Ha a bevándorlók aránya elér egy kritikus szintet, önálló politikai életre kelhetnek

2020. december 07. 08:42

Saját pártjuk létrehozásával a tagállamok törvényhozásának és önkormányzatainak tagjaivá válhatnak.

2020. december 07. 08:42
ifj. Lomnici Zoltán
Origo.hu/888

„Már évekkel ezelőtt is sokan azt mondták, hogy azért kellenek a migránsok, hogy a baloldal szavazóbázist építsen. Most jött el ennek az ideje? Ha igen, mi az oka?

Ifj. Lomnici Zoltán: Az Európába irányuló bevándorlás évtizedek óta tart, azonban a 2015-ös migrációs válság óta fokozottabb mértékben van jelen, és azóta is meghatározza a kontinens politikai és biztonságpolitikai napirendjét. Azokban a nyugat-európai országokban, amelyekbe az elmúlt években nagy számban érkeztek bevándorlók, megfigyelhető, hogy egyes választásokat a migránsok döntöttek el a baloldal javára. A júniusi francia önkormányzati választás eredményei jól érzékeltetik a bevándorlás és a baloldali, illetve szélsőbaloldali pártok választási sikerei közötti összefüggést. A baloldali, zöld- és liberális pártok potenciális szavazóként tekintenek a bevándorlókra, ezért folytatnak évek óta befogadásösztönző, migrációpárti politikát, amit a tapasztalatok szerint a bevándorló-hátterű szavazók meg is hálálnak.

Lehet-e összefüggés az Európai Bizottság terve és a között, hogy Joe Biden nemrég közölte, állampolgárságot adna 11 millió illegális bevándorlónak?

Ifj. Lomnici Zoltán: A nemzetközi politikában jól megfigyelhető, hogy a baloldali, zöld- és liberális pártok jól együttműködnek egymással és az amerikai demokratákkal. A kooperáció tehát átnyúlik Európa határain, és kiterjed az ideológiai kérdésekre is. Joe Biden elnökségével a nyílt társadalom eszméi válnak a kormányzati politika központi programjává, és szeretnék bebiztosítani magukat a hosszú távú politikai siker reményében. Mivel egyértelmű összefüggés van a bevándorlás és a baloldali pártok győzelme között, folytatják migrációbarát politikájukat, és nemzetközi szinten is erre ösztönzik testvérpártjaikat. Az amerikai kormányzati politikának van ereje befolyásolni az európai politikát is, azonban nem feledkezhetünk meg azokról a nemzetközi NGO-król sem, akik hálózatszerű működésükkel, összhangban az amerikai Demokrata Párttal, szintén nyomást gyakorolnak az Európai Unióra a migrációbarát nyílt társadalom eszméinek érvényesítése érdekében.

Egyes országokban már látni, hogy bevándorlópártok jelentek meg, néhol sikereket is elértek. Nem félő, hogy ha elegendően lesznek, akkor majd nem az európai pártokat támogatják, hanem a sajátjaikat?

Ifj. Lomnici Zoltán: A baloldali és liberális pártok abban reménykednek, hogy a bevándorlókra kiterjesztett szavazati jog az ő politikai sikereiket biztosítja, ami rövid távon valóban így van. Azonban nem számolnak azzal a következménnyel, hogy ha a bevándorlók aránya a többségi társadalomhoz viszonyítva elér egy kritikus szintet, pártalapítási jogukkal élve önálló politikai életre kelhetnek, kifarolva az addig őket támogató baloldali pártok mögül. Saját pártjuk létrehozásával a tagállamok törvényhozásának és önkormányzatainak tagjaivá válhatnak, és ezáltal még nagyobb hatást gyakorolhatnak a közéletre: külső támogatóvá, királycsinálóvá, de akár koalíciós partnerré is válhatnak, és saját nem európai identitásuknak, illetve kultúrájuknak megfelelően befolyásolhatják a közélet alakulását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 07. 12:22
Nagyszerű dolog, hogy a jogász Ifj. Lomnici a szociológiától a politológiáig az égvilágon mindenhez ért.
egripeti77
2020. december 07. 11:19
Amikor a XVII. században elkezdték tömegesen betelepíteni a románokat Erdélybe, ki gondolkodott azon, hogy egyszer majd többségbe kerülve felégetik egykori uraik kastélyait, majd leszakadnak Magyarországról (többségi magyar területekkel együtt)? Carpe diem...
fatman
2020. december 07. 09:29
indokolatlan a címben a feltételes mód
VeJoLa
2020. december 07. 09:19
Mennél több fronton folyik a totális identitásháború, annál biztosabban ül a nyerében a globális elit! A többséget szembe genderezik, rasszozzák, szélsőségeket kioltatják egymással. Mindegy, hogy lesz-e egy bevándorlópárt is, ha túl nagyra nőnének, majd azokat is fragmentálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!