A Beneą-dekrétumok problémájának megoldása nem tűr halasztást

2020. május 19. 12:38

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kollektív bűnösség elvét megalapozó jogfosztásokkal óriási hátrányok érik magyar honfitársainkat.

2020. május 19. 12:38
LMP
MTI-OS

„Mint ismert, a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága a mai napon elmarasztalta Szlovákiát: az ügy előzménye a Beneą-dekrétumokhoz kapcsolódik. Az LMP határozott meggyőződése, hogy a dekrétumok rendezetlensége toxikusan hat a szlovák közéletre, de különösképpen a magyar-szlovák együttélésre.

A felvidéki magyar állampolgár panaszos ellen a szlovák állam indított eljárást, miszerint a tulajdonában álló erdőt a Beneą-dekrétumok alapján el kellett volna kobozni. A hosszas jogi eljárás után a szlovák Legfelsőbb Bíróság kimondta: a földet valóban el kellett volna kobozni, hiszen ezt a »kötelezettségét« a szlovák államnak utólag is érvényesítenie kell. Most az Emberi Jogok Bírósága megállapította, hogy az egész procedúra során nagymértékben sérült az igazságos eljáráshoz való jog.

Az ügy tökéletes lakmuszpapírja annak, hogy a Beneą-dekrétumok közjogi és politikai megoldása nem tűr halasztást, a magunk részéről pedig elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kollektív bűnösség elvét megalapozó jogfosztásokkal óriási hátrányok érik magyar honfitársainkat.

Politikai közösségünk felszólítja a külügyminisztériumot, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokba a jogfosztások leállításával kapcsolatban és érvényesítse a magyar nemzeti érdekeket. Különösen fontos a kisebbségvédelem európai értékeinek hangsúlyozása, hiszen a Beneą-dekrétumok olyan sötét időkre emlékeztetnek mindannyiunkat, amelyeket 2020-ban már a szlovák társadalom is el akar felejteni.

Ungár Péter országgyűlési képviselő, LMP”

(MTI-OS)

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
night watch
2020. május 20. 01:40
"az Emberi Jogok Bírósága megállapította, hogy az egész procedúra során nagymértékben sérült az igazságos eljáráshoz való jog." Szürreális. Nem a Benes-dekrétumokat kifogásolják: azok eurokonformak, ma is végrehajtandók. Hanem procedurális kérdésbe kötnek bele.
rajgy
2020. május 19. 16:00
MAGYAR HANG írta: https://magyarhang.org/belfold/2020/05/19/mukodik-az-europai-jogrend-magyar-ugyben-veszitett-szlovakia-strasbourgban/ "........A döntésből kiderül egy elgondolkodtató dolog is: a magyar államot meghívták az ügybe, hogy írásban fejtse ki a véleményét, de valamiért nem élt a lehetőséggel.........." BRAVO Fidesz kormány!
lynx
2020. május 19. 15:24
A németek miért hallgatnak a Benes dekrétumokról? Az EU-t meg sem kérdem...
Nannyó
2020. május 19. 15:18
Hát ez nem semmi! A Benes dekrétumok alapján MOST veszi el a szlovák állam a magyar erdejét?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!