Donáth Ferenc nem ellenzéki volt, hanem igazi kommunista

2020. szeptember 02. 08:02

A pártbeli harcokban alulmaradt, ezért pórul járt kommunista nem hős, csak alulmaradt, pórul járt kommunista.

2020. szeptember 02. 08:02
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Vasarnap.hu

„Donáth Ferenc nem a demokratikus ellenzék egyik vezetője volt, hanem virtigli rákosista, aki gyűlölte a kereszténydemokratákat. Nagyjából tavaly ilyenkor jelent meg egy interjú Donáth Lászlóval és Donáth Annával a 168 Órában. Donáth László akkor így nyilatkozott az apjáról, Donáth Ferencről: »Merthogy apám háromszor, három különböző rezsimben volt politikai fogoly, és aki ehhez hasonlót nem tudott felmutatni, az gyanús alak volt a szememben. Az otthonunkban a hatvanas-hetvenes években megfordult a rendszerellenes ellenzéki értelmiség színe-java, én meg figyeltem, hogy miről beszélgetnek«.

Az ember ezek alapján azt gondolhatná, hogy Donáth Ferenc valami rendes ellenálló volt, akit valóban meghurcolt a rendszer – hiszen, mint olvassuk, három különböző rezsimben is politikai fogoly volt, és az már valami… De milyen jó is nekünk, hogy nem csak a Donáth-család legendaképzése áll rendelkezésünkre, hanem a valóban megtörtént események leiratát is segítségül hívhatjuk! Ha pedig így teszünk, akkor némileg más kép bontakozik ki előttünk Donáth Ferencről, a »hős szabadságharcosról«.

...ez pontosan az a legendaképzés, amit az elmúlt 30 évben – és gyakorlatilag már az azt megelőző évtizedekben is – megfigyelhettünk. Ahogy a bolsevikokat mosdatják, ellenállóknak és ellenzékinek mutatják be őket – miközben csak rossz lóra tettek egy bizonyos ponton, ezért más elvtársak leszámoltak velük… Ismerjük a bejáratott mesét, belőlük lettek a Kádár-rendszer hősi harcosai, akik apránként, lépésről-lépésre bontották le a rendszert. Ugye.

Nem bontottak ezek semmit, ellenben teljes erejükkel a Rákosi-éra megteremtői és elnyomói között voltak. Mert valami furcsa véletlennek köszönhetően szinte a Kádár-rendszer összes »kritikusa« rendkívül jól érezte magát Rákosi alatt. Ennyi idővel a rendszerváltoztatás után legalább ezeket az alapokat tegyük le: a pártbeli harcokban alulmaradt, ezért pórul járt kommunista nem hős, csak alulmaradt, pórul járt kommunista. Persze egyáltalán nem meglepő, hogy Donáth László és Donáth Anna valamelyest máshogy látja ezt. És hálózat, terv meg egyebek természetesen nincsenek, nem is voltak soha…”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. szeptember 02. 16:41
Annyi, hogy a lánya nem az oroszoknak árulja Magyarországot, hanem nyugatiaknak.
Magyarok Pásztora
2020. szeptember 02. 16:33
Az egész donát patkánycsalád komcsi hazaárulók.
makapaka2
2020. szeptember 02. 15:26
MINDEN TEKINTETBEN APJA LÁNYA ANNÁCSKA.
PTYA
2020. szeptember 02. 14:54
Néhány kommentből már az hallatszik ki, hogy Donáthék, Nagyék Imréék voltak a Rákosi rendszer nagy ellenzékei. Ezek ugyanolyan komcsik voltak, mint a később hatalomra került Kádár, Apró stb. Számomra az igazi ellenzék a Pongrátzék és Wittnerék, és az összes többi ismeretlen halott vagy bebörtönzött volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!