A következő cél: Erdély

2020. június 09. 09:22

Klaus Iohannis április 29-ei, Erdély „kiárusításáról” tett nyilatkozata történelmi sértés.

2020. június 09. 09:22
Páva Adorján
Krónika.ro

„Klaus Iohannis államfő ne várjon köszönetet azért, mert alkotmányossági óvást emelt pénteken a trianoni békeszerződés évfordulóját román ünnepnappá nyilvánító törvény ellen.

A bukaresti parlament nagyágyúi se számítsanak piros-fehér-zöld tömjénfüstfelhőre azért, mert május végén, a nagy magyarellenes szavazáshullám közepette, meglepetésre elhalasztották a képviselőházban annak a törvénytervezetnek a vitáját, amely szerint a romániai magyar közösség ünnepnapjává nyilvánítanák március 15-ét. No meg azt sem érdemes túlértékelni, hogy hétvégén elhatárolódott a belügyminiszter a csendőrség azon javaslatától, miszerint be kell tiltani többek között az olyan nyilvános rendezvényeket, amelyek az ország és a nemzet befeketítésére törekszenek, támadják a román állam nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan jellegét, területi szeparatizmusra bujtanak fel – azaz például az autonómiatüntetéseket. Nem, nem és nem, mert Klaus Iohannis április 29-ei, Erdély »kiárusításáról« tett nyilatkozata történelmi sértés, amely azonos súlycsoportban edződött hozzáállást, válaszlépéseket kíván.

Nem tudjuk, hogy az államfő – aki a 2014-es elnökválasztás kampányában még kreténségnek, más évszázadból előrángatott, ártalmas, PRM-es emberek által szavazatszerzésre használt hamis témának nevezte az Erdély elszakításával történő riogatást – és stábja mennyit dolgozott az ominózus nyilatkozat előkészítésén. Viszont mi úgymond szerencsésebbek vagyunk, hiszen bőven van időnk. Száz év alatt rengeteget tanultunk, és – nem érheti szó a ház elejét: – az elmúlt harminc évben türelmesen esélyt adtunk a Bukarestben fabrikált demokráciának arra, hogy elfogadjon, megértsen, megbízható partnerként kezeljen. Azonban, mit ad Isten, micsoda román államférfiak: egy szintén kisebbségi, szász származású államfő és egy szinte félig magyar kormányfő hatalomgyakorlása idején ki kell mondanunk: ebből elég.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. június 09. 16:02
Autonómiáról már sokan hazudoztak előtted is, pubi.
Agnieszka
2020. június 09. 12:38
Az az un. Erdély, a amit elvettek, valójában Partium, Máramaros,Kelet-Magyarország, Kelet-Bánát és Erdély a Királyhágón túl. Ennek az elvett Erdélynek az elszakítása őrültség lenne, de az autonómiája sem hozna sokat 20, maximum 25%5 magyarral, ha a magyarok továbbra is másodrangúnak lennének deklarálva. 1918-ban a román népesség nem egészen 55% volt. Erre alapozták a rablást, meg a hitszegést. 1918. májusában Románia és a Központi Hatalmak békét kötöttek. Az antanttal Pádovában megvolt a fegyverszünet. Mi volt a jogi alapja a románok betörésének. Még a Belgrádban megváltoztatott feygverszünetet sem tartották be. Reggeltől-estig kellene angolul, francuiául, németül ezt terjeszteni. Természetesen a francia gazemberség és az angol-amerikai cinkos félrenézés nélkül ez nem ment volna. Előbb-utóbb mindenki belenyugodott volna egy néprajzi határba keleten és egy Magyarországgal korridorral összekötött Székelyföldbe. Ez is nagy bonusz lett volna a betelepülő románoknak. Mert az tény, hogy a honfoglalás idején itt román állam ,vagy egyáltalán román népesség nem volt. A jobb életkörülméynek miatt egyre gyorsabb ütemben szivárogtak be.
Senior
2020. június 09. 10:01
Szászok megtapsikolták trianont, majd őket "árusította ki" a suszter. Városaikat (Nagyszeben, Segesvár, stb) elárasztották a románok, falvaikat pedig a cigányok. K.I. zavarban van, de a románok is. Óvatosan megünnepelték a centenáriumot, de ez is zavaros, mert ezzel elismernék, hogy a gyulafehérvári december 1. mit sem ért volna az antant diktátuma nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!