A héten két általam indított perben is sikerrel jártam

2020. október 16. 11:29

Fél éve küzdök azért, hogy végre tisztán lássunk a kórházi ágyfelszabadítások ügyében.

2020. október 16. 11:29
Szél Bernadett
MTI-OS

„Fél éve küzdök azért, hogy végre tisztán lássunk a kórházi ágyfelszabadítások ügyében. A héten két általam indított perben is sikerrel jártam: az egyikben a bíróság első fokon nekem adott igazat, és a 60 százalékos ágykiürítést megalapozó számítások és háttéranyagok kiadására kötelezte az EMMI-t. A másik ügyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő belátta, hogy a per számára nem nyerhető, ezért kiadta az ágyfoglaltság kórházi szintű adatait. A számok azt mutatják, hogy áprilisra az ellátott betegek száma sok esetben a márciusi felére-harmadára esett vissza, és számos kórháznak kellett 2 százaléknál több ágyat felszabadítani.

Április 7-én Kásler Miklós miniszteri utasításban rendelte el, hogy az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények teljes ágykapacitásuk minimum 60 százalékát készítsék elő koronavírusos betegek fogadására. A betegfelvétel leállása, a műtétek, kezelések halasztása mellett a kórházakat ellátásra szoruló, magatehetlen, súlyos műtét utáni rehabilitációt igénylő krónikus betegek elbocsátására kényszerítették. A minisztérium és a NEAK csak annyi információt volt hajlandó megosztani a nyilvánossággal, hogy »a kórházi ágyak 58 százaléka már március végén szabad volt«.

A most kiadott adatok a napi ágyfoglaltságot mutatják a fekvőbeteg intézményekben március 14-én, 30-án, április 7-én, 15-én és 19-én. Az adatokból látható, hogy az 58 százalékos átlag mögött óriási intézményi különbségek voltak, és a legsúlyosabb döntésekre a krónikus fekvőbeteg szakellátásban kényszerültek. Március végén a krónikus ellátóhelyek kétharmadában 58 százaléknál alacsonyabb volt a szabad ágyak aránya, ötödükben 80 százalék fölötti volt a foglaltság. Áprilisra az ellátott betegek száma sok esetben a márciusi felére-harmadára esett vissza, és számos kórháznak kellett 2 százaléknál több ágyat felszabadítani. Az egészségügy leállítása és a kórházkiürítés szakmaiatlanul és embertelenül zajlott, a kormány pedig sorsára hagyott sok-sok beteg, ellátásra, kezelésre szoruló, vagy műtétre váró embert. A következmények szokás szerint elmaradtak, én viszont mindent megteszek azért, hogy ne maradhasson semmi titokban.”

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. október 17. 13:39
idióta lúvnya! hát nem járvány van? vagy még nem érzed? mindegy hány ágy! ha elkapod megkapod!
zseboszkiraly
2020. október 17. 10:32
Mindenki láthatta előző hozzászólásaimból hogy messze áll tőlem az ellenzék fröcsögő demagógiája, de néha vak tyúk ( Szél B.) is talál szemet. Ez a pánikszerű és eltúlzott kórházkiürítés egy megalapozatlan lépés volt, és akkor is tzdtuk, akik a szakmában dolgoztak hogy emögött valójában megalapozott számítások nem voltak. Azok a neten felbukkant néhány informatikus, matematikus aki mindenféle megalapozatlan modelljeivel riogatott arról csak az látszott hogy az epidemiológiáról ( mert itt epidemiológusoknak van kompetenciája és nem a virológusoknak ! Az egy más tudományág.) fogalma sincs. Igaza van annak a hozzászólónak hogy bármilyen hülye is az ellenzék, azért van vagy inkább lenne funkciója. Mondjuk ilyesmim mintsem a jogállami lózungok dobálása.
silenceCZ
2020. október 17. 09:49
mocskos, ostoba halálkoalíciós fekália vagy, Szél Bernadett... ezzel az uszítással mi a célod? Remélem, hogy amennyiben szükséged lesz rá, neked is jut "felszabadított" ágy és lélegeztetőgép is, nehogy megdögölj.
Rugán
2020. október 16. 21:48
Hiába henceg! Ő és a magyar bírák többsége soros embere. Ők is sorosok lesznek, egy pici különbséggel: o=a
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!