Rejtőzködő kampány

2020. július 20. 11:13

Nyerhetnek-e a demokraták novemberben?

2020. július 20. 11:13
Hajdú Tímea
Neokohn

„Joe Biden hiába hirdeti magát a közép jelöltjeként, ha a mögötte álló demokrata törvényhozás progresszív irányba fogja őt tolni. Már csak három és fél hónap van hátra a novemberi elnökválasztásig. Szinte minden közvélemény kutatás szerint Joe Biden könnyedén vezet Trump előtt. Azonban az idei év váratlan eseményeinek fényében nem érdemes találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy kinek a győzelmére ébred a világ november negyedikén.

A demokrata párt három és fél év alatt nem tudott Obama alelnökénél partiképesebb jelöltet állítani. A koronavírus már elfeledtette, de az év elején még toronymagasan Bernie Sanders vezetetett, akinek elbuktatásához a teljes pártot be kellett dobni, amely egy emberként beállt a korábbi alelnök mögé, és csak így sikerült 2016 után újra megakadályozni a szocialista szenátor jelölését.

Joe Bident annyira nem akarta a párt, hogy minden lehetséges név előkerült a kalapból, azonban egyetlen kampány se tudott igazán szárnyra kapni. Ennek egyik lehetséges oka, hogy rosszul mérték fel a terepet a demokraták és mindenki balról próbált előzni. Még Barack Obama is csak akkor fejezte ki támogatását volt alelnöke iránt, mikor már nem maradt más jelölt. Most, hogy szinte biztosan Trump és Biden lesznek rajta a szavazólapon, az amerikai média jelentős része próbálja meggyőzni a szavazókat és saját magukat arról, hogy a hetvenhét éves Biden a legalkalmasabb ember arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Biden népszerűsége egyrészt Trump népszerűtlenségének, másrészt pedig rejtőzködő kampányának tudható be. A járványra hivatkozva hónapok óta nem adott igazi sajtótájékoztatót. Mindig baráti riportereknek nyilatkozik és gyakran csak videó üzeneteket küld a sajtónak. Ez a rejtőzködés azt a hatást váltja ki, hogy Trumppal szemben Biden megbízható és nyugodt jelöltnek tűnik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2020. július 20. 15:15
Ha az amerikaiak annyira hülyék, hogy egy szenilis öreg szélhámost akarnak, akkor igen.
medve
2020. július 20. 15:08
1. Biden jelenleg kétségtelenül vezet. Ugyanakkor megjegyezném, hogy különböző kutatásokban eltérő mértékben, és valójában nem mindegy hogy 7%-os vagy 14%-os hátrányban van. A hazai közvéleménykutatók eltérései kutyagumi ahhoz képest, ami Amerikában megy. 2. Az amerikai elnökválasztás 6-8 államban fog eldőlni, vagyis nem az országos adatok a mérvadóak (Clinton 2 millió szavazattal kapott többet Trumpnál, de a választójogi rendszerük ilyen). Ezekben az államokban is Biden vezet most, de itt már az arányok kiegyenlítettebbek. 3. Trump legnagyobb baja, hogy félrekezelte a járványt (sőt, ennél nagyobb a baj, folyamatosan hülyeségeket beszél). Mindez kiegészül a megjelenő gazdasági gondokkal. Itt érezhetően veszít szavazatok. 4. Az etnikai kérdések annyiban számítanak, hogy aktivizálja a kisebbségek részvételét a választásokon, ami önmagában nem lenne akkora gond Trumpnak, ha pont néhány ingadozó államban ne számítana. 5. Mindentől függetlenül az egész amerikai helyzet képlékeny szerintem. Trumpnak nem kell több szavazatot szerezni, hanem a valós különbséget le kell szorítania egy 3%-os hátrányra országosan, és akkor ismét esélyessé válik az ingadozó államokban. 6. Amerikában lesz még 3 vita. Elvileg ezeken Trumpnak jobban kell szerepelnie.
balbako_
2020. július 20. 14:49
Az a világnak, de főleg Amerikának nagyon rossz lenne.
zakar zoltán béla
2020. július 20. 12:19
Friss hír: Alinda távozik az atv-től. JááááááááááááááááááááJjjjjjjjjj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!