A bűntudat politikája

2020. június 23. 07:18

A gyarmatosítás költséges, sok tekintetben veszteséges vállalkozás volt.

2020. június 23. 07:18
Pelle János
Neokohn

„Figyelemre méltó tény, hogy a »társadalmi lelkiismeretfurdalás« csak 1945 óta létezik. Igaz, azóta átalakult, új formát öltött, bizonyos értelemben szembefordult önmagával.

Mi köze volt az első világháború előtt nyugat-európai tömegeknek, az egyszerű angol, francia vagy német embereknek ahhoz, ami a »fejük fölött«, a gyarmatokon történt? Nem sok. Azt sem lehet állítani, hogy a fejlett országok annak köszönhetik a gazdagságukat, hogy kizsákmányolták a bennszülötteket, a színes bőrű népeket.

A gyarmatosítás költséges, sok tekintetben veszteséges vállalkozás volt, főként az volt a haszna, hogy egy-egy afrikai vagy ázsiai terület fölött felvonták annak az államnak a lobogóját, mely kiterjesztette rá a fennhatóságát.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a gyarmatokért folyó versenyfutásban, szövetségi költségvetéséből soha nem áldozott arra, hogy az érdekszférájába került, függetlenné vált volt spanyol gyarmatokon (pl. Kubában vagy a Fülöp-szigeteken), ahol katonai támaszpontokat létesített, városokat, középületeket építsen, fejlessze az infrastruktúrát. Ezt meghagyta a profitérdekelt magántőkének, illetve a befektetőknek.

Abszurd, hogy a Belgiumban élő flamandok és vallonok bűntudatot érezzenek amiatt, hogy az ország egykori uralkodója, II. Lipót több mint egy évszázada, 1885 és 1908 között »Kongói Szabadállam« néven, a mai Zaire óriási területén »magángyarmatot« tartott fenn, ahol szörnyű viszonyok uralkodtak, és egyes becslések szerint a bennszülött lakosság 50 százalékát kiirtották.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsoltkom2
2020. június 24. 09:59
Mi mindent lehet gyarmatosítani az szinte befejezhetetlen szóáradatba torkollna. De a lélek... a gazdaság... a pénz... a hit azok benne vannak. Most mondja meg valaki, hogy ebben ki nincs benne?! Na, kinek nem jó a gyarmatosítás? Miért lett az szitokszó? Amikor az mindenkinek hasznot hozott, amikor az az első egy millió beépült mindenki kényelmébe... régebbi, mint egy DNS. Miért dühödtek be rá emberek? Költséges a gyarmatosítás? Attól függ, kit érint. A kezdeményező meg minek panaszkodik, illetve minek őt sajnálni? Valaki kergette őket az asztal körül, hogy csinálják? Hát hiszen itt van Orbán Viktor a legfőbb szuverén érték védője ő aztán tudja, hogy mennyire nem tisztességes dolog más ország belügyeibe/ gazdaságába beleszólni. Ezt a megértést kellene átplántálni a cikk szerzőjének, hogy mindenki őrül, ha meghagyják elmaradott voltában, majd az önerő kisegít. Ahhoz kell tudomány, hogy önként jelentkezzenek gyarmatosíthatónak. Ma már ehhez minden nagy óriás plakát rendelkezésre áll. Itt van példának okának a Magyar Katolikus Egyház. Ennek csúcsán a KDNP... ő meg Orbán-szekér toló és máris van engedelmes gyarmatosított 2/3. Nekik ez jó. Még Ferenc pápa is hülye az ő szemükben, annyira felvették a gyarmatosítójuk hitét. Most már csak szobrok kellenek.
zsoltkom2
2020. június 24. 09:56
A gyarmatosításhoz istenhit is kell. És az egyház céljai. Szegény keresztény királyok és nem bírták elviselni, hogy üres a kincstár. Ott is nagy volt a fogyasztás. A térnyeréshez... a jóléthez a pápaság is használ hadsereget és szépen tudtak osztozkodni a nemrég még ellenséggel. Sokat ért az Isten áldása és hamar nagy jövedelemre tettek szert az Istentől származónak vallók adományiból... hogy-hogy nem, meghódított területekről is. Afrika kizsákmányolása... áldott jó kezektől is! Szent Péter öröksége meg is adta az "első millió" alapját, amit ugye nem szoktak nagyítóval nézni. Na, de feledjük is el ezt a kis pikírt megjegyzést, mert ami a fő, hogy ebből mennyi, de mennyi jó keletkezett. Szeplőtlenül szépen állni ennyi idő után, az elég nagy teljesítmény. Osztani az észt és az erkölcsöt... zsinóros mértéknek lenni... hajh azok a régi idők , amikor még a papok kövérek voltak! De legalább voltak elegen. És az emberek rendesen ki is kupálódtak. És most már volt mit megvédeni... hitet és vagyont és egzisztenciát no meg kultúrát (van itt valahol egy Crusader, ő erről többet tudna mondani).
Akitlosz
2020. június 23. 21:37
Azért ez így ebben a formában nem állja meg a helyét. Óriási vagyonok áramlottak Amerikából és Afrikából is Európába. Máig a legjobb angol pénz a Guinea, amit éppen azért hívnak így, mert az arany többsége, amiből verték Guineából származott. 1 Guinea = 1,05 akkori angol font = 349,64 mai angol font = 134 955,15 forint Amerikába is aranyért mentek gyarmatosítani, de ezüstöt találtak. Az ezüst a rengeteg amerikai, perui, észak-amerikai ezüst miatt vesztette el az értékét. Hogy veszteséges lett volna? Hát ha hozzávesszük azt az árat, ami ma fizetnek érte, akkor igen. De az akkoriaknak nem volt az.
mustarharmas
2020. június 23. 15:35
Azért olyat ne állíts, ami nem igaz. A gyarmatosítás igenis évszázadokig nyereséges projekt volt a Nyugat számára. Gazdagságának alapja is egyben. Ez persze nem ok arra, hogy most a BLM mozgalom fehér (ön)gyűlöletét elfogadjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!