„Arccal a magyarság felé!”

2020. június 26. 07:36

A népi-urbánus vitáról.

2020. június 26. 07:36
Pelle János
Neokohn

„A »népiek«, nemhogy kevesebb, de több tragikus politikai hibát követtek el, gyakrabban tévedtek meg a viszontagságos huszadik század folyamán, mint az urbánusok. 1944-ben az antiszemiták őket nevezték zsidóknak és zsidóbérenceknek, de most hogyan hozzuk őket „közös nevezőre”? A két tábor konfliktusa, mely a rendszerváltás után az MDF és az SZDSZ ellentéteként a médiában is tükröződött, napjainkra aktualitását vesztette.

Somogyi Zoltán figyelemre méltó cikket közölt itt, a Neokohnon Bayer Zsolt és a népiek nevében folytatott hatalmi vita címmel, melynek apropóját az a beszélgetés adta, melyet Bayer Gulyás Mártonnal folytatott a várpalotai Trianon múzeumban a »népies-urbánus« vitáról.

Meggyőződésem, hogy a sok tekintetben feldolgozatlan téma, tehát a huszadik századi magyar progressziót „keresztény” és „zsidó” frontvonalakra osztó meghasonlás feldolgozásához nem volt megfelelő sem a helyszín, sem pedig a vitapartnerek.

A helyszín azért nem, mert bár a magyar parasztság sorskérdései tagadhatatlanul 1920 márciusa, azaz a trianoni szerződés aláírása után kerültek a figyelem középpontjába, ezek a népieket inspiráló problémák már sokkal régebben léteztek, érzékelték őket a századelő polgári radikális gondolkodói is.

A résztvevőkkel meg az a gondom, hogy mind a ketten, bár egymással szemben álló álláspontot képviselnek, a jelenlegi átpolitizált médiavilág aktív szereplői. Így már a képernyőn való megjelenésük polarizálta a nézőközönséget »Orbán-fanokra« és »Orbán-gyűlölőkre«. Hab a tortán, hogy Bayer Zsolt a hosszadalmas beszélgetésben rendre a két világháború közötti irodalmi világból merítette az érveit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. június 26. 15:25
Pelle az eredeti cikkében objektivitás mutatva elemzi Erdei Ferenc és Darvas József szerepét az ún. népi oldalon. Természetesen a népieket állítja be bűnbaknak. Azt persze csak szőrmentén említi, hogy ez a két ember a 45 utáni választásokon fölényes többséget elérő Független Kisgazdapártba beépített kommunista ügynök volt, akiknek döntő szerepe volt a Tildy Zoltán és Sulyok Dezső vezette parasztpárt szétverésében. Sulyoknak és Tildynek is menekülnie kellett a hazájából, 47 után nagyon jól tudjuk hogyan történt a moszkvai irányítású hatalomátvétel, ők pedig emigrációban haltak meg. Sulyok Dezső, Bajcsy-Zsilinszky Endre is a nyilasok üldözöttje volt, ráadásul a (II. zsidótörvények ellen szavaztak parasztpártiként!), Bajcsyt - Szálasi Sopronkőhidán kivégeztette. Egy bűnük volt: nem akartak kommunista vezetésű kolhoz-országot. Sulyok nagy formátumú parlamenti felszólalásai a klasszikus Bibó féle demokrácia koncepciót képviselték. Azért kellett szétverni a népi oldalt, mert a parasztnak, ha saját földje van, akkor büszke tulajdonos, tehát "parasztpolgár=kapitalista". Rákosinak nincstelen proli kellett, aki felett egy tál lencséért uralkodhatott 50 évig. Csak aztán a rendszerváltáskor kapta a pofont a proli, amikor 750.000 munkanélküli lett. A népi oldal végleges tönkretétele 90 után a vidéki magyar feldolgozó és malomipar totális kiárusitásával történt meg az EU-s globalistáknak, majd a hibás földtörvénnyel. Nem nehéz kitalálni, hogy az urbánus oldal hol állt ebben a vircsaftban, egyértemű.
turáni sólyom
2020. június 26. 12:27
Jól látod összességében, de ne várd, hogy "ne akarjanak a nyakunkra térdelni" Őket így szocializálja a mikró közösségük, a hamis kiválasztottság meséjével.... Ráadásul folyamatosan hangsúlyozzák a "szürke állományuk elsőbbségét" Ezzel nem lehet mit kezdeni, ez egy dogmatikus megmerevedés. Megoldás? Kivándorlás Izraelbe és a világ nekik tetsző részébe. Sok közöttük a deviáns, gyerektelen, meleg, beteges, stb.... A korfájuk is kedvezőtlen. Türelem kell, az idő megoldja ezt a problémát is!
euphorbiapulcherrima
2020. június 26. 11:44
Szóval übermensch és untermensch ? Akkor ki is itt a fasiszta ?
alkaloidablog
2020. június 26. 11:25
(50% feletti magyar többség).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!