A trónörökös, az elnök és a német egység

2020. október 02. 16:33

Ottó előszeretettel idézte Helmut Kohl bon mot-ját, mely szerint a Brandenburgi Kapu alatt magyar föld van.

2020. október 02. 16:33
Prőhle Gergely
Habsburg Ottó Alapítvány

„Habsburg Ottó számos cikkben és tanulmányban foglalkozott a német újraegyesítés gondolatával, amit elengedhetetlen szükségszerűségnek látott a rendszerváltozás folyamatában. Ezt jelzi védnöki szerepvállalása a Páneurópai Piknik szervezése során, ami a keletnémet állampolgárok sokaságának Ausztriába jutása által egyértelmű nyitánya volt a német egység felé vezető folyamatnak.

Számára mindez Európa újraegyesítését is jelentette, így már-már sorsszerű, hogy a berlini fal 1989. november 9-i leomlásakor Ottó épp a Páneurópai Unió ülésén tartózkodott Berlinben. Az ezt követő közel egy évben zajló 2–4-es tárgyalások a két Németország és a szövetséges hatalmak képviselői között megteremtették annak lehetőségét, hogy 1990. október 3-án a Német Demokratikus Köztársaság beolvadjon a Németországi Szövetségi Köztársaságba, és az egyesült Németország mind az Európai Unió, mind a NATO tagjává váljon.

1989–90 fordulóján, amikor a publicisztikák kedvelt témája volt az »annus mirabilis«, vagyis hogy az 1989-es fordulat voltaképp maga volt a csoda, Ottó hamisítatlan reálpolitikus mivoltát nem meghazudtolva „Köszönet Reagannek” címmel írt cikket a Magyarság című lapba. »Igen sajnálatos,« – írja – »hogy ma úgyszólván senki sem emlékezik meg arról az emberről, akinek ténylegesen köszönhetjük az 1989-es év nagy eseményeit.«

Majd így folytatja: »Fel kell ismernünk nekünk, akiknek van érzékünk a történelmi tények iránt: a szabadság mai győzelme elképzelhetetlen Ronald Reagan nyolc éves uralma nélkül a washingtoni Fehér Házban.« Ottó előszeretettel idézte Helmut Kohl bon mot-ját, mely szerint a Brandenburgi Kapu alatt magyar föld van. Arról nem szólnak a források, hogy a Reagan elnök politikáját alakító Heritage Foundation eszmeiségére gyakorolt hatásával Ottó mennyire volt tisztában. A kommunista rendszer tartós fennmaradásának esélytelenségét mindenesetre aligha ismerte fel bárki korábban, mint ő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. október 02. 19:48
HABSBURG OTTÓ elég sötét szerepet vitt a Coudenhove-Kalergi féle Páneurópai únió elnökeként. Nem tudom igazán értékelni. Nem kellene hasraesni ettől az embertől, ahogy a Pröhle-től sem. Utóbbi "nagy ember" maszk nélkül megy be egy kis tejboltba, ahol az eladón kívül még a jóval korosabb Szörényi Szabi mellett még egy öreg muki van (a két utóbbi maszkban), az nem egy olyan igazán figyelmes keresztény. Na ja, evangelikus :-)
digital
2020. október 02. 17:47
Tényleg ezt a lufiborotválót kell folyamatosan szemlézni?
nempolitizálok
2020. október 02. 16:58
A németek háláján felülkerekedett gyarmattartói fölényességük és pofátlanságuk. Amúgy sem egy hálás nemzet, a német valahogy úgy van vele, elég legyen viszonzásképpen az ő németsége. Magam voltam tanúja, amikor e miatt több éve tartó, amúgy egy helyi magyar által menedzselt kulturális kapcsolat szakadt meg és indult el egy másik, de már egy normálisabb nemzettel. Konkrétabban, vendégül láttak egy hétig vagy 100 németet, de nem akárhogyan, úsztak a kajában, a borban és a sörben, aztán amikor ők mentek oda, a legmenőbb kaja a bolti szafaládé volt, a sör természetesen szigorúan "kimérve". A németeket mindenki ismerte, sokan eleve svábok, de ezek után megköszönték velük az addigi együttműködést. A magyarok ugyanis úriemberek elváláskor is.
MayorAnna
2020. október 02. 16:54
A nyolcvanas évek közepén(!) még sokkal megvalósíthatóbbnak tűnt a két Korea újraegyesülése-amiről akkoriban folytak is tárgyalások-mint a két Németországé. Szóval, csak csínján a szakértők szakértelmével...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!