Erdélyi színészhallgatókat cenzúráztak az SZFE-vel kapcsolatos véleményük miatt

2020. szeptember 20. 16:49

Levették a marosvásárhelyi színművészeti egyetemisták interjúját a Nethuszár blogról, amiért kritikát fogalmaztak meg az SZFE-vel szemben.

2020. szeptember 20. 16:49
null

Eltávolítatták a marosvásárhelyi színművészeti egyetem két hallgatójával készült interjút a Nethuszár nevű erdélyi blogról, amiért árnyaltabb véleményt fogalmaztak meg az SZFE-vel és az akörüli vitával kapcsolatban. Míg az egyetem szerint az erdélyi színházi réteg egy emberként sorakozik fel az SZFE mellett (avagy Vidnyánszky Attilával szemben), a két diák arról számolt be a Nethuszárnak, hogy a balliberális kulturális hálózat, így a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem is egy belterjes közeg, ahol mindenki csak „a saját véleményét tolerálja, másokét nem”. Az SZFE körül kialakult vitákat követően az erdélyi helyi értelmiségi hálózat, illetve különböző színházigazgatók is felszólaltak a Vidnyánszky Attilát is tagjai közé soroló kuratórium ellen. Az SZFE mellett foglalt állást a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának diákjai is. A blog által megkérdezett két hallgatóval (egy színművész és egy teatrológus) készült interjú különlegessége ráadásul a Magyar Nemzet szerint, hogy a fiatalok „egyik oldal mellett sem tették le a garast”, egyszerűen csak egy harag és elfogultság nélküli őszinte véleményt fogalmaztak meg.

Pár órával az interjú kikerülését követően aztán a cikk helyén csak egy magyarázatot lehetett már felfedezni a Nethuszár linkjén, mely így hangzott: „Itt egy interjút olvashatnának a marosvásárhelyi színművészeti egyetem két hallgatójával. Az interjú meg is jelent, 2020. szeptember 19-én 15.50 perckor. Aztán 18.19 perckor azzal a kéréssel hívott fel az interjú készítője, hogy a cikket vegyük le, mert az egyik interjúalanyra rászálltak az egyetemen. Tíz percnyi töprengés után úgy döntöttünk, hogy az interjút levesszük, mert nem kívánjuk kockáztatni egy fiatal hallgató sikereit, ugyanakkor mélységes csalódásunkat és megvetésünket kell kifejeznünk mindazon személyek irányába, akik nem bírják tolerálni a tőlük eltérő véleményeket.”

A Magyar Nemzet ugyanakkor lementette az interjút későbbi szemlére, melyből kiolvasható pár érdekes részlet. Az alábbiakban mi is leközöljük az említett részleteket:

Az SZFE-ről:
V.T. : „Ez egy régre visszanyúló és mélyen gyökeredző történet. Véleményem szerint, abban mindenképp igaza van Vidnyánszkynak, hogy ez valóban egy zárt közeg, és ennek történelmi okai vannak. A rendszerváltást követő időszakban a balliberális hálózat átvette az uralmat szinte az egész kulturális tér fölött, beleértve a színházakat is.

Tudomásom szerint, ennek az állapotnak az ellensúlyozására hozták létre a Teátrumi Társaságot 2008-ban. Ez az urbánus és balliberális közeg alapvetően és leginkább saját magával szemben toleráns, tapasztalataim alapján arra következtetek, hogy aki nem része ennek a hálózatnak, az ő közegüknek, és úgymond kívülről érkezik, valamint eltérő világnézettel rendelkezik, azt nem szívesen fogadják maguk közé. Annyit azért hozzátennék, hogy a másik oldalt sem tartom sokkal nyitottabbnak.”

N.N: „amit hallani a pesti színházról, főleg anyaországi színházbeliektől, akik Marosvásárhelyre jöttek színművészetet tanulni, hogy belterjesek, és ezt ők tényként közlik”

„amit érdekesnek tartok az az, hogy a bal vagy jobboldali kánon között az a különbség, hogy én egyedül a baloldaliak közül tapasztaltam, hogy akik nem értettek egyet velük, azokkal szemben hevesen reagáltak és »támadásba« lendültek, vita helyett veszekedésbe torkoltak az események. Én saját magamat függetlennek tartom, habár véleményem szerint ezekre a kifejezésekre semmi szükség, és a színházat egységként kell kezelni, és úgy is kell viszonyuljunk egymáshoz, hiszen együtt gyarapítjuk a kultúrát. (…) Hangsúlyozom, hogy én nem vagyok oldalakkal, független vagyok, de mivel csak a »jobboldaliaknál« tapasztaltam az egység helyre hozásának szándékát, ezért számomra az a szimpatikusabb.”

