Liberalizmus mint megtévesztés

2020. október 14. 15:08

A politikai korrektség néven ismert nyelvi (és ideológiai) leleményösszesség, ma már a „hallgattassék el a másik fél is” szellemi terrorjának talapzatán áll.

2020. október 14. 15:08
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

„Azt gondoljuk ugye, hogy a magyarországi baloldal – mely 1994-ben dicstelen frigyre lépett a liberálisokkal – és a Jobbik összefogása egy egyedi, jóformán megmagyarázhatatlan jelenség, melynek csodájára járnak emberek a Föld négy sarkából. Csakhogy nem erről van szó: ahogy a marxizmus és személy szerint Karl Marx eredeti, antikapitalista tézisei erősen zsidóellenesek is voltak egyben, úgy a mindent felforgatni vágyó posztmodern progresszió is szívesen szövetkezik a radikalizmussal, sőt magáévá is teszi követeléseit, ha a fentiek mellett még a másik nagy közös cél, a normalitás lebontásának lehetősége is felsejlik a horizontjukon.

Gondoljunk csak bele: a klasszikus liberalizmusnak, ha volt kiemelt célja és értelme, akkor az a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadsága volt. A liberális ideológia stratégiai ívét azonban behorpasztotta a konzervativizmus elleni küzdelem igénye, így inkább a szocialisztikus irányzatok felé orientálódtak, és magukévá tették annak felszabadításmániában végződő egyenlőségképét. Így a nemcsak minden ember, hanem minden kulturális kód, magatartási forma egyenlő, diszkriminációmentes kezelésének utópiája felülírta a szólásszabadság fontosságát.

Így jött létre napjainkra a politikai korrektség néven ismert nyelvi (és ideológiai) leleményösszesség, mely ma már a »hallgattassék el a másik fél is« szellemi terrorjának talapzatán áll. Ők jönnek azzal, hogy micsoda dolog egy homoszexualitást népszerűsítő kötet ellen kifogásokkal élni – miközben találomra kiválasztott csoportok érzékenységére hivatkozva nem győzik átírni a történelmet, cenzúrázni a ma már nem »szalonképes« műveket vagy csak egyszerűen ledönteni a nekik nem tetsző köztéri műalkotásokat.

Apropó, szobordöntögetés (meg boltgyújtogatás és társaik). A másik, ami nagyon mélyen gyökerezett a liberális elmében, hogy a másikhoz nem erőszakkal, hanem érveléssel fordulunk. A Voltaire-nek tulajdonított mondás, miszerint »nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd« jelentése kissé kifordult önmagából: már nem az »agree to disagree« (jogunk van egyet nem érteni) érzésvilágán van a hangsúly, hanem a »halálos harcon« – azok ellen, akik nincsenek egy platformon a libernyákokkal. Ebből faka­dóan pedig – az »elnyomottak« részéről vagy érdekében, már megint egy szocialista tantétel – legitim az erőszak, a vandalizmus, a bosszúállás, legyen szó a régmúltban bekövetkezett sérelmekről vagy a szociális kirekesztettség aktuális érzéséről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adonyi29
2020. október 14. 21:58
Ezt a modoros sz.rt.. Az a baj Szantho doktorral, hogy szerelmes önmagában és ez már írásban is kijön. Roppant gyenge.
zsanett-kúnrum
2020. október 14. 20:00
Vitathatatlan a libernyákok könnyen sértődnek, de ez sem erény
BőröndÖdön
2020. október 14. 17:48
Borzalmasak ezek a pártmunkások.
sozlib_abschaum
2020. október 14. 16:05
A mai liberálisok már nem liberálisok, hanem bolsevisták csak megtévesztésből nevezik magukat liberálisnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!