A vétó beláthatatlan kövezkezményei

2020. december 03. 14:33

Orbán Viktor nem játszhat a magyar emberek jövőjével!

2020. december 03. 14:33
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

„Ha a magyar és a lengyel kormány nem gondolja meg magát a vétó ügyében, a többi 25 uniós tagállam akár nélkülük is létrehozhat egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapot. Ezzel kerülnék meg a két tagállam kormányát, hogy a jogállamisági feltétel miatti költségvetési vitának ne essen áldozatául a koronavírus gazdasági következményeit enyhítő helyreállítási alap – írja a mértékadó napilap, a Financial Times egy európai bizottsági tisztviselőre hivatkozva. Brüsszeli hírek szerint senki sem szeretné ezt az utat választani, de ha a két kormány vezetője fenntartja az álláspontját, kénytelenek lesznek.

Ez az alternatív megoldás azonban óriási érvágás lenne Magyarországnak, a magyar embereknek és a magyar gazdaságnak. A koronavírus-járvány pusztító gazdasági hatásait enyhíteni hivatott alapra minden tagállamnak szüksége van, így természetesen nekünk is. A növekvő munkanélküliség, a romló gazdasági adatok és a kormány semmittevése mellett a magyar gazdaságnak szüksége van erre az uniós alapra.

Mennyit veszítenénk azzal, ha Orbán önös politikai érdekből, a jogállami kritériumok miatt nemet mond erre az alapra? Az uniós tervek szerint a helyreállítási alapból 6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kapna Magyarország – hogy érzékeltessük, ez tízmillió lakosra vetítve fejenként nagyjából 220 ezer forintot jelent. Ez az összeg tovább emelkedik, ha hozzászámoljuk, hogy az uniós elképzelés szerint Magyarország még 10 milliárd eurónyi kedvezményes, az egész EU által garantált hitelhez is jutna.

A jövő héten összeülnek az európai állam- és kormányfők, és megpróbálnak megegyezni. A mi álláspontunk azonban továbbra is egyértelmű. Magyarországnak szüksége van az uniós pénzügyi segítségre, ezeket a forrásokat azonban meg kell védeni a korrupt kormányoktól és a pénzéhes oligarcháktól – vagyis a jogállami mechanizmusra is szükség van.

Azonban további beláthatatlan következményei is lehetnek Európában annak, ha Orbán és Morawiecki vétója miatt nem lesz megállapodás, és gazdaságélénkítés helyett az uniós költségvetést is újra kell tervezni. Sokan már most attól tartanak, hogy ez akár egy 30 milliárd eurós megszorítást is jelenthet. Mindenki el akarja ezt kerülni, ezért nagyon fontos, hogy mihamarabb megegyezés szülessen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cooperator
2020. december 07. 08:22
TE BOTMIXERRE HARCOLSZ A MAGYAROK JÖVŐJÉÉRT.
Vasalo
2020. december 05. 08:34
Hát bizony nem lenne szabad játszani nemcsak a magyarok, de az europaiak jövöjével sem, márpedig ti és a többi seggnyalo pontosan ezt teszi Brüsszelben. Ugye csak 34 millio illegálisnak akartok nagy hirtelen állampolgárságot adni ( a kiutasitások végrehajtása helyett), és az öslakosokat fejenként megterhelni kb 2000Euro (Majdnem 1 millio forint) hitellel, amit még a gyerekeink is fizetni fognak ( persze hasznuk alig lesz belöle) , vagy ha beválik Gyuribácsi terve (2016) a kölcsönt még vissza sem kell fizetni, viszont a kamatait a végtelenségig kell majd a támogatódnak fizetni, kedves Kati. Mi ez ha nem játszadozás Europa jövöjével. Egy francia filozofus irta már vagy 50 éve, ha egy társadalomban a nem kompatibilis kisebbség ( vallási, kulturális) eléri a 16%-t akkor az a társadalom a vesztébe fut. Franciaországban már ezt a szintet elérték, és látjuk mi van ott minden héten. Valoban erre vágytok mifelénk is? Vagy van erre receptetek, hogyan kellene ezt kezelni, mert akkor gyorsan nekifogunk a mi kedvenc kisebbségünk ( cigányok) integrálásához. Igaz ök még "csak" pár 100 éve vannak közöttünk, de láthatoan alig van haladás az integrácioban a ti biráitok agyament döntésein kivül.
iurbanyi
2020. december 04. 23:47
cseh katalin = para zita
Sulammit
2020. december 04. 21:42
Pedofil-botrány Cseh és Donáth Európai Parlamenti képviselőcsoportjában https://www.vadhajtasok.hu/2020/11/30/pedofil-botrany-cseh-es-donath-europai-parlamenti-kepviselocsoportjaban/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!