Nekünk nem közönségünk, hanem közösségünk van

2020. május 07. 15:22

Aggódunk határainkon túlrekedt testvéreinkért, hiszen a mai napig fennáll az őshonos magyar nép jogfosztása. Interjú.

2020. május 07. 15:22
Petrás János
Pesti Srácok.hu

A világjárvány következtében kialakult jelen egészségügyi-gazdasági helyzet, ha lehet, még hangsúlyosabbá teszi az összetartozást, az egymásra figyelést. 2003-ban, a Kárpátia zenekar születésekor mindez nem állt fenn; milyen koncepcióval jött létre a formáció?

Három taggal alakultunk: Csiszér Levente gitáros, Bankó Attila dobos mellett basszusoztam és énekeltem, mindhárman a Cool Head Clan zenekarból váltunk ki. A formációban mai napig fontos a hazaszeretet, a hagyományőrzés, a nemzettudat, azon belül a trianoni békediktátum idén szomorú aktualitást jelentő századik évfordulója. A kezdetektől jelentős átalakuláson mentünk keresztül: mára, tizennyolc esztendő múltán két elektromos gitárossal, billentyűssel, valamint népi hangszeres és csellista hölggyel kibővülve lépünk színpadra.

Az ezredfordulón – legalábbis stílusmeghatározásban – új műfaj született, a nemzeti rock. A címkét nem minden, e kultúrkörön belüli előadó viseli szívesen. A Kárpátia miként viszonyul a definícióhoz?

Sokan nem szeretik, ha bekategorizálják. A Kárpátia – és ez a mindenkori tagságra egyaránt vonatkozik – nemzeti érzelmű, nemzeti öntudatú zenekar. Ez az értékrendünk, attól függetlenül, hogy később nevén nevezték a gyereket, vagyis megszületett a nemzeti rock fogalma. Mi büszkén vállaljuk ezt a »címkét«, amelyet a tartalom is tükröz. És amely természetesen megjelenik a zenénkben, dalszövegeinkben. Aggódunk határainkon túlrekedt testvéreinkért, hiszen a mai napig fennáll az őshonos magyar nép jogfosztása. És ezt igenis szóvá kell tenni. Nem csupán nekünk, másoknak is. Ha nem vagyunk elég hangosak, senki nem fog meghallani bennünket, senki nem fog helyettünk igazságot tenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2020. május 07. 19:20
Na Petrás Józsinak meg igaza van! Egyszerűen senkik vagytok!
Tordai Kadosa
2020. május 07. 17:00
2017-ben voltam egy pesti koncertjükön, elmondta a színpadon Petrás, hogy Niedermüller Péter és Jávor Benedek Brüsszeli hazaáruló tevékenység sége miatt meg kellene vonni tőlük a magyar állampolgárságot. Nem mondott hülyeséget. Nos azóta Niedermüller belvárosi polgármester, Jávor főpolgármesteri tanácsadó. Ennyit a budapesti emberek bölcsességéről. Petrás durva de hazafi
Robur
2020. május 07. 16:20
Petrás "vöröscsillagospénzértszopok" Jani.
balbako_
2020. május 07. 15:51
Ráadásul jó zenét is játszanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!