Lionék megkapják a pénzt

2020. május 13. 15:00

A szegregáció 2004-ben kezdődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, majd 2017-ben az Orbán-kormány vetett véget az elkülönített oktatásnak.

2020. május 13. 15:00
Bohár Dániel
Bohár Dániel
Origo.hu/888

„A hónapok óta koronavírus uralta közbeszédbe bombaként robbant a döntés, miszerint a Kúria elutasította a gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerületi Központ felülvizsgálati kérelmét, amely azt célozta meg, hogy pénz helyett természetben kártalanítsák a diákokat. Az önkormányzat és a tankerület mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy az iskola szegregált tanulóinak ne anyagi támogatást adjanak, hanem az eddig meg nem szerzett tudást pótolják. Az érvelés teljesen logikus, hiszen a képzettséggel értéket, így pénzt is lehet termelni, miközben az egyszeri pénzügyi forrás gyorsan elfolyhat.

A Kúria nem tartotta alaposnak ezt a felülvizsgálati kérelmet és fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla jogerős döntését, ami azt jelenti, hogy ki kell fizetni 100 millió forint kártérítést 60 gyöngyöspatai cigány diáknak, akiket az ítélet szerint jogellenesen elkülönítettek a Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

A szegregáció 2004-ben kezdődött Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, majd 2017-ben az Orbán-kormány vetett véget az elkülönített oktatásnak. Idén januárban lehetett az első híreket hallani arról, hogy nagyobb összegű kártérítés érkezhet a településre. A helyi romák közül ezt sokan annyira biztosra vették, hogy már előre hitelt vettek fel uzsorakamatra, mondván, hamarosan úgyis vissza tudják fizetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. május 15. 03:04
ROMA RICSIKE MEGKAPJA A MIILKÓT OSZT' TOVÁBB RUGDOSHASSA A HÜLYE LIONKA FEJIT..FRANKÓN--EZZEL IS EMELVE A CIGÁNY NÉPI KULTÚRA HALLATLANÚL MAGAS INTELLEKTUÁLIS SZINVONALÁT.
Budai Katalin
2020. május 14. 00:08
Azért én feltennék néhány kérdést a gyöngyöspatai iskola tanárainak és iskolaigazgatójának is: 1. Miért lehetett felsőbb osztályba menni olyan gyerekeknek, akik nem tanultak meg írni, olvasni? 2. Miért nem mutatták ki, a 60 gyerek közül ki hány napot hiányzott egy- egy évben? 3. Milyen tehetségtelen hülye ügyvéd védte az iskolát és miért nem rúgták ki menet közben?
fpéter
2020. május 13. 22:48
ez a magyar jog, tehát jogállamiság van. jár a pénz. kúria
anegy_
2020. május 13. 22:39
A kifizetést átirányítani a "tettesekhez". Az önkormányzat perelje be a kár-okozót, a per elhúzódhat 8-10 évig, mint általában ami a gyurcsótány félék ellen indul. Aztán majd lesz valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!