Miért nem engednek örülni egy kismamát?

2020. május 23. 08:13

Nálam a teremtésvédelem ott kezdődik, hogy nem kérdezzük meg a kismamától, megtartja-e a gyermekét.

2020. május 23. 08:13
Czefernek Léna
Vasarnap.hu

„MEGTARTJA – ez a felirat óriás betűkkel ott virított a kartonomon a nőgyógyász rendelőjében egész terhesgondozás alatt. Pedig nem kiscicát találtam az út szélén...Valahogy akkor fel sem fogtam ennek a jelentőségét – ám a jelenet aztán a második kislányommal való terhességnél megismétlődött. Persze egyebek mellett azt is megkaptam, hogy a „korom miatt” (akkor voltam 33!) mindenképpen a legszigorúbb genetikai vizsgálatra lesz szükség (a legdrágább klinikán), sőt a nőgyógyász szájából még az is elhangozott, hogy „Feltételezem, kívánt terhességről van szó” – ami ugye szintén jólesik az ember lányának, amikor éppen azt vizslatja a képernyőn, van-e szívhang, ami igazolná boldogságát.

Azóta sokszor hallottam, olvastam hasonló történeteket. Emberekről, akiket megsebzett egy egyszerű mondat életük valamelyik sorsdöntő pillanatában. Én szerencsére túltettem magam a dolgon; azon már kevésbé, hogy túlkorosnak titulálnak és olyan genetikai vizsgálatok elvégeztetésére unszolnak, amelyeknek az a célja, hogy »kiszűrjék«, ha »hibás« a gyerekem – és még idejében elvetethessem őt. (Azt csak csendben jegyzem meg, hogy egy ismerősünk borzalmasan rossz eredményt kapott, ennek ellenére vállalta a babát, aki végül is makkegészségesen született. S ismerek olyan anyukát is, akinél minden rendben volt a szűréseken, mégis Down-szindrómás a babája. Akit egyébként nagy szeretettel nevel.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Giszdúr
2020. május 23. 18:46
Van családtagom, akinek nemrég valóban életképtelen gyereke született, úgy, ahogy azt előre megmondták neki. Saját felelősségére kihordta, komplikációmentesen megszülte, és szűk családi körben eltemettük. Így egy szép szertartás volt a vége - ahelyett, hogy elvetette volna, majd egy életen át marná a gondolat, hogy mi van, ha mégis életben maradt volna. Így ott van a baba neve a családi síron, az anyuka pedig azáltal, hogy végigcsinálta az egészet, tudott kellő ideig gyászolni. Ezt sem veszik figyelembe azok, akik rutinszerűen rábeszélnek mindenkit az abortuszra.
Pneumaticus
2020. május 23. 15:24
A nácizmus és Mengele szelleme velünk él. Kis világunkban a biológiailag vagy szellemileg nemkívánatos embereket, népeket, közösségeket el lehet pusztítani. Az erő dönt. A magzatok a leggyengébbek... Be kell tiltani az abortuszt.
brekker
2020. május 23. 15:05
Van olyan megoldás is, hogy aki nem akarja megtartani, azt kijelölt, másik kórházba irányítják. Akkor viszont arról picsognál.
brekker
2020. május 23. 15:02
Valahogyan jelezni kell az akaratodat a kartonodon. Ha beikszelhető kockák lennének, akkor azon háborodnátok fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!