Egy kicsit mindenki nyert az uniós kompromisszummal, de a leginkább Orbán

2020. december 09. 19:31

A németeket addig érdekli a jogállam, amíg nem kockáztatják vele a gazdaság működését.

2020. december 09. 19:31
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„Megint úgy fest, a németeket addig érdekli a jogállam, amíg nem kockáztatják vele a gazdaság működését. Orbánnak pedig ezúttal csak az volt fontos, hogy 2022 előtt ne veszítsen el uniós pénzt.

Úgy tűnik, az unió vezetésének sikerült megegyeznie a magyar és a lengyel kormánnyal arról, hogy bizonyos engedményekért cserébe visszavonják vétójukat az Európai Unió hétéves költségvetésével és a 750 milliárd eurós koronavírus-mentőcsomag elfogadásával szemben.

A kompromisszum lényege az: a magyarok és a lengyelek elfogadják, hogy lesz jogállami mechanizmus, a németek pedig megengedték, hogy ne kelljen vele azonnal szembenézni.

Ki nyert? Egy kicsit mindenki, de leginkább Orbán Viktor, aki friss videójában már brüsszeli partraszállásról beszél.

Amikor a múlt héten kiszivárgott, hogy a lengyelek feladnák a vétót, azt írtuk, Orbán elvesztette a meccset. De a lengyelek nem adták fel a vétót, ez a kisebbik kormánypártból érkező miniszterelnök-helyettes interpretációja volt, hanem a jogállami mechanizmus felpuhítására törekedtek, ahogy Orbán is. A hírek szerint a magyar miniszterelnök már hónapokkal ezelőtt azt kérte Angela Merkeltől, hogy a mechanizmust ne lehessen a 2022-es országgyűlési választás előtt alkalmazni. Ezt pedig most sikerült is elérnie: 2022 áprilisáig valószínűleg nem indul el olyan uniós eljárás, ami leállítaná a Magyarországnak járó támogatásokat.

Így a kabinet szabadon költheti jövőre is az uniós támogatásokat a koronavírustól megtépázott gazdaság felélesztésére, és a jogállamisági kritériumok megsértésének következményeivel csak a választás után kell szembenéznie – bárki lesz is akkor a miniszterelnök.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leponex
2020. december 10. 20:14
A jogállamiság alapelve a hatalmi ágak egymástól független szétválasztása, a Törvényhozó hatalom ( az EP ) és az ellenőrző hatalom ( az Eu Bírósága). A jogállamiság alapelveit vette semmibe az EP ( a Törvényhozó), amikor a vélelmezett 'jogállami elvek sértésének' tényszerű és jogszerű megállapítását konkrét bizonyítékok és 'tényállás' nélkül nem az Eu Bíróságára hagyta, hanem saját maga hirdetett volna ítéletet is. Ezt még egy echte diktatúrában sem merték meglépni. Parlamenti szavazással eldönteni egy jogi kérdést, majd pénzügyi szankciót is megszavazni?? Jogállami abszurd.
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 10. 10:08
Orbán Viktor ismét legyőzte saját magát.
zolizolizoltan
2020. december 10. 08:36
Meglepően jó Kerner helyzet értékelése.
annamanna
2020. december 10. 04:37
"Lengyel boltok robbantak Hollandiában Két nap alatt három lengyel bolt robbant fel Hollandiában. A legutóbbi az Amszterdamtól 30 kilométerre fekvő Beverwijk városát rázta meg. A hajnalban történt robbanás során senki nem sérült meg, de az üzlet szinte teljesen megsemmisült. Egy nappal korábban egy két másik bolt is lángba borult. Mindegyikben elsősorban lengyelek vásároltak. "Bárcsak tudnám, mi történt. Remélem, a rendőrök mihamarabb elkapják az elkövetőket. Másra nem is tudok gondolni, csak hogy minél gyorsabban megtalálják őket. Tegnap kezdődött, ma meg ez. Még rosszabb, mint a tegnapi" - mondta az egyik megtámadott bolt tulajdonosa, Mohamad Mahmoed. A holland rendőrség vizsgálja, hogy a robbanások között van-e kapcsolat. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a boltokat Biedronkának hívják, ugyanezen a néven működik Lengyelországban is egy élelmiszerbolt-lánc, de a holland üzletek nem tartoznak a hálózathoz." https://hu.euronews.com/2020/12/09/lengyel-boltok-robbantak-hollandiaban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!