A választási hangulat a demokraták részéről nem Biden személyéről szólt, hanem a Trump jelentette ellenségképről

2020. november 14. 12:25

A demokrata tábor elhitte a hatalmi előnyt, erősebb volt bennük a Trump-ellenesség, így fel sem merült bennük, hogy létezhet más alternatíva.

2020. november 14. 12:25
Hajtman Gábor
Ma7.sk

„Kontinensünkön a közmédia léte egyfajta elvárás, a polgári demokráciák, illetve a jogállamiság fontos részét képezi, ehhez képest Amerikában nem létezik közmédia, a sajtó kétpólusú, az események tálalása erősen behatárolt szemüvegen keresztül történik.

Ez nem meglepő, hiszen ahogy Amerika haladt a korral, úgy vált a média a két politikai tábor támogatójává, illetve ellenkező esetben kritikusává. Ennek ellenére a közös alap sokáig megvolt: kölcsönös tisztelet a két oldal felé.

Habár voltak mélypontok az amerikai politikai kultúrát tekintve, de antidemokratikus eszközökhöz ritkán folyamodott a két fél, a médiák is igyekeztek megtartani egyfajta mérsékelt hangulatot, hogy ne kerüljön sor mélyebb társadalmi konfliktusra. Az utóbbi időkben azonban a kiélezett helyzet odáig fejlődött, hogy már-már polgárháborússá alakult a két történelmi párt szavazótáborának a szembenállása.

A kiélezettebb szembenállás már négy éve is jelen volt, Donald Trump felbukkanása és a demokraták belső konfliktusai eredményezták mindezt. Már a 2016-os kampányban megfigyelhető volt a harciasabb retorika: mind Hillary Clinton, mind pedig Donald Trump élesen bírálta ellenfelét azzal, hogy a másik fél győzelme esetén milyen végzetes károkat okozhatnak az amerikai társadalomnak, és mennyire tehetik tönkre az ország gazdaságát.

A vesztes demokraták nehezen tudták feldolgozni, illetve elfogadni a vereséget.

Ennek a bizonyítéka a választások utáni tüntetéssorozat, illetve, hogy Trump folyamatosan ellenszélben kormányzott, a demokratákkal szimpatizáló meghatározó médiumok, mint például a CNN, gyakorlatilag mintha folyamatosan kampányoltak volna ellene, és már idő előtt készültek volna a 2020-as választásokra.

Egy ilyen nagy fölényben aztán a közvélemény-kutatók sem tudták felmérni a valós különbségeket, ahogy négy éve, úgy most is kudarcot vallottak. Biden győzelmét ugyanolyan egyértelműnek könyvelték el, mint azt korábban Clintonnal kapcsolatban mondták.

A demokraták médiafölényének a hatására tűnhetett úgy, hogy Biden előnye hatalmas. Ehhez képest teljesen máshogy alakultak az erőviszonyok, a republikánusok tábora erősödött, holott a közvélemény-kutatásokból az jött le, hogy meggyengültek. A republikánus szavazók mindig is rejtőzködőbbek voltak, tudták, nem kedvez nekik a közhangulat.

A demokrata tábor pedig elhitte a hatalmi előnyt, erősebb volt bennük a Trump-ellenesség, és elhitték, hogy ők az egységesebbek, így fel sem merült bennük, hogy létezhet más alternatíva, egyszerűen Bidennek kell győzni, hiszen mindenki ezt várja.

Míg a republikánus tábort maga Trump mozgósította, addig Bidennnek elég volt a passzív szerepvállalás.

A választási hangulat a demokraták részéről nem Biden személyéről szólt, hanem a Trump jelentette ellenségképről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2020. november 15. 08:11
Valami újat írjatok fiúk, mert ezt eddig is tudtuk.
Menhetten
2020. november 15. 06:07
Hivatalba lépése óta Donald Trump amerikai elnök már több mint 10 ezer hamis vagy félrevezető állítást tett - írja a Washington Post a lap saját tényellenőrző adatbázisa alapján. Ez azt jelenti, hogy Trump átlagosan napi 12-szer nem bontja ki az igazság minden részletét. Az ötezres határt még 601 nap alatt érte el, ami napi nyolcas átlag. A 10 ezreshez viszont már csak további 226 napra volt szüksége, ez április 26-án következett be, és ebben a hét hónapos időszakban már napi 23 hamis vagy félrevezető állítást tett. (Washington Post) A törpéjét összeszámolta már valaki?
figyelő4322
2020. november 14. 20:31
Nagyrészt igaza van a cikkírónak. Legalább egy ponton azonban pontosításra szorul. Az igaz, hogy az USA media kettészakadt. Azonban a két media- oldal nagysága, ereje, befolyása között lényeges különbség van. A left-libbant oldal uralja a vélemény- formálók többségét. A nyomtatott és a széleskörűen nézhető TV- csatornák túlnyomó részét ők uralják. Az utóbbi kb. tíz évben az ún. közöségi mediumok fontosabb és nagyobb része is teljesen MEGLIBBANT. A FACEBOOK, TWITTER, Google, stb. cenzorálja és kitiltja a jobbra álló kommenteket. Sőt, még Trump elnököt sem szégyellik cenzorálni! Ha ilyen ellenszélben tud Trump győzni, én leveszem a kalapomat, és meghajlok előtte! (Egyébként MAGA feliratú sapkát hordok. Mondjuk egy fekete gettó negyedben nem hordanám, mivel nem akarok lövöldözésbe keveredni, mert nem látok benne értelmet.)
mokány
2020. november 14. 15:39
"Kontinensünk" nyugati oldalán már csak a "demokrata" oldali újságírás létezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!