Roth világa

2020. augusztus 25. 20:07

Roppant mód nem kedveli például a nemzeti, keresztény és konzervatív kormányokat.

2020. augusztus 25. 20:07
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Michael Roth német külügyi államtitkár neve nem ismeretlen a magyar újságolvasóknak, a szociáldemokrata politikus ugyanis nagy híve a nyugati balliberális diplomáciának, amelynek alapvető eleme más országok kioktatása.

Különösen akkor, ha kelet-közép-európai vagy délkelet-európai országokról van szó, amelyek a fejlődés alacsonyabb szintjén állnak a nyugati balliberális világkép szerint.

Sok munka van még előttünk – mondta például Roth 2018-ban, a belgrádi melegfelvonulás záróeseményén, utalva arra, hogy az EU-ban akkori állás szerint »még mindig« tizennégy olyan tagállam volt, ahol nem legális az azonos neműek házassága, szóval még van hová fejlődnie a kontinensnek, beleértve Szerbiát is. Roth nemcsak Belgrádban, hanem más régiós fővárosokban is szívesen a helyiek tudtára adja: a német szociáldemokraták mint a fejlett Nyugat képviselői, milyen politikai erőket látnak szívesen és milyeneket nem.

Roppant mód nem kedveli például a nemzeti, keresztény és konzervatív kormányokat. Noha bármikor keblére öleli a helyi balliberális oldalt, azért úgy általánosságban érez némi ellenszenvet a magyarok és a lengyelek iránt, amiért makacsul ragaszkodnak a Roth szerint európaiatlan kormányokhoz. Noha a német államtitkár és más nyugati liberális politikusok előszeretettel hangoztatják, hogy csak a varsói és a budapesti kormánnyal van bajuk, nem pedig általában a lengyel és a magyar emberekkel, Roth egy múlt hétvégi interjúban simán leantiszemitázta a magyarokat – úgy általában. Egy lapinterjúban azt mondta, a hazánk ellen indult, hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárás egyik alapja a tomboló antiszemitizmus. Gyorsan hozzátette persze, hogy ha más országokat bírál az antiszemitizmus miatt, muszáj megemlítenie, hogy az ilyen incidensek száma bizony Németországban is rohamosan nő. Ez valóban így van, és akár égetőbb problémát is jelenthetne Rothnak, de ebben az interjúban egészen biztosan nem kellett aggódnia miatta – sem arra nem kérdeztek vissza, hogy mégis milyen konkrét eseteket jelent az általánosságban tomboló antiszemitizmus Magyarországon, sem pedig arra, hogy sopánkodás helyett mit akar kezdeni a német helyzettel.

Szijjártó Péter ezúttal sem hagyta szó nélkül Roth sértését. A külügyminiszter a Facebookon emlékeztette egykori kollégáját, hogy Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van, a zsidó honfitársainknak nem kell félniük. Mielőtt bejelentette volna a budapesti német nagykövet bekéretését a magyar külügybe, Szijjártó még egy jó tanácsot adott Rothnak: »Mielőtt legközelebb ilyen súlyos témában megszólalsz, nézz körül saját házatok táján.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. augusztus 27. 11:46
Roppant mód nem kedveli például a nemzeti, keresztény és konzervatív kormányokat. A nemzeti, zsidó és konzervatív kormányokat se?
zsoltkom2
2020. augusztus 26. 17:15
Egy kicsit ellensúlyozva a hibámat és hogy nincs harag... Karinthy Frigyes: Tanítom a kisfiamat (Gálvölgyi J.) https://www.youtube.com/watch?v=P-SEWzksMwY
zsoltkom2
2020. augusztus 26. 15:59
Már tőled függetlenül kezdem írni, hogy mind a verssel, mind az „Ez a te szabad akaratod” mondatommal indokolatlanul méltánytalan voltam. Kérlek, ne haragudj! Az „Így tombol a kulturális forradalom Washington utcáin” cikk hagyott nyomot bennem annyira, hogy még akartam oda írni. Ki volt már választva ez az Őry cikk is. Két monitort használok lehetőleg elkülönítve a word-dokumentumokat, de más dolgok is nyitva vannak most… anyagbeszerzéshez/ utánajárni való témáknak. Vagyis figyelmetlen voltam. Viszont az a részt, hogy „Semmi más nem juthat senki eszébe!” azt újra megemlítem... és meg is kérdezem, hogy mit tegyen az ember, ha egy cikk mást is eszünkbe juttat, mint a téma? Minden szívfájdalom nélkül felvetek egy témát, ha úgy érzem az éppen aktuális cikk csak hevenyészetten van felvetve, más körülményt nem figyelembe véve… és nincs a Mandiner ajánlatában. Ilyenkor az is célom, hogy tudjanak róla és foglalkozzanak vele. Számos etikett itt át van… meg van hágva… egy kicsivel többször nem számít. Viszont van más fontossági sorrend, ami cinizmus nélkül van. Nem blikk-szerű témát vetek fel. Valószínű más megfogalmazásban, de az Őry cikknél is feltűntem volna az unalmasnak mondott témával, (nem véletlen tévesztéssel) mert az emberek életére hat ki. És Őrinél is hevenyészett a témafelvetése… különben húzna párhuzamot „más országok kioktatása” gondolata után.
zsoltkom2
2020. augusztus 26. 12:31
Eleve azzal a liberális hozzáállással írok be, hogy még csak látni sem muszáj a zsoltkomot. De szerintem a kultúra szó az egy témakapcsoló. Ha a cikk írója használhatta a kultúra szót, akkor én a szorosabb értelmében értve nem gondolom, hogy hibáztam. De persze lehet asszociálni a kultúrára, ha földművelésre, vagy növénytermesztésre gondolunk, hogy ne bántsa az érzékeny lelkeket. És a Mandiner is kellően megválogatja, hogy milyen kultúra kerüljön terítékre... vigyáz itt mindenkire. "Unalmasak a tárgyhoz egyáltalán nem tartozó linkek." Unalmas ország, unalmas problémái... unalmas-unott nemzedék. Semmi más nem juthat senki eszébe! Maradjon mindenki abban a vájatban, amiben belendítették. Ez a te szabad akaratod... áldás. "Ha urad jön, térdepelj le szépen, S csókold meg a korbácsot kezében, S várd el békén, míg reád halált szól, És kirúg a nemzetek sorából!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!