Baloldali emberjogok: az abortusz jó, a halálbüntetés rossz

2020. május 08. 15:03

Ezzel nemcsak a demokrácia sérült, hanem egy furcsa jog is született.

2020. május 08. 15:03
Jean-Louis Harouel
Magyar Nemzet

„A halálbüntetés kérdésének felvetése ma egyértelműen tabusértés. Nincs jogunk szabadon beszélni róla, nem lehet vele kapcsolatban önálló véleményünk. Meg kell hajolnunk egy hivatalos, vallásos jellegű »igazság« előtt: a halálbüntetés gonosz, az eltörlése jó dolog. Az európaiaknak tilos arra gondolkodniuk, hogy egy nap majd visszaállítható lesz a halálbüntetés, amelynek tiltását bevésték az emberi jogok euró­pai egyezményébe, hogy kivonják az állampolgárok szuverén döntéseinek köréből. Ezzel nemcsak a demokrácia sérült, hanem egy furcsa jog is született.

Az abolicionista ideológia kezdete ­Cesare Beccaria olasz jogtudósig nyúlik vissza, de A halálra ítélt utolsó napja (1828) című regényével Victor Hugo inspirálta hatásos propagandával a halálbüntetéssel kapcsolatos fó­biát. A kitűnő író ezúttal szégyentelen manipulátor: csak a gyilkos sorsa érdekli, a gyilkosságot zárójelbe teszi, az áldozat iránt érdektelen. Se a bűncselekményre, se az áldozatra nem pazarol betűt, csak a gyilkost és annak szenvedését tartja méltónak az olvasói részvétre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2020. május 08. 21:15
Hát, miután a franciák lefejezték a saját nemesi osztályokat, a papságuk jelentős részét, majd a jakobinus főmuftik egymást, különösebben már nem is volt szükségük a halál büntetésre. A polgár mehetett a börtönbe, a paraszt-proletár meg kényszermunkára vagy száműzetésbe, ha nem tetszett neki a rendszer.
zakar zoltán béla
2020. május 08. 20:50
Újra: Robert Sarah! -//-!!! Se több!
nemecsekerno_007
2020. május 08. 20:36
Kiscicát vízbe folytani tilos Magzatot botmixelni szabad Ballib kettős mérce.
121212
2020. május 08. 16:12
Magyarországon szabad az abortusz és nincs halálbüntetés. Csak nem ballipsik uralkodnak már 10 éve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!