A baloldali ellenzék mindenre képes a hatalomért

2020. november 02. 09:38

Ebben a narratívában Kaczyńskinak semmi sem sikerül, és mégis mindenen uralkodik. Interjú.

2020. november 02. 09:38
Bronislaw Wildstein
Magyar Nemzet

Lengyelországban egy hete tartanak az alkotmánybíróság abortuszdöntése elleni demonstrációk. A tüntetők egy radikális kisebbsége templomokat és szobrokat is megrongált. Megérkezett a XXI. század Lengyelországba?

Igen. Ebből pedig az következik, hogy az új kor a domináns, keresztényellenes ideológiájával próbálja legyőzni a lengyel identitást. Az alkotmánybíróság döntése csak ürügy a jelenlegi kormány, az egyház és a lengyel tradíciók megtámadására. Azt is fontos megjegyezni, hogy az alkotmánybíróság ítélete nem is lehetne más, mivel a döntés a lengyel alkotmányból következik. Ezt még olyan korábbi alkotmánybírák is elismerik – többek között Andrzej Zoll és Andrzej Rzepliński –, akik radikálisan ellenzik a Jog és Igazságosság- (PiS-) kormányt és a jelenlegi alkotmánybírósági kollégiumot. A tüntetés szervezői nemrég még sírva védelmezték az alkotmányt azt állítva, hogy a PiS-kormány megsérti azt, jelenleg azonban nem érdekli őket. Az alkotmánybíróság ítélete csak körvonalazza a jövőbeli törvény határait és lehetetlenné teszi a magzatelhajtást a Down-szindróma gyanújával születendő gyermekek esetében. Az ellenzék azon állítása, miszerint arra kényszerítik a nőket, hogy halálra ítélt gyermekeket szüljenek, ezzel veszélyeztetve saját egészségüket és testi épségüket, egyszerűen hazugság.

A Jog és Igazságosságnak jelentős bázisa van Lengyelországban, dominálva a politikai teret, azonban a legfrissebb felmérések szerint rendkívül magas Jarosław Kaczyński pártelnök elutasítottsága. Hogyan oldaná fel az ellentétet?

A Kaczyński elleni gyűlöletipar nagyon fejlett hazánkban. A lengyel média nagy része folyamatos támadás alatt tartja a PiS vezetőjét, akinek, politikus lévén, limitáltak a lehetőségei. Bár a médiapiac pluralizált, nagyrészt a liberális kánont fújja, a Jog és Igazságosság erőforrásai pedig nem elegendők az ellensúlyozáshoz. A tüntetők nagy része azzal sincs tisztában, hogy az alkotmánybíróságon mi történik, de ez nem meglepő, hiszen az emberek jelentős része csak rövid távon képes realizálni a valóságot. Fontos kiemelni, hogy Lengyelországban Kaczyński a jobboldal győzelmének atyja. A kezdetektől fogva a harmadik köztársaság oligarchikus, posztkommunista rendszerének kritikusa volt.

Ez a modell, bár a demokrácia látszatát és érzését kelti, teljes mértékben kiüresíti a demokratikus folyamatokat, megszüntetve a tényleges politikai pluralizmus, létrehozva végső soron egy olyan rendszert, amelyben az összes szereplő az oligarchák érdekeit képviseli. Ez az oligarchia erős üzleti szerepkörrel és hatalmas vállalatokkal rendelkezik, legyen szó ügyvédi irodákról, médiáról vagy egyéb véleményformáló központokról. Ennek a modellnek az ellenzői voltak a Kaczyński testvérek, akikből hamar ördögöt csinált az ellenoldal, kigúnyolva őket. Ha kellő távolságból figyeljük a lengyel közélet vezetői által elénk tárt valóságot, akkor kiderül, hogy a politikai analízis helyét már régen átvette Kaczyński pszichoanalízise. Ebben a narratívában Kaczyńskinak semmi sem sikerül, és mégis mindenen uralkodik; a PiS vezetője egy utolsó bolond, de mégis évtizedek óta irányítja az országot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2020. november 03. 18:16
"Az egyháznak nem dolga a támogatottság keresése vagy megtartása önmagáért." Ha ezt mint hívő mondod, elfogadom és tisztelem. Ha viszont mint gondolkodó, akkor nem értem. A támogatottság maga a hívek táborának nagysága, akiknek eléréséhez már rég kevés a pusztaságban előadott példabeszéd. Kell hozzá egyrészt infrastruktúra, másrészt egy olyan társadalom, amelynek rendje minimum megtűri, de jobb ha támogatja az egyházat. De! Ez a szimbiózis sosem volt egyoldalú és ma sem az! Az egyik oldal is tevékenykedik az érdekeiért és a másik oldal is. Ha holnapra csupán a pápa maradna egy szál maga hívők nélkül, akkor is megállna hogy Krisztus országa nem e világból való, csakhát ugyan mi értelme lenne, ha senkit nem érne el? "Krisztus országa nem ebből a világból való. " Ezzel sincs semmi gondom, viszont Krisztus igéinek hirdetését e világban kell megoldani.
Kormánypárti1
2020. november 02. 18:55
"Pedig inkább a hatalomtechnikai vetület az, ami közelebb van az elhanyagolhatósághoz." Ugyan már! Ne adjuk az ál naivat! Talán nagyon régen még hihető lett volna ez a kijelentés, bár ha megnézzük a keresztény egyházak hatalma, sosem a hívők hitéből táplálkozott. Nem véletlenül történtek próbálkozások még a demokráciák előtt is az "állam" és az egyház szétválasztására. Amit szerintem még hatalomtechnikai oldalról sem neveznék most sem teljesnek. Sőt, nagyon is úgy néz ki szerintem a helyzet, hogy az egyház a hanyatló társadalmi támogatottságát, a maradék támogatottságának felhasználásával és orientációja megválasztásával (jobbra vagy balra) igyekszik megtartani, sőt, növelni hatalmi pozícióját. Egyszerűen mondva zsarol a túlélésért, a hatalma őrzéséért.
Kormánypárti1
2020. november 02. 18:35
:)) Szóval összemosom azt, ami egyébként egyben van. Hát nem látszol ettől sem okosabbnak.
savrena
2020. november 02. 15:16
Habár így, hogy úgymond népi kezdeményésre ült össze az alkotmánybíróság, simán elképzelhetö a poilitikai akna teória is. Kaczynski ott hibázott, hogy nem tett valamit a dolog ellen proaktívan. Persze ez alkotmányozó parlamenti többség hiányában nehéz is lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!