Franciák voltak

2020. november 02. 15:17

Az európai iszlámgyűlölet újabb muníciót kapott.

2020. november 02. 15:17
Balázs Gábor
Mérce

„A legújabb franciaországi merényletek (egy tanár lefejezése és a nizzai támadás) a maguk barbár kegyetlenségével igen hatékonynak bizonyultak, hiszen pontosan kiváltották azokat a következményeket, melyekért elkövették őket: az európai iszlámgyűlölet újabb muníciót kapott, a muszlim francia polgárok újra a vádlottak padjára kerültek, ismét bizonygatniuk kell lojalitásukat, ami bizonyára nem segíti honpolgári érzelmeiket. És még persze vak és világtalan, azaz Erdoğan-Macron tragikomikus diplomáciai csata is lett a dologból. Azaz: a világunk megint rosszabb hely lett egy kicsit.

Október 16. óta nem telik el úgy nap, de talán óra sem (még úgy sem, hogy mintha koronavírusügyben lenne nagyobb baj az országban), hogy Macron és kormánya ne jönne elő újabb betiltásokkal és bezárásokkal, újabb és újabb elképesztő mondatokkal, azaz ne használná ki iszlamofób ámokfutásra a helyzetet.

Nem csak igen veszélyes szavakkal való felelőtlen dobálózásról van szó (nem is hatástalan a dolog: a mecsetek rongálása olyan mindennapos, hogy be sem igen számol már róla a sajtó, de legutóbb Párizsban támadtak rá iszlám fejkendőt viselő nőkre), hanem az iszlámot illetően lényegében a szélsőjobboldal programjának megvalósításáról, valamiféle háborús propagandával kísérve, amely külön jól hangzik ebben a kijárási tilalmas, rendkívüli állapotos kutyavilágban.

Az iszlamofóbia (most nagyon röviden, máshol részletesen foglalkoztunk a jelenséggel) a rasszizmus egy speciális formája, amely a muszlim vallásúakat és az ebbe a közösségbe születetteket, férfiakat és nőket egyaránt, függetlenül vallásos elköteleződésük fokától vagy egyáltalán lététől, különleges jegyekkel ruház fel: hajlam az erőszakra és az erőszakosságra, a férfiuralom gyakorlására vagy elfogadására, az intoleranciára, az irracionalitásra, a vak alávetettségre és így tovább.

Az iszlamofóbia része, hogy képviselői be kívánják tiltani, vagy lehetségességig korlátozni az iszlám vallás minden kulturális jelét (öltözködés, konyha, életmódbeli szokások)  is országukban. Az iszlámgyűlölet ezen formája természetesen kulturális-eszmei-ideológia gyökereit tekintve a gyarmatosító rasszizmusból származik, de nem kevés közös elemmel bír a XIX-XX. század antiszemitizmusával is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. november 03. 14:00
1. A cím jogos. A franciák (mint nemzet, mint egységes kultúra) tényleg múltidő. Voltak. 2. ha megkérdezel egy ott élő muszlimot mennyire érzi magát "franciának", max megmutatja személyit, hogy ő állampolgár. Esetleg kiröhög vagy kést ránt. De az identitásában ez 0 (a francia történelem, kultúra, irodalom művészet az égvilágon semmit se jelent neki. A keresztény múlt mégannyira se, sőt...) . Ő elsősorban és mindenekelőtt muszlim (a származási ország mindegy). Magasról leszarja a franciaságát. Itt kapja a segélyt, esetleg beszél franciául kicsit.
Petykabá
2020. november 03. 11:45
különleges jegyekkel ruház fel: ... a férfiuralom gyakorlására vagy elfogadására ááá, hát ilyenről szó nincs sehol a Korán-ban... Szóval aki azt képzeli a mohamedánokról, hogy ott férfiuralom lenne, az "különleges jegyekkel" ruházza fel ezeket. Bezzeg a keresztények, azokkal kapcsolatban ezek a különleges jegyek mind igazak...
Petykabá
2020. november 03. 11:42
ez egyszerűen retardált, szóval az iszlamofóbia például olyan jegyekkel ruházza fel az mohamedánokat, hogy "nők elnyomása". Há bazmeg. Nincs tovább. A liberálisoknak teljesen elmentek otthonról... Ki hallott még mohamedán országokban, vagy európában olyanról, hogy nők elnyomása mohamedán vallási alapon?
Okoskata
2020. november 03. 00:54
Vigyázó szemét Bécsre vesse!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!