A Vidnyánszky Attila elleni haragról:
„A színházbeliek részéről viszont egyértelmű, hogy most már nem a kuratórium jelenléte a probléma, mint mondjuk tavasszal, hanem Vidnyánszky Attila személye, ami viszont szintén felháborító, mert az embert támadják, mellőzve az empátiát, és nem látják a művészt, vagy megbélyegzik a művészt, mint rossz embert, ami szerintem eleve helytelen még akkor is, ha az emberi mivoltára vonatkozó kijelentések igazak is lennének. Jelenleg nem tudom mi haszna, ha bárki bármilyen célból valakiből közellenséget csinálna, ez szerintem kínos, kiváltképp a színházban, mert, jelen esetben, a kultúrát tünteti fel rossz színben.

Ha már kultúrát képviselünk, viselkedjünk ahhoz méltóan, értelmiségiként, toleránsan.”

„Egy gyilkossal és egy vírussal azonosítani Vidnyánszkyt, azért mert a politikai identitása miatt megkapta egy intézmény vezetését, még tovább fokozza az indulatokat. Meddig fog ez vezetni? Ha ennyire belemennek egymás gyalázásába, végül odáig jutnak, hogy ürülékkel fogják egymást dobálni.”

N.N: „A gyűlöletkeltés nem érdekel, márpedig az SZFE ügye és vitája nem független, előhozza előbb-utóbb a gúnyt és a gyűlöletkeltést. A cinizmus és kirekesztés elleni küzdelem csak úgy működik jelenleg néhány ember fejében, ha kirekesztik Vidnyánszky Attilát. Sajnos ez is csak visszafogja a párbeszéd lehetőségét, és ami nekem a legfájóbb, hogy a színházat még jobban szétszakítja, ráadásul nem kettő, hanem három oldalra jobb, bal és függetlenek, akik kimaradnak az egészből, de talán jobb is, hogy van ez a harmadik oldal, legyen valahol nyugalom, és alkotás iránti vágy a színházban a sok gyűlölet között.” 

Sándor Erzsébet Vidnyánszky Attilát érintő antiszemita vádjáról és a rendező „leukránozásáról”:
V.T: „Véleményem szerint, ennyit érnek Magyarországon a különböző díjak. Eszembe jut például Niedermüller Péter, aki azután, hogy fehér, keresztény, heteroszexuális képződményezett… Radnóti Miklós antirasszista díjban részesítették. Újra csak ismételni tudom magamat: a saját intoleranciájukat tolerálják, másokét nem. (…) Sándor Erzsébet nemcsak a külhoni magyarokat rekesztette ki, hanem mindenkit, aki nem Budapesten él, és nem beszéli a belpesti »tolvajnyelvet«. Pont ez a felsőbbrendűséget árasztó, belpesti, elitista retorika az, ami a mostani kilátástalan helyzetbe juttatta az egész balliberális közeget, de úgy látszik nem tanultak belőle.”

A nemzeti, konzervatív és keresztény gondolatok színházi megjelenéséről:
N.N: „Olt Tamás mondta, hogy szerinte a »baloldaliak« nem hallják meg az »is« szócskát, amit Vidnyánszky hangoztat, hogy ő csak azt akarja, hogy a keresztény, nemzeti, konzervatív színház IS teret kapjon, ne csak a liberális színház – ez is kulcsfontosságú információ lehet. Összességében, jó és rossz előadások mindig is voltak és lesznek, és ezt nem a konzervatív vagy liberális határozza meg, hanem az alkotók milyensége.”

