Elfogadták mégis. Mi szóltunk…

2020. július 03. 15:35

A magyar kormány alighanem az egyetlen a világon, amely a járvány és a gazdasági válság idején nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket.

2020. július 03. 15:35
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Elfogadták mégis. Mi szóltunk…
A kormánypártok olyan költségvetést fogadtak el, ami bevezeti a Budapest-adót, minden egyes budapestitől elvesz évente 20 ezer forintot. Súlyos sarccal sújtották az önkormányzatokat. Pedig elmondtuk világosan: az önkormányzatok megsarcolása a települések megsarcolását jelentik. Nem (csak) a polgármestereket büntetik, hanem a polgárokat.

A magyar kormány alighanem az egyetlen a világon, amely a járvány és a gazdasági válság idején nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket. A magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem partnert lát az önkormányzatokban, hanem ellenséget. Ennek a politikának észszerű, józan magyarázata nincs. Pőre hatalmi szándék áll mögötte: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok büntetése, a választói akart megcsúfolása. Ez a kormánypolitika nem az egyes önkormányzatokat, hanem magát az önkormányzatiságot pusztítja, ellenállni tehát demokratikus kötelesség.

Az önkormányzatok kivéreztetésének gazdasági indoka sincs. Hiszen miközben az állami költségvetést is nyilvánvalóan súlyosan érintik a válság hatásai, azt látjuk, a magyar kormány tíz- és százmilliárdokat költ felesleges presztízsberuházásokra és elsősorban magára: van sok tízmilliárd a Pénzügyminisztérium költöztetésére, soha meg nem térülő motorpályára, van pénz fociakadémiákra, kisvasútra és nagyvasútra Belgrádig, Paks 2-re, látványparádéra, tűzijátékra, sorolhatnám.

Hogy miért kötik gúzsba a településeket mégis? Mert mi tudjuk bebizonyítani, hogy lehet máshogy válságot kezelni, mint ahogyan a kormány teszi. Ők a pénzembereket tömik, mi az embereknek nyújtunk segítséget. Az önkormányzatok ott és úgy tudnak segíteni a településeiken élőknek, a helyi vállalkozásoknak, ahogyan a kormány nem. És mi tesszük is, a fővárosban például rezsitámogatással, a 10 ezer forintos táboroztatási támogatással, a bajba jutott vállalkozásoknak adott kedvezményekkel, az álláskeresőknek nyújtott kedvezményekkel, a Budapest-pótlék bevezetésével, foglalkoztatási programokkal az egészségügyben és az idősellátásban, többek között. A kormány a nagyok, a hatalmasok, a gazdagok, a multik támogatásával akarja kezelni a gazdasági válságot, mi az egyes ember, a helyi kisvállalkozás megsegítésével. Ez a különbség, ezt akarja a kormány ellehetetleníteni. De mi folytatjuk, tesszük, amíg erőnkből telik.

Ha már erő. A kampányban is sokszor mondtam, a főpolgármester, vagy bármely polgármester ereje a város, a település erejéből fakad és ez az erő legyőzhetetlen. Először, erre a sarcpolitikára is válaszul, összetesszük erőinket: kezdeményezem, hogy Budapest is belépjen a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe és erre biztatom a szabad városok polgármestereit is. Olyan erős szövetséget hozunk létre, amelynek összehangolt akarata elől a kormány sem térhet ki. Ezen dolgozunk a nyáron. És igen, közeleg az idő, hogy megmutassuk – a kormánynak is – a főváros és a szabad városok valódi erejét.
Mi szóltunk…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2020. július 07. 12:20
Miért hazudsz Geri?!?
bagira
2020. július 05. 08:50
Kormány a fővárostól vegye el a javítást , kiírnak pályázatokat ezen is elnyűglődnek félévig kormányt orránál fogva rángatják . Kormány legyen határozott eddig türelmesen várt ne tovább. Összeférhetetlenek pénzéhes ballibsikkel ne tárgyaljanak mert ellenkeznek . Eltelik a nyár a híd tönkre megy . Kormányt járatják le vele ez a céljuk. Felszólítást megkapták , nem szabad velük tárgyalni , kormány cselekedjen egyik pillanatról a másikra határozottan .
antioxi
2020. július 04. 22:16
És ez a bolond fog konferálni Budapesten még további négy évig. Botrány.
makapaka2
2020. július 04. 17:56
Kauigeri, mikor kezdsz végre dolgozni? A saját és a haverok zsebeit már megtömted, az idős otthon sok lakója meghalt miattad, Budapest elindult a lejtőn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!