Amikor kiüresednek a szavak – Demeter Szilárdtól P. Szűcs Juliannáig

2020. december 06. 18:05

P. Szűcs Julianna a Demokratikus Koalíció előterjesztésére és vita nélkül megkapta a Budapestért díjat.

2020. december 06. 18:05
Ungváry Krisztián
Telex

„Nemrégiben jelent meg a hír, hogy a Mozgó Világ főszerkesztője, P. Szűcs Julianna a Demokratikus Koalíció előterjesztésére és vita nélkül »Több évtizedes művészettörténészi, szerkesztői és kritikai tevékenységéért, a sajtószabadságért folytatott küzdelmei elismeréseként« megkapta a Budapestért díjat.

Előre kell bocsátanom, hogy az indoklás első felével nincs gond: miért ne díjazza a DK az övéit és a díjazott csakugyan évtizedeken át mind a mai napig egy nívós lapot szerkeszt. Az indoklás második fele azonban elemzés után kiált. Egy olyan kínos ügyet dörgöl ugyanis az olvasók orra alá, ami a késői Kádár-rendszer »gyomorforgató disznósága« volt (Báron György megfogalmazása) és amit most akarva-akaratlan hőstettként igyekszik beállítani.

Ma már feltehetően csak az 50 év feletti értelmiségi korosztály emlékszik arra, amikor 1983-ban a kommunista kultúrpolitika leváltotta a Mozgó Világ főszerkesztőjét. Az ügy igazi botrány volt, mert ezután a szerkesztőség egyik tagja sem vállalta a kollaborációt és az egyetemen aláírásokat gyűjtöttek a régi Mozgó Világ mellett – bár ezzel állásukat, félévüket illetve egzisztenciájukat kockáztatták. Vagyis az történt, mint ma az SZFE illetve az Index esetében és a kockázat sem volt más – sőt talán nagyobb is, mert nyílt diktatúra volt.

Majd ez után jött P. Szűcs Julianna, akinek nem sértette erkölcsi érzékét az így megürült szerkesztőség elfoglalása. P. Szűcsnek bizonyára vannak azóta érdemei, ezt senki sem vitatja.Legfontosabb és legemlékezetesebb tette azonban a szolidaritás és sajtószabadság nyílt szembeköpése volt a főszerkesztői pozíció elfoglalásával 1983-ban, akkor, amikor minden más jobb érzésű ember ezt visszautasította.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2020. december 08. 08:52
Nem tetszik a rendszer, krisztián? Nem erre készülsz szavazni? Élvezd ki, ez még csak az előszél előszele. Mi vár m ég rátok, az lelkesítsen!
u.cserkész
2020. december 07. 09:42
Ez az az Ungváry, aki fütyürészett a tömegben és ezért kapott egy fülest? Azután nyilatkozta, hogy az Omaha-parton érzete magát? Egy történész, hogy hasonlíthatja az ő kis pofonját egy olyan harci cselekményhez, ahol amerikai katonák ezrei haltak hősi halált. Nyamvadt egy banda ez.
Rocktoberi
2020. december 06. 23:45
"A gombócot is megzabálta, a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap, egy brancs maguk, ne is tagadja! Na mit romantikázik itt? Tűnjön el, mert még dühbe gurulok!"
elfújta az ellenszél
2020. december 06. 23:08
Mozgó világ ... kész röhej már a név is A ''mozgó világ'' ezeknek a felfogásában azt jelenti, hogy semmi nem mozdul, minden változatlan, csak a vörös hatalmi elit klánjai vivják egymással szalonküzdelmeiket a még zsirosabb poziciókért. A Szefe élén például a Karsai dinasztia, Karsai Elek egykori marxista főmegmondó gyerekei. Ezen a ponton kapcsolódik be Ungvári mint jelenkori udvari megmondóember a sztoriba Megáll az idő, egy klasszikust idézve, akinek a bukása elinditotta a Szefe dominósort
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!