A holokausztkutató felelőssége

2020. szeptember 03. 08:46

Karsai ügyesen csomagolta az írását a kitoloncoltak iránti rokonszenvkeltés burkába.

2020. szeptember 03. 08:46
Parádi József
Magyar Nemzet

„Karsai László ügyesen forgatja a tollat (Deportálás, tömeggyilkosság, 1941, Magyar Nemzet, szeptember 1.). Írása felületes olvasásakor önkéntelen rokonszenv ébred a humánus érzületű emberekben a kitoloncolt zsidók irányában és ellenszenv a korabeli magyar közigazgatással szemben. Gondolom, ez lehetett az írás célja. A cikk tüzetes átolvasása nyomán azonban feltűnő, hogy az állításokat alátámasztó kellő számú tények hiányoznak.

A valós helyzet az, hogy csaknem húszezer nem magyar állampolgárságú, többségé­ben galíciai származású zsidó embert 1941-ben kitoloncoltak a szülőföldjére, ahol mint utóbb kiderült, szomorú sorsra jutottak. Lényegé­ben ebbe a történelmi ténybe kerültek be olyan sugallatok, amelyek nem kellően megalapozottak. Eszerint a magyar kormány biztatására vagy anélkül a magyar közigazgatásnak a kitoloncolásban részt vevő tagjai olyan összeesküvésszerű magatartást tanúsítottak, melynek során a magyar zsidóság közül, akiket csak lehetett, igyekeztek a kitoloncolásra kerülők közé helyezni.

Az írásmű szellemisége nélkülözi az objektív történelemszemléletet abban az értelemben, hogy a XXI. századi ismereteinket vetíti vissza az XX. század negyvenes éveinek az elejére, mintha az volna a korabeli valóság. Ez a felfogás a történelemtudományt nem tudománynak tekinti, mivel az objektív valóság helyett egy elképzelt helyzetet tekint valóságnak. Márpedig a valós tényekre a XXI. századi ismereteink visszavetítése olyan mintát eredményez, amely nélkülözi a valós helyzet objektív értékelésének lehetőségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. szeptember 03. 21:22
Ennyi! A magyar csendőrség sohasem tagadta meg esküjét, a világ legbecsületesebb és legtisztességesebb rendfenntartó szervezete volt. Ezért üldözték őket a komcsik.
T. Péter
2020. szeptember 03. 18:25
"Ez pedig teljességgel lehetetlen elképzelés. A Magyar Királyi Csendőrség személyi állománya rendkívül fegyelmezett volt, tagjai ilyen tettekre sohasem ragadtatták volna magukat, mivel tudták, hogy ezzel bűncselekményt követtek volna el, amelyre a testület tagjai a neveltetésükből, a szakmai felkészítettségükből és a testület szellemiségéből fakadóan sohasem lettek volna kaphatók." Ja, akkor mindjárt más.
mustarharmas
2020. szeptember 03. 16:50
Karsai egy monomániás idióta....
mo ching
2020. szeptember 03. 16:45
És azt se felejtsük el, hogy a zsidók kitelepítésére volt már korábban is példa. A Habsburgok távolították el a cári Oroszországból oda menekülő uzsorázó közösséget az ország keleti végeiből, mert kizsákmányolták a helyi parasztokat. Ráadásul az oda küldött tényfeltáró megbízottjukat, Egán Edét is lemészárolták azok, akiknek ez érdekében állt. Szóval volt előzménye az ügynek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!