Felcsúti mandarinok

2020. május 21. 07:22

Válság idején elkötelezni a magyar adófizetőket egy, akár ezermilliárdos hitelvállalásra: több mint bűn, hiba.

2020. május 21. 07:22
Bihari Tamás
Népszava

„Orbán Viktor parlamenti szavazógépe elfogadta a Belgrád-Budapest vasútvonal fejlesztéséről szóló törvényt. A szerződést  10 évre titkosították, egy ültő helyükben kiemelt nemzetgazdasági beruházássá is nyilvánították. Így nem fenyegeti a projektet az efféle gigaberuházásokkal együtt járó időrabló huzavona, illetve kivédhető mindenféle ellenzéki és Soros-ügynök civilek esetleges akadékoskodása. Az ellenzék persze nemcsak a »törvényalkotás« módja ellen tiltakozott, hanem azért is, mert szerintük egyes számítások szerint 135 év alatt térülne meg ez a beruházás (de volt, aki kétezer évre taksálta ezt az időtartamot).

Ez is fontos szempont persze, de talán nem a legfontosabb. A baj ezzel a biznisszel inkább az, hogy fölösleges. Ráadásul egy világjárvány és válság idején elkötelezni a magyar adófizetőket egy a végösszegét tekintve – áfával, tokkal-vonóval együtt – akár ezermilliárdos hitelvállalásra: több mint bűn, hiba. Ma még senki sem tudja azt sem, hogy hogyan alakul át a globális gazdaság, megmarad-e a kínai export súlya. Legalábbis most sok elektronikai, autóipari multi igyekezett, igyekszik kiváltani a távol-keleti importot.
A »Kína kapuja leszünk Európába« pedig a délibábos álmok világába tartozik. Kína soha nem építene egyetlen »kapura«, és már jelenleg is többen jelentkezhetnének ezért a címért, Hamburg, Rotterdam, de Koper kikötőjétől akár a transzszibériai vasút szárazföldi kapcsolatáig. Szakértők szerint Pireuszból gazdaságosan legföljebb Prágáig, esetleg még Münchenig éri meg a magyar viszonylat felől szállítani a kínai árut. A hatalmas konténerszállító hajók pedig nagyságrendekkel több árut képesek egy fuvarral elszállítani, mint egy vasúti szerelvény.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. május 21. 18:57
Megnyugodhatsz Tomika!! A kíni export súlya MEGMARAD!! Azt nem egy népszavás haszonleső firkász jósolja meg,sőt meg sem kérdeznek lapaj!!
CirmoS
2020. május 21. 18:43
A ballibsi ócska Bihari írja: ..mindenféle ellenzéki és Soros- ügynök civilek..... Soros ügynök....civilek. Dehát Sorosnak semmi köze semmihez......Bihari. Ő mindenben vétlen....., te meg itt elszólod magad?
tango47
2020. május 21. 18:17
Sok év tapasztalata után talán sejthető, hogy ami ellen ezek ezerrel tiltakoznak, az biztos, hogy jó lesz a magyaroknak. Ilyen egyszerű ez.
Krupp Skya
2020. május 21. 17:54
Ti meg elfogadtátok a nyugdíjfelezést és nem is volt válságH hogy basznád szájba a Bokros Lalyost amikor harapós kedvében van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!