Biden, vagy Trump? Számít ez egyáltalán?

2020. november 06. 15:12

Az emberek a kormánytól, a kormányok Brüsszeltől, Brüsszel pedig Washingtonból várja az áment, de az sajnos nem érkezik.

2020. november 06. 15:12
Erbszt Adrienn
Facebook

„Olyan mértékben megosztottá vált az amerikai nép, az amerikai kormány, hogy tulajdonképpen ezzel egy önbénító folyamatot indított el maga ellen. Az egységes Kína és Oroszország nyugalommal tekintenek nyugat felé, nincs mitől tartaniuk, hiszen az USA az elmúlt évtizedek leggyengébb periódusát éli éppen. A Szenátusi és Képviselőházi többség nélkül egyik amerikai elnök sem tudja végrehajtani jogalkotási programjainak nagy részét, ehelyett maradnak azok a végrehajtó intézkedések, melyeket a következő elnök akár egy tollvonással megsemmisíthet. Ez azt fogja eredményezni a következő ciklusra is, hogy nagyjából ugyanaz a vérszegény és rövidtávú külpolitika marad, mint Trumpnál, vagy Obama utolsó ciklusában volt. Ha Biden nyer is, a Képviselőházban valószínűleg demokrata többség lesz, de a Szenátusi helyek nagy részét meg fogják tartani a republikánusok. Ezzel jó erősen meg lesz kötve a keze az új amerikai elnöknek is.

Erre tökéletes példa, hogy amikor a Képviselőház, vagy a Szenátus teljes legitimizálása nélkül hoztak markáns külpolitikai döntéseket a korábbi elnökök, azokat roppant egyszerű volt az utódjaiknak megsemmisítenie: Így Trump két perc alatt felbontotta a nukleáris megegyezést Iránnal, amit még Obama írt alá, vagy emlékezzünk csak vissza a Párizsi Klímaegyezmény sorsára. Ne gondoljuk, hogy azzal, hogy Biden nyer, ezek, ha újra meg is köti őket, stabil lábakon fognak állni, hiszen a republikánus Szenátus bizonyára nem fogja támogatni. Ami hiányzik jelenleg az USA és ezáltal az Európai Unió politikájából a hosszútávú és következetes döntéshozás és megvalósítás. Ennek pedig egyszerűen ez a nagy fokú megosztottság az oka, ami sajnos világszinten gyengíti a pozíciókat az ellenfeleikkel szemben.

Az Európai Unió pedig továbbra is a transzatlanti szövetség adta iránymutatásra vár. Hiába, hiszen ahogy Trump se, úgy most, ha Biden nyer, ő se fog tudni irányt mutatni Európának, nem lesz meg hozzá a tényleges többségi felhatalmazása. S bár a mindenkori Washington az, aki általában megszabja az USA és szövetségesei (EU, Kanada, Ausztrália, Nagy-Britannia..) politikai irányultságát, már hosszú ideje nem képes erre saját megosztottsága miatt. Ugyanez átvetült az Európai Unióra. A »mindent támogatunk, de igazából meg semmit« elven működik jelenleg minden ideológiai, gazdasági, politikai téma, ha alaposabban megnézzük. Ez bizonytalanságot teremt, melyet tökéletesen fel tudnak ellenünk használni vetélytársaink. Nekik ilyen gondjaik nincsenek, ott ki van adva az irány és amennyire lehet, ahhoz is tartják magukat.

Nem beszélve arról, hogy a semmi mellett nem elköteleződés politikája, jellegtelen vezetést eredményez, ami óriási feszültséget generál a társadalomban. Ezért alakulnak ki egyre nagyobb szakadékok jobb és balodaliak, keresztény és ateista, liberális és konzervatív között. Nem kapnak az állampolgárok megfelelő iránymutatást felülről. Az emberek a kormánytól, a kormányok Brüsszeltől, Brüsszel pedig Washingtonból várja az áment, de az sajnos nem érkezik. Ideje lenne kézbe vennie az Uniónak a maga sorsát azt hiszem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2020. november 09. 07:16
Erbszt Adrienn... Ez meg kinek a szeretője?
legkisebbek közül
2020. november 07. 07:29
Nagyon sokat számít, hogy ki mit képvisel, milyen mintákat mutat a társadalom milliói számára. Ez mindenhol a világban, így az USA-ban s nálunk is rendegetget számít. A politikusi minták sokak értékrendszerét formálják, sokaknál meg is határozzák azt. Meghatározhatják adott politikai minták, ahogy adott témakörben tömegek hogyan gondolkozzanak, mit képviseljenek, meghatározhatják, hogy adott értékekről, alapértékekről vagy ezek mentén elvetendő dolgokról, megnyilvánulásokról tömegek hogyan vélekedjenek. S azt is meghatározhatják, hogy milyen folyamatok gerjesztődjenek sokak lelkében, mit támogatva, békét vagy háborút, növelve a társadalom megosztását vagy a békés egymás mellett élést támogatva, a párbeszéd és egymás meghallgatásában, tiszteletében látva az értéket. Nem mindegy, nagyon meghatározó lehet, országot s társadalmat formálhat vagy éppen rombolhat, hogy ki az ország vezetője, milyen lelkülettel rendelkezik, milyen értékrenddel rendelkezik, milyen viszonyulásokat mutat adott problémakörökkel kapcsolatban, mit képvisel, hogyan szolgálja a közjót, társadalmat, a társadalom különböző rétegeit, milyen mintákat mutat a társadalom irányába.
mokány
2020. november 06. 20:26
A Republikánusok kérjenek menedékjogot Budapesten vagy Varsóban.
mokány
2020. november 06. 20:24
Egy őszinte marionettbábú vallomása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!