Meseország a gyermekeké!

2020. október 09. 10:43

A magyar népmesék és az azokból nagyban táplálkozó újkori meséink, történeteink eredeti formájukban is tartalmazzák az egyetemes igaz­ságot.

2020. október 09. 10:43
Molnár Balázs
Magyar Nemzet

„Egyes klasszikus mesék átdolgozásának híre tölti be a magyar közbeszédet. A Meseország mindenkié kiadványban gyermekkorunkból jól ismert meseszereplőket új, eddig általuk sem ismert jellemzőkkel ruházták fel. Bizonyára főhőseink vannak leginkább meglepődve ezek láttán. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy kell-e változtatni azon, ami örök, azon, ami évszázadok óta öröklődött a magyar, de az európai, amerikai, afrikai vagy ázsiai családokban is édesapáról fiára, édesanyáról leá­nyára vagy nagyszülőről unokára?

A magyar népmesék és az azokból nagyban táplálkozó újkori meséink, történeteink eredeti formájukban is tartalmazzák az egyetemes igaz­ságot; a jó, a szorgalmas elnyeri jutalmát, a gonosz, a csalfa méltó büntetését, a kicsiből lesz a hős, az árvából a vezér, az egyfejűből a megmentő. A hazaszeretet magától értetődik, és nem lehet akkora a nyomorúság, hogy ne jusson a szegény vándornak egy-két falat.

Felgyorsult, digitális világunkban az olvasott meséknek különösen fontos a jelentősége a gyermek és az azt olvasó szülő, nagyszülő közötti kötődés kialakításában és a kisgyermek érzelmi és szellemi fejlődésében. Mindemellett meséink komoly útravalót adnak a szereplőkkel szinte törvényszerűen azonosuló gyermekeinknek. Nem közömbös tehát, hogy milyen mesét olvasunk a kicsiknek, illetve hogy milyen mesekönyvet adunk a kisiskolások kezébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matyi lúdas
2020. október 10. 13:18
https://i.imgur.com/F8vTnbf.jpg
urga
2020. október 09. 12:59
"Meseország a gyermekeké!" Igen. Ehhez képest ma Magyarországon bárki mese formájában népszerűsítheti a ferde hajlamot gyerekek körében. És ezen a századik ilyen cikk sem változtat semmit :((((
neeskens
2020. október 09. 12:57
https://vasarnap.hu/2020/10/07/hosszan-lopakodo-erzekenyites/ Lázár Ervintől a gazdasági háttérhatalomig, azért a Phd, filmesztéta, költő, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa nem tetszik egy egészen cseppet bolondnak lenni?
Jógyerek
2020. október 09. 11:11
Jó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!