Futók és álfutók

2020. október 08. 07:14

A jól megrendezett, a közösségi hálón közvetített vizsgadarab címe #freeSZFE. Fiatalok a rendezői elképzelés szerint harcolnak.

2020. október 08. 07:14
Rab Irén
Magyar Hírlap

„A hét végén aki tudott, futott. Az Ultrabalatonon több mint tizenötezren álltak rajthoz, a Színművészeti Egyetem szolidaritásfutásán százötvenen. Az Ultrabalaton Magyarország és Közép-Európa legnépszerűbb közösségi sporteseménye, hiszen nemcsak egyéniben, hanem csapatban is lehet indulni rajta. A Balatont megkerülő, 221 kilométeres táv nagy kihívás, az ember szembesül saját korlátaival, akár egyéniben, akár csapatban indul. Az egyéni induló igazi hős, ötszörös maratont fut egyvégtében, húsz-harminc óra alatt, a célban összerogyva. Igazi sportteljesítmény, ami a verseny történetének tizennégy éve alatt mintegy ötszáz embernek sikerült.

A csapatban futók nemcsak magukért, hanem társaikért is küzdenek, váltópontokon váltják egymást, egységben az erő. Amúgy hétköznapi emberek ők, akik szeretik a megterhelő kihívásokat, a megméretést és a mérhető, valós teljesítményeket. Kerül, amibe kerül, mert a résztvevők kemény forintokat perkálnak le, egyéniben 39 ezer, baráti csapatban indulók fejenként 12 900 forintot, céges csapatok ennél valamivel többet. Ne számolgassuk a szervezők bevételét, mert kiadás is van bőven, és az indulók megkapják, amire vágynak: egy futófiesztát, hatalmas közösségi élményt. Amerre vezet a balatoni kerékpárút (mert ilyen is van), biztatják őket, én is kiállok mindig a kapuba, nekem is jut az élményből.

Persze ez a sportesemény nem mérhető egy szolidaritásfutáshoz. Az nagyobb kihívás volt, mert a résztvevők fáklyával a kézben tették meg a távot, ami azt is jelentheti, hogy éjjel-nappal futottak. A fáklya a szabadság lángját jelképezte, az egyetemi autonómiáért lobogott. A szélrózsa minden irányába, öt, kisebb-nagyobb egyetemi városba indult ez a menet, hogy a fővárosi egyetemek mellett Debrecen, Pécs, Szeged, Kaposvár és Eger intézményeibe is eljusson a szabad felsőoktatás lángja. A táv az autonómiáért futáson összesen 1100 kilométer volt, nagyvonalúan számolva minden futóra nyolc kilométer jutott. Nagy feladat lehetett az autonómoknak megszervezni a váltást, a frissítőpontokat, az ellátást, vírustesztet vagy legalábbis egészségügyi nyilatkozatot beszerezni. Nevezési díj nem volt, a költségeket jótékony szponzorok állták. A célba érkezés időpontját egyeztetni kellett, mert ez igazi közösségi futás volt, nem individuális, magamutogató verseny, mint az Ultrabalaton. Győztest sem hirdettek, mert a győztesek – tudjuk jól – az elveszettnek hitt szabadságukért rendületlenül kiálló színinövendékek, pardon, egyetemisták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2020. október 08. 23:37
Az egyik örömében fut, a másik kinjában. Muszáj neki, hogy üldözve érezhesse magát
OberEnnsinnen
2020. október 08. 10:07
Az FSZE-szindróma világosan demonstrálja: hogyan működik az Alinsky-módszer, és ugyanakkor - tekintve, hogy 100%-ban egységesen állnak ki egy hatalmas f.szság mellé, - amit öreg korukban nagyon-nagyon szégyellni fognak - a magyar fiatalokat elárasztó dezinformálási e-média, Soros-NGO, PC-média projektek hatásosságát... Röviden: a bal-lib szenny Kolontárját
matykox
2020. október 08. 08:53
SZFE, SZFE, áhá, ez az a Szaros Farok Egyesület? Forradalmi, igazán, nahát.
Vakfolt
2020. október 08. 08:17
"A fáklya a szabadság lángját jelképezte, az egyetemi autonómiáért lobogott." Ez a probléma a világgal, nagy szavak, nemes eszmék, közben pár kivénhedt komcsi valaga lyukát véditek. És ugyanez van a kisebbségek védelme címén nyomuló buzikkal, meg a jogállamért aggódó bolsevikokkal is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!