Koszovó és a Krím

2020. június 21. 09:15

Krím egy csoda volt az oroszok számára, melyről Belgrád csak álmodozhat.

2020. június 21. 09:15
Platon Beszegyin
Moszkva tér

„Alekszandar Vucsics szerb elnök elmagyarázta, hogy Szerbia miért is nem ismeri el a Krím-félsziget orosz fennhatóságát. »Ha ezt ma Szerbia megtenné, akkor ez analógia lenne Koszovóval. S ekkor azt fogják mondani, hogy ezen elv alapján Koszovó is független, és már nem lesz meg a küzdelemhez való jogunk« – fogalmazott. Ennek megfelelően Szerbia ezt követően elveszíti a régiót, amelyért régóta és keményen harcolt. És az ellenzék az utcára vonulva skandálná, hogy »nem adja fel Koszovó«.

Koszovó és a Krím között egyértelmű a párhuzam. Moszkva és Belgrád számára ezek fájdalmas pontok voltak.

Szolzsenyicin azt mondta, hogy Oroszország a félszigetet 24 óra alatt veszítette el és ezt még a zavaros körülmények között is árulásnak tekintették. Bár való igaz, hogy ez háború és vérontás nélkül történt. Szerbia hosszú csaták után otthagyta Koszovót. Ám a hasonlóság ellenére is van különbség Koszovó és a Krím között, hiszen 1991 után a Krímen nem folyt annyi vér, mint Koszovóban. De figyelembe véve a radikális ukrán és krími tatár érzelmi hangulat növekedésé, akár így is alakulhatott volna.

Oroszország azonban a Krím-félszigetet egyetlen vércsepp nélkül csatolta vissza. A szerbiai Koszovó azonban olyan csoda, amelyről csak álmodnak és még sokat fognak fizetni az álmokért.

A Krím pedig egy olyan csoda, amely már megvalósult, s amely Oroszországnak hatalmas energiatöltetet adott. Ha csak ideig is, de látszólag kibékíthetetlen táborokat egyesített. Csak elképzelni lehet, hogy Koszovó visszatérése hogyan hatna Szerbiára?  De erről Belgrád még csak álmodozhat…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. június 21. 20:01
"De erről Belgrád még csak álmodozhat" Még. A történelem azonban nem ért véget. A múlt elmúlt, de a jövendő alakítható. Na cseszdki Mandiner a három ... egyben sem latin karakter!
Akitlosz
2020. június 21. 19:59
"A Krím pedig egy olyan csoda, amely már megvalósult, s amely Oroszországnak hatalmas energiatöltetet adott. Ha csak ideig is, de látszólag kibékíthetetlen táborokat egyesített. Csak elképzelni lehet, hogy Koszovó visszatérése hogyan hatna Szerbiára?" Észak-Erdély hazatérésekor még a Népszava is lelkendező cikket írt. Talán az volt máig az utolsó jó cikke.
Akitlosz
2020. június 21. 19:56
Akad némi különbség. Oroszország így is úgy is létezik és el van ismerve. Részletkérdés, hogy mekkorának, Krímmel vagy anélkül. Koszovó viszont nem létezik Koszovó nélkül.
Akitlosz
2020. június 21. 19:54
A hős Magyarország persze elismerte. No nem a Krímet, hanem Koszovót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!