1919. május 29.

2020. május 29. 10:39

A Miskolc visszavétele utáni mintegy egyhetes harcokban a csehek ellenállása meggyengül. A Vörös Hadsereg visszafoglalja Putnokot, Losoncot és Ipolyságot.

2020. május 29. 10:39
Gyulai György – Demkó Attila
Napról napra Trianon

„A Miskolc visszavétele utáni mintegy egyhetes harcokban a csehek ellenállása meggyengül. A Vörös Hadsereg visszafoglalja Putnokot, Losoncot és Ipolyságot. A Csehszlovák Légió harci morálcsökkenésének oka lehet, hogy soraiban számos olasz harcol, akik érthetően nem érzik annyira magukénak a küzdelmet, amikor már nem csak könnyű csetepatékról van szó. A cseh katonáknak sem honvédő, hanem hódító háborúért kellene lelkesednie. A besorozott szlovákok hozzáállása is vegyes lehet, nem lehet még világos a számukra, milyen célokért kell harcolniuk. A cseh impérium nem feltétlenül jelent számukra motivációt, hiszen nem arról van szó, hogy saját, szlovák hazát szerezhetnek maguknak.

A Sajó völgyében előretörő zászlóalj oszlopának parancsnoka a később vitézi címet is nyert Tóth Imre százados, aki a Nagy Háborúban tanúsított hősiessége révén (arany vitézségi érem) vált altisztté, majd tisztté. Vezetésével foglalja el a magyar Vörös Hadsereg pár nap alatt Tornaalját, Pelsőcöt, Rozsnyót, majd a Dobsina melletti Ökörhegyet. Jelentős győzelmek ezek, innen már nincs messze az ezeréves határ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. május 29. 17:46
A győztes előrenyomulást Kun Béláék leállították a magyar sereget visszarendelték. Ez demoralizálta a sereget vezetői lemondtak és Linder Béla álma teljesült - nem akart katonát látni - és a Trianoni végzet beteljesedett.
kiss.istvan770
2020. május 29. 14:55
'... a magyar Vörös Hadsereg..." Ez az elnevezés engem halálra bosszant! Magyar hadsereg volt, néhány vörös politikai tiszttel.
egyvilág
2020. május 29. 14:03
Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért: https://egyvilag.hu/temakep/077.shtml
packó_
2020. május 29. 11:24
Köszönjük a szerzőknek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!