És te félsz az amerikaiaktól?

2020. június 02. 07:03

Amerika kezd valami életre kelt Hieronymus Bosch-rémlátomássá fejlődni, ami az erőszakhullámot, mit hullámot, óceánt illeti.

2020. június 02. 07:03
Rajcsányi Gellért
Mandiner

„Ha el akarod képzelni a jövőt, képzelj el egy csizmát, amely örökké egy emberi arcon tapos.” George Orwell

 

Igen. Amerikában verik a négereket. Meg ölik, meg fojtják. A rendőrök, őket. És ők maguk, egymást. És ők, a fehéreket. Meg, ritkábban, fehérek is, őket. Meg a fehérek, egymást. Van, hogy kölykök, gyerekek is, egymást.

Az év 153. napja van ma, és csak Chicagóban 209 gyilkosság történt eddig idén. Ezen az interaktív oldalon katonás rendben sorakoznak a napi akár több gyilkosság áldozatainak nevei, haláluk helyszíne, órája, perce, és ha igazán kivik vagyunk, még többet is olvashatunk egy kattintás utáni a haláluk körülményeiről. Rövidre zárt életek, sorsok néhány szikár adatba sűrítve.

És most itt van ez a minneapolisi eset: egy gyakorlatilag minden szögből megörökített, láthatóan

szándékos, megfontolt, kéjes perverzitással véghez vitt, lassú, fullasztásos emberölés

egy csapat rendőr, köztük egy egzaltált tekintetű főkolompos, Derek Chauvin által.

Amire válaszul a jogos elégedetlenségüket és felháborodásukat kifejező tüntetők ügyére a saját környékeiket törő-zúzó szélsőségek és a balhét a legkisstílűbb bűnözésre – például tornacipőbolt-kifosztásokra – kihasználó, ezzel végső soron saját városaikat, közösségeiket romboló aljanépek telepedtek rá. A pusztítás karneválja ez.

Amerika kezd valami életre kelt Hieronymus Bosch-rémlátomássá fejlődni, ami az erőszakhullámot, mit hullámot, óceánt illeti.

Mi vezetett ide, mi ment félre és mikor?

Amerika mégis csak a „hegyre épült város” ideáljaként született, land of the free, home of the brave; rizsporos parókás földesurak üzentek haza a lökött III. György királynak, hogy eb ura fakó meg don't tread on me; és olyan irományokat fogalmaztak meg, amelyek

a felvilágosodás utópisztikus tanait összegyúrták az emberi gyarlóság és a hatalom örök csábításának pesszimizmuson alapuló korlátozásával,

és ebből olyan államrend született, amiből pár évtized alatt nagyhatalom, másfél évszázad alatt pedig a világ addig ismert legnagyobb erejű országa nőtt ki, mely pozíciót még ma is birtokol. Még.

Soha nem jártam Amerikában, de mégis mintha közelről ismerném számos szegletét, sztoriját, karakterét, keresztül-kasul a történelmén.

Amerika nekem Washington és Jefferson arca és munkássága, új-angliai öreg falvak és fehér falú templomok látképe, New York világverő pezsgése és a Közép-Nyugat végtelen nyugalma; Amerika Edisonok és Neil Armstrongok hazája, a színes-szagos popkultúra és emellett a magaskultúra földje is; Amerika a nácizmust és aztán a kommunizmust is legyőző erő – a legjobb, ami történhetett a történelemben; avagy a legkisebb rossz az opciók közül, kinek mi tetszik.

Amerika a nyugati civilizáció őrző-védője – főleg azokban az időkben, amikor Európa régi szokásához híven összekaszabolja saját magát.

Csak ezeket a Derek Chauvin-féléket, meg a félresikerült életüket fegyveres bűnözéssel avagy holmi tömeggyilkossággal megbosszuló egyéb nyomorultakat, a tragédia ürügyén saját környékeiket szétrombolókat és fosztogatókat lehetne feledni!

Ők ugyanis durvábban mocskolják be a csillagos-sávos lobogót, mint az iráni Forradalmi Gárda legelszántabb harcosai.

Nehogy már David Bowie-nak legyen igaza!

Összesen 280 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. június 03. 00:07
hábazmeg...aki ismeri az anatómiát az tudja , hogy így nem lehet megfojtani senkit ... sem a gégét , sem a nyaki vénát sem szorította el... ,,a bűnöző fekának valami betegsége lehetett
turáni sólyom
2020. június 03. 00:07
R.G.: "Amerika nekem Washington és Jefferson arca és munkássága.." Értem én a távolságból fakadó illúziót. De közelről már nem ennyire idealisztikus a kép. George Washington és Thomas Jefferson rabszolgatartó földbirtokos volt. Washington volt a "szegényebb" csak(?) kb.400 rabszolgát tartott Mount Vernoni birtokán Jefferson jóval gazdagabbként kb. 600-at, egyiket szeretőként(!), Charlottsville-i birtokán Mindketten szabadkőművesek voltak, sőt Washington az Alexandriai Lodge vezetője. Ájtatosak, kétszínűek, hazugok és gátlástalanok voltak egész életükben. Jefferson fogalmazta a Függetlenségi Nyilatkozatot. Benne: "Minden ember egyenlőnek születik, egyforma joggal a boldogságra..." írta ezt a 600 rabszolgát tartó álszent.... Innen indult Amerika...! Indiánok kiírtása Monroe-elv Polgárháború Mexikói háború Beavatkozások szerte a világon Vietnami háború 1-2 Iraki háború Afganisztáni háború "Arab tavasz" Az USA bűnlistája lexikon méretű! Ideje, hogy letűnjenek a világ vezetőjének helyéről A Jóisten is megelégelte a bűneiket!
A teremburáját
2020. június 02. 20:38
Mármint a Floydot képviselő védők.
OberEnnsinnen
2020. június 02. 19:33
De csak egy rész, az első.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!