A baloldali utópia lényege az ember teljes uralása

2020. június 10. 19:54

Ehhez az osztályharc csak átmeneti eszköz volt az ipari társadalomban, most pedig mások az eszközök.

2020. június 10. 19:54
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Sokáig azért utáltam a kultúrbalt, mert egyrészt a kapitalizmusról eltereli a figyelmet, de még inkább, mert a totalitárius, orwelli világ csíráit láttam benne. Ha ez felerősödik – gondoltam –, sorra tiltanak be filmeket, könyveket, gondolatokat, szóhasználatot és humort, írnak át klasszikusokat, egyre növekvő számban, egyre több mindenre kiterjesztve a szexista meg a rasszista jelzőt, a szabadság, de még inkább az egyenlőség jelszava alatt felszámolva minden szabadságot, még a privát szféráét is, betiltva és cenzúrázva minden szót és gondolatot, ahogyan ez a baloldalon mindig is szokás volt, mert a baloldali utópia lényege az ember teljes uralása, létének és lelkének teljes kontrollja, és ehhez az osztályharc csak átmeneti eszköz volt az ipari társadalomban, most pedig mások az eszközök.

Majd pedig, a forradalom vagy megreked és elhal, és az inga visszaleng, vagy megy a maga útján az önfelszámoló végkifejlet felé, a pol poti kristálytiszta megjelenés irányába (ha nem is a fizikai megsemmisítés és megsemmisülés felé, de a kulturális felé mindenképp), mert a forradalmaknak egészen egyszerűen ez a természetük, a fizikájuk.

Most döbbentem rá, hogy tévedtem. Mindez a régi totalitarizmusoknak csak egy visszfénye, félléte, árnya, ami immáron médiaesemény, divat, számítógépjáték és közösségi trollkodás, tiszta virtualitás. Tiszta látványtársadalom, látványeseményekkel. Viszont Orwell világa nem eljön, hanem abban az értelemben már rég jelen van, hogy épp ezért félóránként változhat, mik a mi örök értékeink és mik nem azok, kik a mi örök szövetségeseink és ellenségeink, azaz mi a sláger. Mindezt cégek és nagytőkések, általuk fizetett médiaszemélyiségek (akiket a folytonosság miatt politikusoknak neveznek), illetve a szórakoztatóipar moguljai és sztárjai által levezényelve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. június 11. 11:15
A baloldali utópia lényege az ember teljes uralása" ez nem baloldali, hanem zsidó és nem utópia.. Menahem Begin: A mi fajunk az uralkodó faj. Mi vagyunk ennek a bolygónak a megszentelt Istenei. Mi, akik legalább annyira különbözünk az alacsonyabb rendű fajoktól, amennyire azok különböznek a rovaroktól. A mi fajunkhoz hasonlítva a többi fajok valójában vadállatok és állatok, legjobb esetben háziállatok. Más fajokat emberi ürüléknek tekinthetünk. A mi rendeltetésünk, hogy uralkodjunk az alsóbbrendű fajok felett. A mi földi királyságunk felett a mi vezérünk vas kézzel fog uralkodni. A tömegek a talpunkat fogják nyalni, és rabszolgaként fognak szolgálni minket."
Emmanuel Goldstein
2020. június 11. 10:21
Utópiák nélkül még mindig barlangrajzokat készítenénk mamutvadászat előtt...
Kanmacska
2020. június 10. 23:32
Én megmondtam a fosztogatások kezdetén. Ezek éppen olyan kommunisták, mint Leninék, csak más a retorika.
zsanett-kúnrum
2020. június 10. 21:07
A középszer tündöklésre vágyik örökké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!