapaszkodik mellette az ereszen és hazugságait kiabálja Polt Péter, aki szerint nincs korrupció, az csak a mi »percepciónk«. Kásler, aki a »kórházakban minden rendben van« felkiáltással zárja a tízparancsolatot. Mészáros, aki a tehetségének köszönheti irdatlan gazdagságát. Matolcsy, aki szerint idén is növekedni fog a gazdaság. Palkovics és Gulyás, akik kánonban ismételgetik: a kormánynak nincs köze a Színművészetihez. Semjén, aki vadászpuskával óvja a szakállas bácsiktól gyermekeinket és a kereszténységet. Közben, mint mindig, felfelé néz, Orbánt lesi, hogy le ne késse a tapsot. Az ereszt szorongatva ez nehezen megy, pedig a miniszterelnök épp most szögezi le csúszás közben, hogy nem foglalkozik gazdasági ügyekkel, és különben is, mindenkit meggyógyítunk.

Csúsznak, csúsznak lefelé. Enyv is van a kezükön, nem csak a friss sebek, ettől nehezebb. Mármint elengedni a kapaszkodókat. Soká tart még. Addig el is felejthetjük, és akkor csendben visszamásznak. Nyakkendők megigazítva, zakó, nadrág ismét begombolva, hazugságok újrahangosítva, ereszről és Alaptörvényről a vér és a kosz lemosva, mintha mi sem történt volna.
Katarzis nincs. Katarzis nincs? ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2020. december 07. 09:54
AZ ÉDESANYÁDDAL KELLETT VOLNA TÖBBET TÖRŐDNÖD!
Krupp Skya
2020. december 07. 07:52
Azért annyit illene tudni, hogy az eresz csatorna az a vízszintes és nyitott mint egy vályú amin meg le lehetne mászni az cső és függőleges az eresz csatornából vezeti le a vizet a földig. Jól meg kellene nézni a dolgokat ha már hazudsz legyen pontos mint ahogy a költő mondja: Hazudni csak pontosan és szépen, ahogy a vörös csillag megyen az égen, úgy érdemes! Mama meg egy vízmosásba mászott le amikor megszökött a demencia/alzheimer intézetből. Ez vár rád is, e búra cenzúra.
Krupp Skya
2020. december 07. 07:48
Azért annyit illene tudni, hogy az eresz csatorna az a vízszintes és nyitott mint egy vályú amin meg lelehetne mászni az cső és függőleges az eresz csatornából vezeti le a vizet a földig. Mama meg egy vízmosásba mászott le amikor megszökött a demencia intézetből. Ez vár rád is, e búra cenzúra.
matyi lúdas
2020. december 07. 01:06
https://i.imgur.com/qUrBCqX.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!