A „Bűn és bűnhődés”-t ajánlom most, Dosztojevszkijtől

2020. október 27. 21:12

Az Isten-teremtette rendből való kiszakadás, ez a bűnnek, minden bűnnek a lényege.

2020. október 27. 21:12
Korzenszky Richárd
Facebook

„A »Bűn és bűnhődés«-t ajánlom most, Dosztojevszkijtől. Egy könyv, amelyet háromszor olvastam már. Bűn? Igen, van. Az Isten-teremtette rendből való kiszakadás, ez a bűnnek, minden bűnnek a lényege. Raszkolnyikov, egy egyetemista a főhős, aki úgy gondolja, hogy kívül áll a renden. Vagy fölötte. Ezért gyilkol, hogy maga előtt igazolja, hogy fölötte áll… Raszkol: szakadás. Raszkolnyikov: beszélő név, a kiszakadó. 

Rádöbbenti a bűnre Szonja, aki ugyancsak a »renden« kívüli. Ezt mondja:

»- Hogy mit csinálj? - A lány felugrott az ágyról, szeme, amelyet addig könny borított, most
villámlott. - Állj fel! - kiáltott rá, és megragadta a két vállát. Raszkolnyikov felállt, és ámultan
nézett rá. - Menj most mindjárt, ebben a percben, állj ki a keresztútra, hajolj le, és csókold
meg a földet, amelyet beszennyeztél, aztán hajtsd meg magad az egész világ előtt, a négy égtáj felé, és mondd fennhangon, mindenkinek: >Öltem!< Akkor az Isten új életet ád neked!
Megteszed? Megteszed?«

Az ember képes kiszakadni a rendből. De ha beismeri és megbánja a vétket, visszatagolódhat. Rendben lehet önmagával. A világgal. Az Istennel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2020. október 28. 11:43
Örülök, mert még soha nem libcsiztek le, legalább már ez is megtörtént. Viszont amorf gondolatkonglomerátumodból van egy, amire felfigyeltem ''honnan jöhet a vallás? ..... az irgalomból.'' - ezen majd gondolkodom.
Kormánypárti1
2020. október 28. 09:27
Szóval ha a rablógyilkos rádöbben, hogy kilépett az Isten alkotta rendből amikor elvette egy másik ember életét, akkor tiszta lappal újrakezdheti? És akinek az életét elvette, az hogyan és mikor kezdheti újra? Nagyon szép dolog a megbánás és megbocsátás, csak azért túlzásokba ne essünk. Persze miért is gondolom, hogy mindenfajta bűnök relativizálása után, nem fog bekövetkezni a "Ne ölj" parancsolatának relativizálása is?.........
Moslékzabáló
2020. október 28. 06:23
Csípem, mikor primitív, iskolázatlan ateisták osztják az észt vallási, hitbéli kérdésekben...
Robur
2020. október 28. 01:26
Na, egy újabb valláskárosult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!