Az SZFE mellett kiálló erdélyiekről:
V.T: „SZFE-és diákok nagyon hálásak lehetnek a fiatalságnak és más egyetemek diákjainak, mivel ők eddig nem álltak ki senkiért és semmiért úgy, ahogy most mások kiállnak értük. A hollywoodi sztárokra vonatkozóan csak annyit mondanék, hogy többen közülük nyíltan kiálltak a cancel culture egyik zászlóshajója, a vállaltan kultúrmarxista BLM mozgalom mellett is. Azt hiszem, ez a válasz bőven elég.”

N. N: „Szerintem vannak akik tájékozottabbak ezügyben, és vannak akik kevésbé, van aki tudatos, és van aki úszik az árral, sok ember van és nem lehet általánosítani. Aki csak úszik az árral, az előbb utóbb kiábrándul, vagy belefárad, aki tudatos, attól viszont azt kérném, legyen nyitott a vitára és ne legyen kirekesztő, hisz mi még mindig csak kívülállók vagyunk a témában.”

Fotó: Wikipédia

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fejerzs
2020. szeptember 23. 10:25
“A Nethuszár szerkesztőségi álláspontja A Transindex megkereste az erdélyi gonzóblog szerkesztőjét, Felcser V. Örsöt, aki elmondta, hogy néz ki a történet a Nethuszár szemszögéből. „A következő történt: kaptam egy interjút, amit egyik hallgató készített két másik hallgatóval. Az interjú készítőjét ismerem személyesen, így semmi okom nem volt rá, hogy kételkedjek benne, ezt most is fenntartom. Az interjút lehoztam, a címet én adtam neki, ugyanaz a cím, ami alatt most is fut.” – nyilatkozta Felcser, hozzátéve, hogy lehet nem volt a legszerencsésebb címválasztás, de nem is tartja ezt akkora katasztrófának. A Nethuszár pontosítása Beszámolója szerint ezt követően pár órával később telefonált az interjú készítője, hogy az egyik alanyra rászálltak az egyetemen, és az lenne a kérés, hogy vegyem le a cikket. „Az interjú készítője hívott, és az alanyra hivatkozva kérte, hogy vegyem le. Mivel eléggé gáz egy olvasott cikket csak úgy, magyarázat nélkül levenni, miután kitöröltem az interjút, a helyére beleírtam azt, ami történt, hogy miért vesszük le: a szöveg ugyanaz, amit most is olvasható, hogy az interjúalanyra »rászálltak az egyetemen«. Így kaptam az infót, így is írtam meg” – mondta a Nethuszár szerkesztője, majd folytatta: „Tegnap érkezett egy kérés, hogy pontosítsam a leírást: »hallgatótársak szálltak rá az egyetemen« szöveggel, amit meg is tettem.” A portál szerkesztője a továbbiakban szükségesnek tartotta közölni a következőket: “(1) Amennyiben hibáztam is valamiben, végig jóhiszeműen jártam el; (2) Az interjúban semmi durva nem hangzott el, abban csak árnyalt vélemények kaptak helyet, a válaszolók senkit nem sértegettek, nem vádoltak senkit, semmivel – sem az egyetemet, mint intézményt nem hozták szóba, sem annak tanárait, sem az interjúban, sem később!” – zárta nyilatkozatát Felcser V. Örs, a Nethuszár szerkesztője. Az interjúanyag szerzőjének álláspontja Megkerestük a interjú készítőjét, aki kérésére távolítottak el a már közzétett anyagot. Arra a kérdésünkre, hogy miért kérte az interjú visszavonását, a következő választ kaptuk: „Mert engem megkért az egyik alany, és nyilván kötelességemnek éreztem ezt továbbítani a szerkesztőnek.” Arra a megjegyzésünkre, hogy igencsak súlyos vád éri az intézményt, amikor egyetemi cenzúráról cikkezik a magyarországi sajtó, elmondta, hogy „a magyarországi portálok állítása a vezetőséggel és tanárokkal kapcsolatosan nettó hazugság, ezt ők magyarázták bele” – és ezért is folyamodtak pontosításhoz, „az egyik interjúalanyra rászálltak a hallgatótársak az egyetemen”. Kérdésünkre, hogy konkrétan mit jelent a „rászálltak”, azt a választ kaptuk, hogy az interjú miatti konfliktusuk a közösségi medián az egyik egyetemi hallgatói csoportban alakult ki, ahol egyes