Most semmiképp sem szabad eltávolítani a Turul szobrot

2020. június 22. 15:13

Jó helyen van ott, ahol van.

2020. június 22. 15:13
Petri Ádám
Facebook

„Most semmiképp sem szabad eltávolítani a Turul szobrot, jó helyen van ott, ahol van.

Pokorni Zoltán kiváló polgármestere a Hegyvidéknek (magam a szomszédos kerület hegyéről évek óta irigykedve nézem, hogy míg itt nem történik semmi, ott évről-évre szépül a környék), s nyilvánvalóan okos javaslat volt a szaktörténészek véleményének kikérése a szoborról. A tudós bizottságnak kétségkívül igaza van abban, hogy ami az első háborúban a hősiesség jelképe volt, s a mondavilág része, később a legsötétebb, honfitársaikat is gyilkolók kedves jelképévé IS vált. Más korokba akár megfontolható lenne az a javaslat is, hogy el kell távolítani a szobrot. Most azonban, amikor világszerte tombol az őrület, szobrokat döntenek, a falakról képek kerülnek le – az angol jegybanktól az UVA könyvtáráig –, nem szabad részt venni ebben a történetben.

Kitűnő javaslat, hogy a szobor maradjon ott első világháborús emlékműnek és közben épüljön egy másik emlékmű is, amely a SOÁ áldozatairól emlékezik meg.

Komoly divat mostanában – tucatszám készültek e tárgyban az elmúlt években kutatási anyagok – annak áttekintése, hogy a szépművészeti képtárakból milyen olyan alkotások távolítandóak el, amelyeknek képzőművészeti minőségéhez nem fér kétség, ám sérthet valakit. (Gauguin kapcsán itt egy ijesztő írás, ami a festményégetés korát lengeti be: https://tinyurl.hu/g2JY/).
Maradjon ott a turul, ahol van. Beszéljünk a múltról, mindent beszéljünk meg őszintén, s ne bolygassuk a műalkotásokat, ne döntsünk szobrot akkor, amikor épp ez egy elkeserítő világdivat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2020. június 23. 22:02
Egy közös szobrot is kéne állítani a háttérhatalom áldozatainak emlékére abba szinte mindenki beleférne az elmúlt pár száz évből.
Béna Géza
2020. június 23. 16:09
Hé! ezek a faszkalapok mindent ami magyar, legyen az a Turul a lánc híd a Szent Korona igyekeznek megbecsteleníteni Csak azt nem értem hogy mindenki csak néz mind Rozi a moziba hogy jé ezt is megtehetik, megtehetik meg is teszik csak az a mienk amit megtudunk védeni külömbben ki éneklik a sajtot a tátott szánkból!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vakfolt
2020. június 23. 14:40
"A tudós bizottságnak kétségkívül igaza van abban, hogy ami az első háborúban a hősiesség jelképe volt, s a mondavilág része, később a legsötétebb, honfitársaikat is gyilkolók kedves jelképévé IS vált" Milyen igaz, akkor a szavasztikát is ideje rehabilitálni, pusztán pár év nácizmus nehogy már egy több ezer éves jelképet lenullázzon. Amúgy a vörös csillag, ami meg semmi máshoz nem köthető, mint a komcsikhoz, durván négyszer annyi ideje létezik mint a nácik, az hogy is van?
Mandolini
2020. június 23. 12:32
turul marad, libsik sarokba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!