Növekvő bizalmatlanság

2020. június 30. 09:24

Sajnos, az állampolgárok nem csak az uniós bürokratákban, de önnön államaik – közvetlenül általuk választott – politikusaiban sem bíznak meg.

2020. június 30. 09:24
Bíró Béla
Maszol.ro

„A napokban a Der Spiegel kommentálta (és teljes terjedelmében közzé is tette) az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének legutóbbi jelentését. Az eredmény meglehetősen lehangoló. Azt persze már korábban is sejthettük, hogy az Unió állampolgárai nem, vagy csak mérsékelten bíznak az Unió intézményeiben. Ezen aligha lehet csodálkozni, hiszen ezen intézmények vezéralakjai valamiféle elefántcsonttoronyban élnek, s elvont eszméik vagy éppenséggel tetszetős illúzióik magasából tekintenek le az európai valóságra. A tényektől, főként ha ideológiai vonatkozásokról van szó, nemigen hagyják befolyásoltatni magukat.

Sajnos, az állampolgárok nem csak az uniós bürokratákban, de önnön államaik – közvetlenül általuk választott – politikusaiban sem bíznak meg. Úgy vélik, hogy országaik reprezentatív pártjai voltaképpen nem az ő érdekeiket képviselik. A bizalomvesztés még az Unió vezető államában, Németországban is szembeötlő.

A felmérés készítői az Unió államaiban 35 000 »reprezentatívnak« tekintett személy véleményét kérték ki. 16 évtől fölfele. Már ez az utóbbi adat is beszédes, a német Bundestag ugyanis a fiatalok szavazati jogát 18 évről 16-ra szállította le. Hogy tisztában lehet-e egy 16 éves gyerek országa vagy Európa tényleges helyzetével, egy – az iskolai képzettség mai szintjét kevéssé ismerő – ember számára is joggal kérdéses. vannak országok, hol az idősebb generáció szavazati jogának megvonása is szóba kerül, hiszen az illetők esetleg egy olyan jövőre adhatják le szavazatukat, melyben már nem fognak élni, esetükben tehát meglehetősen magas lehet a felelőtlenség csábítása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. június 30. 11:11
MSZP egyet igért mást csinált nem az IMF hitelt igérte. Karácsony nem azt igérte hogy le bénitja Bp. Mindenki utálja őket csak azok szeretik akik milliokat keresnek rajtuk.
Vakfolt
2020. június 30. 09:57
"a német Bundestag ugyanis a fiatalok szavazati jogát 18 évről 16-ra szállította le. " Kellenek a migri szavazók!
Falfirka
2020. június 30. 09:56
miért bíznának az európaiak az eu-ban, amikor azt egy amerikai spekuláns bűnöző vezeti? a 90 éves amerikai bűnöző fényében különösen pikáns, hogy az idősebb korosztály szavazati jogát el akarják venni! a fiatalok ostobák mint a segg, ez látszik is az eu helyzetén, a beimportált idegenek meg pont leszarják az eu-t. Orbán nagyon előre szokta látni a dolgokat, most is látnia kell, hogy csak idő kérdése a nyugat pusztulása. miért nem tesz lépéseket, hogy bennünket ne nyeljen el ez a szargödör?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!