„Kell-e már kötözni?”

2020. szeptember 22. 07:43

Minden várakozás ellenére az Orbán-rendszer őrültségei és túlkapásai jottányit se konszolidálódtak, sőt ebben az évben újult erővel folytatódott az „őrjöngés”.

2020. szeptember 22. 07:43
Csillag István
Csillag István
Népszava

„»Hazament s nekiállt otthon a hajának, /    nekiesett tépni, homlokát öklözni:/     Csak    lesték a szolgák: kell-e már kötözni?«
Arany János: Toldi (Nyolcadik ének)

Legutóbbi írásom címét barátaim javaslatára változtattam az eredeti »kötözni«-ről – a szerintük jobban érthető és az uszító plakátözön várható következményeiről írt cikk tartalmával jobban összhangban lévő –  »költözni« szóra. Most visszatérek az eredeti ötlethez: a »kötözni« címhez, azaz Arany János Toldija Nyolcadik énekéhez, abban is Toldi Györgynek, Toldi Miklós bátyjának őrjöngési jelenetéhez, mert a korábbi írásom megjelenése óta az Orbántól mindenben függő hatalom újabb és a közönséget provokáló őrültségeket tett és mondott. Aki szerette a magyar irodalmat, jól emlékszik, hogy szól a Toldi.

Tapasztaltuk, hogy minden várakozás ellenére (ld. Stumpf István) az Orbán-rendszer őrültségei és túlkapásai jottányit se konszolidálódtak, sőt ebben az évben újult erővel folytatódott az »őrjöngés«, és Orbán megfiatalodva látott hozzá teljhatalma megerősítéséhez, amelyhez – a kezdeti bizonytalankodás ellenére – a koronavírus elleni védekezés és az ezzel összefüggésben ledermesztett gazdaság élesztése újabb lehetőséget szolgáltatott. Mint Putyin (és a túlélő szovjet, primitív, értelmiségellenes gondolkodás) legjobb követője ebben az évben végképp kiutálta a CEU-t, a Közép-Európai Egyetemet, majd – ahogy Sztálin és Putyin – a Magyar Tudományos Akadémiát herélte ki, vágta le róla a tudományos kutatás autonómiát élvező és csak ilyen körülmények között működőképes intézeteit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noge
2020. szeptember 23. 12:05
Ez is egy kötöznivaló bolond. Bezzeg ő olyan sikeresen menedzselte a magyar gazdaságot, hogy csődközelbe jutatta. Bele is bukott.
matyi lúdas
2020. szeptember 23. 01:10
https://i.imgur.com/ola9biP.jpg
Akitlosz
2020. szeptember 23. 00:13
Megteheti. Ameddig vörös párt a váltópárt addig túl sok tartani valója a Fidesznek nincsen.
21 gramm
2020. szeptember 22. 14:09
Ezek most hortelen mind előbújnak. Már kampány van, mi lesz még itt 22-ig? (Irgalom anyja...) Csak Orbánnak nem szabad kampányolnia a népszara hülyepicsája szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!