Freund Tamás: A tudomány és a politika együttműködése nemzeti érdek

2020. július 08. 12:57

Lezajlott az MTA új elnökének első sajtótájékoztatója.

2020. július 08. 12:57
null

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommunikációra van szükség – mondta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdai online sajtótájékoztatóján a köztestület frissen megválasztott elnöke. Freund Tamás akadémikust az MTA 193., tisztújító közgyűlésének kedd este lezárult, 24 órás online szavazásán választották elnöknek a leadott szavazatok 58,51 százalékával. Első elnöki sajtótájékoztatóján Freund Tamás hangsúlyozta: minden tudományterületen, politikai hovatartozástól függetlenül tiszteli a kiválóságot, a gyengéket pedig továbbra is kritizálni fogja. A sokféleség a fejlődés záloga; attól, hogy valaki másképpen látja a világot, még nem lesz rossz tudós – mondta el.

Mint hozzátette, az MTA nemzeti kincs, a tudomány és a politika együttműködése pedig nemzeti érdek; a tudomány és a politika világának megalkuvásmentes kapcsolata, kölcsönösen előnyös együttműködése az ország fejlődésének alapvető feltétele - emelte ki az akadémia új elnöke. Freund Tamás újságírói kérdésre elmondta: célja, hogy az MTA közelmúltban kiszervezett kutatóhálózata visszakerüljön az akadémia égisze alá, mielőtt azonban ezt kezdeményezné, működőképes kapcsolatot és kölcsönös bizalmat szeretne kiépíteni a kormánnyal.

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2020. július 09. 10:08
https://magyarnemzet.hu/belfold/az-akademia-nemzeti-intezmeny-nem-lehet-ellenzekben-8353893/ "Egy nemzeti intézmény nem lehet ellenzékben." Sőt, egy főváros sem. Ugye.
antioxi
2020. július 08. 16:51
A nagyszerű Freund Tamás az MTA új elnöke. Vivát!
balbako_
2020. július 08. 15:32
Ezért a mindenkori kormány csinálja a politikát a tudományok művelői meg a tudományt.
22-es csapdája
2020. július 08. 14:59
A tudomány és a társadalom együttműködését én pontosabbnak, pozitívabbnak gondolom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!