hallgatók elkezdték „kiosztani” a szerzőt és megszólaló diákokat. A szerző beszámolója szerint nem volt fizikai bántalmazás, vagy konkrét fenyegetés, hanem egy közösségi csoportban kialakult éles szóváltás. „Értelemszerűen nem volt mindenki ellenünk, kevesen is foglalkoztak az üggyel abban a fél órában. Viszont olyasmikbe is belekötöttek, hogy nem koherensek a válaszok, vagy hogy miután az egyetem kiállt az SZFE mellett – amit a két diák aláírt (valójában csak az egyikük) –, utána miért nyilatkoznak ellentétesen.” – mondta, hozzátéve, hogy a konfliktusról bizonyítékok nincsenek, mivel azóta azt is törölték a közösségi média hallgatói csoportjából. Elmondása szerint felhívta az egyik interjúalany, „hogy úgy érzi, hogy meg van félemlítve, ha lehet kerüljön le az írás. Ehhez nyilván, minden joga megvan, és azt senki más nem fogja eldönteni, hogy meg van félemlítve vagy nem, az az ő tiszte.” Ezért számara, mint az anyag szerzőjének „egyértelmű” volt, hogy kéri a Nethuszár szerkesztőségét, hogy töröljék a cikket. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte ez cenzúrának minősül vagy sem, elmondta, hogy nem kíván „semmit sem belemagyarázni, betudom annak, hogy meggondolatlanságok voltak mind a két fél részéről” – nyilatkozta, majd összegezte: „De a diákok szempontjából egyébként ez már csak egy szerencsétlen ügy, ami rosszul sült el.” Álláspontja szerint örvendetes, hogy „sokszínűek vagyunk, és eltérően gondolkozunk, és egy művészeti egyetemen ez erény: viszont hallgassuk meg egymást, ne bántsunk senkit, és ne trollkodjunk.” Forrás: https://itthon.transindex.ro/?cikk=28630&szo_sincs_cenzurarol_a_nethuszar_cikke_kapcsan_de...
Szék - helyek
2020. szeptember 21. 09:16
Undorító ha politika rátelepedik a művészetre. Ezzel is az embereket a budapesti kormány ellen uszítják. Ez történt most a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán. A szomorú, hogy a szimpátia hadjáratot Erdélybe néhány helyét elvesztő, vagy érdemtelenül még fejeb kapaszkodni vágyó befolyásos színházi emberek, színészek szervezik. Leveleket küldözgetnek színészeknek, társulatoknak, hogy már pedig írják alá a szimpatizánsi listát, álljanak ki azért amit nem is ismernek igazából. Nem ismerik, nem ismerhetik pontosan a kialakult helyzetet, ezért csupán valakinek/kiknek a szubjektív véleménye alapján döntenek. Sajnos, itt nálunk Erdélyben vannak akik mindannak dacára, - a nyilvánvaló tény ellenére - , hogy a jelenlegi magyarországi vezetés tett az elszakított területeken élő magyarokért a legtöbbet, a színjátszásért a kultúráért, az épített örökségünk megmentésért. Az elmúlt 75 évben nem kaptunk annyi segélyt, mint az elmúlt években az anyaországtól. Ennek a tükrében vannak itt mi köztünk is "gyászmagyarok", akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán történt politikai kormányellenes hangulat gerjesztése mellé állnak a szimpatizánsi listák aláírásával.
TMATMA
2020. szeptember 21. 00:21
Hazugság, csalás, karaktergyilkosság. Ez az amire a baloldal képes. Kormányozni semmi esetre. Erre bizonyíték az elmúlt száz esztendő. Trianontól, Nemesmedvesen át egészen Battonyáig. Ma a gazdaság visszaesése kb.: 7,5 százalék, már ugyanannyian dolgoznak mint márciusban, a halottak aránya, s száma nem emelkedik, ugyan az mint a teljes zárlat alatt, a Fidesz épp most nyert 3 önkormányzatot. A Maszop közben felszámolta magát, Pest Megyében szó szerint. Az is bolond aki, baloldalra szavaz. Erre is az elmúlt 100 év a perdöntő bizonyíték.
Willard
2020. szeptember 20. 22:12
Bizonyos színészek által játszott bizonyos darabokat tudatosan bojkottálni kell. És meg van oldva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!