Néha mindenki veszít… csak az nem mindegy, hogy mennyit!

2020. augusztus 15. 18:30

Nemzetközi kontextusban vizsgálva nyilvánvalóvá válik, hogy Magyarország sikeresen kezelte a Nagy lezárás gazdasági aspektusát.

2020. augusztus 15. 18:30
Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány
oeconomus.hu

„Magyarország a legkevesebb gazdasági kárral érte el a második legjobb egészségügyi mutatót. Mint azt a 3. ábra mutatja, hazánk nemcsak a legjobb síknegyedben szerepel, de az ott lévő négy ország közül is a legjobb teljesítményt sikerült felmutatnia. A negatív gazdasági hatások nálunk voltak a legmérsékeltebbek, míg a vírushelyzet egészségügyi dimenzióját is sikerrel kezeltük.

A magyar gazdaság a vírushelyzet és a lezárások ellenére folytatta a felzárkózást. 2020 első félévében a magyar GDP 5,8 százalékos zsugorodása 3,2 százalékponttal volt kedvezőbb, mint az Eurozóna 9,0 százalékos kontrakciója. Sikerült tehát Julian Robertson célját tartani, és minimális szinten tartani a veszteségeinket. Ez az eredmény összhangban van a magyar kormány és az MNB azon célkitűzésével, hogy 2 százalékpontos növekedési többletünk legyen Európa legfejlettebb gazdaságaihoz képest. Sőt, a célkitűzést még ezen drámai helyzetben is sikerült túlteljesítenünk. Hazánk tehát a válság ellenére képes volt konvergálni a fejlett nyugathoz.

Hazánk ezt a válságot egyértelműen sikeresebben kezeli, mint az ezelőttit. Hogy a mostani felzárkózást helyén kezeljük, tekintsünk vissza arra, mi volt a helyzet a legutóbbi nagy recesszió, a 2008-ban induló subprime válság alatt. A GDP akkori alakulását a 4. ábra mutatja. Mint látható, a legutóbbi válság alatt hazánk gazdasági mutatója nem esett olyan drasztikus szintekre, mint 2020-ban. Azonban az nem csak ránk, hanem a világ lényegben minden országára igaz volt. Az eurozóna legrosszabb negyedéve (2009 első három hónapja) körülbelül harmadakkora zsugorodást hozott, mint a mostani második negyedév. A magyar gazdaság esetében azonban már sokkal kisebb a különbség. Sőt, míg a mostani krízis alatt hazánk csökkenteni tudta a lemaradását, addig az eggyel ezelőtti világválság során a baloldali kormány képtelen volt stabilizálni a gazdaságot és elkerülni hazánk leszakadását. Ami különösen szomorú annak a fényében, hogy a 2008-ban induló válság tisztán gazdasági jellegű volt, ott nem kellett a döntéshozóknak más indikátorokra is figyelni.

Összefoglalás

A 2020 második negyedéves GDP-adat önmagában nézve drámai értéket mutat. Nemzetközi kontextusban vizsgálva azonban nyilvánvalóvá válik, hogy Magyarország sikeresen kezelte a Nagy lezárás gazdasági aspektusát. Ami azonban még ennél is fontosabb, hazánk kormánya kiemelkedő eredményeket ért el a koronavírus egészségügyi hatásainak minimalizálásában is. Végül megállapíthatjuk, hogy míg az akkori baloldali kormány kudarcot vallott a legutóbbi nagy világválság kezelésében, addig a mostani jobboldali kormány eddig nemcsak jól kezelte a helyzetet, de egyben a konvergencia-célokat is képes volt tartani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2020. augusztus 15. 21:50
Magyarország annyira sikeres gazdaságilag, hogy az 1980-as évek eleje óta külföldi tőkeinfúzióra van kötve.
kortárs
2020. augusztus 15. 21:21
No nem ezt az elemzést fogja egymásnak küldözgetni a kiskörúti foximaxi romértelmiség...
kamu
2020. augusztus 15. 19:24
Azt megallapithatjuk, hogy az akkori baloldali kormany szarul kezelte a helyzetet, de a masodik negyedev adatai alapjan az latszik, hogy Magyarorszag a valsagot legrosszabbul kezelo europai orszagok egyike.
Da Vinci
2020. augusztus 15. 18:42
Sajnos ezt a ,,szerény képességekkel,, megáldott ellenzék képtelen felfogni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!