1919. május 27. – A besszarábiai front

2020. május 28. 12:07

A Tanácsköztársaság közvetlenül is tárgyalt a románellenes együttműködésről a szovjetekkel, ez tény.

2020. május 28. 12:07
Gyulai György – Demkó Attila
Napról napra Trianon

Napról napra Trianon

„A terv abból állt volna, hogy az orosz-ukrán hadsereg betör Besszarábiába és a közvetlen román törzsterületekre, míg egy másik közös magyar-orosz-ukrán haderő a cseheket próbálná meg feltartóztatni.

A Szlovák Tanácsköztársaság kikiáltását, valamint az északi hadjáratot, az ezeréves határ elérését a Kádár-kori szakirodalom olyan hadicélként ábrázolta, amely a világforradalom elősegítését célozta, valamint közvetlen kapcsolat megteremtését is remélte volna a szovjet-orosz Vörös Hadsereggel. Azt, hogy ennek május végén és júniusban már mennyi volt a realitása, nem érdemes részletesen elemezni (nem sok), de az 1919-es év történései között érdemes egy kitekintést tenni a besszarábiai frontra és Ukrajna helyzetére, mert hatással voltak a magyarországi frontok eseményeire, és még inkább a budapesti reményekre.

A Tanácsköztársaság létrejöttekor még egészen más volt a katonai helyzet, mint 1919 júniusában. Az egyetlen számba jöhető szövetséges ebben a korban eleve Oroszország, akár a fehérek, akár a vörösök. Fegyveresen az antant ellen ugyan a törökök is harcoltak, de az ő harcuk a legjobb esetben sem érinthette volna bármelyik magyar területet megszálló országot. A cári Oroszország által 1812-ben bekebelezett Besszarábiáról az oroszok a polgárháború egyik táborában sem óhajtottak lemondani, nem fogadták el Romániához csatolását. De ebben az időben a vörösök szövetsége a reálisabb, mert ők közeledtek hónapokig a magyar határ felé. A szovjet-oroszok 1918 novemberében támadták meg a háború alatt német felügyelet mellett létrejött, és a breszt-litovszki békét is jegyző ukrán államszövetséget. 1919 elején a vörösök Tiraszpol és Kisinyov magasságában állnak a Dnyeszter keleti partján. Mintegy Románia elleni nyitányként 1919 januárjában a Vörös Hadsereg néhány napra megszállta az észak-besszarábiai Hotin városkáját. De a szovjetek nem rendelkeztek erőkkel, hogy jelentősebb támadást végrehajtsanak. Közép-Ukrajnában sikeresebbek, február 3-án bevették Kijevet. A Vörös Hadsereg déli előretörése hatására a franciák csapatokat dobtak át Odesszába. Ebben az időben három francia és két görög hadosztály van Dél-Ukrajnában. Áprilisban a vörösök vereséget mérnek a franciákra, akik kénytelenek visszavonulni Ukrajnából. Tavasszal tehát az orosz szövetségben láthatott rációt az is, aki ideológiamentesen, csak Magyarország katonai védelme szempontjából nézte a dolgokat. Május elsején a szovjetek külügyminisztere, Georgij Csicserin ultimátumot is intéz Romániához Besszarábia kiürítését követelve. Ez természetesen nem történik meg.

A Tanácsköztársaság közvetlenül is tárgyalt a románellenes együttműködésről, ez tény. Szamuely Tibor május közepén utazott Ukrajnába, majd repült Leninhez és a hónap végén tért vissza. Szamuely azt akarta elérni, hogy a Tanácsköztársaság a szovjetekkel közösen dolgozzon ki egy tervet a román hadsereg harapóba fogására. A terv abból állt volna, hogy az orosz-ukrán hadsereg betör Besszarábiába és a közvetlen román törzsterületekre, míg egy másik közös magyar-orosz-ukrán haderő a cseheket próbálná meg feltartóztatni. Mihelyt elérték Románia belső részét, ott megpróbálnának helyi kommunista erőkkel forradalmat kirobbantani, így Romániát kiiktatnák, azután pedig Szlovákiát foglalnák el, kiszorítanák a cseheket, végül pedig a déli szerb-francia csapatok ellen indítanának támadást. De a hadihelyzet áthúzta ezeket a reményeket. A Magyarországra visszaérkezett Szamuely tájékoztatta a Budapesti Központi Forradalmi Munkás- és Katonatanácsot, hogy a szovjet hatalom maga is nehéz helyzetben van, hathatós segítségre onnan nem lehet számítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. május 28. 20:44
Idézek Eytan Bentsur izraeli történész Láng Európa szívében, Kun Béla hatalmának 133 napja című könyvéből: (A Tanácsköztársaság megalakulása után négy nappal), Az ukrán Vörös Hadsereg parancsnoka valóban kapott március 25-én utasítást, hogy állítsa meg az előrehaladását a Fekete-tenger és Románia felé, és haladjon nyugatra, Galícia délkeleti és Besszarábia határaihoz. Ez fontos lépés volt a magyar egységekkel való azonnali kapcsolatfelvétel érdekében. De az ukránok úgy döntöttek, hogy először Odesszát foglalják el, és azután indítottak frontális támadást Moldávia és Besszarábia megszállása érdekében, még mielőtt kapcsolatot alakítottak volna ki a magyar vörös hadsereg egységeivel. Áprilisban Lenin megint utasítást küldött Rakovszkíjnak , hogy haladjon Bukovina felé, sőt még katonai törvényszékkel is megfenyegette Rakovszkíjt, ha nem tenne eleget a parancsnak. Április 25-én a bolsevik Politbüro, amely megkerülte Rakovszkíjt, utasítást küldött az ukrán front parancsnokának, hogy teremtsen kapcsolatot Magyarországgal, de amikor az ukrán erők a nyugati irányú támadásra készültek, az egyik bolsevik parancsnok, Grigorjev, fellázadt. A lázadás a lojális bolsevikokat körülbelül három hétre lekötötte. Lengyelország és Románia hadseregei kihasználták Rakovszkíj engedetlensége és a Grigorjev féle lázadás egybeesését és közösen elzárták a Magyarország felé vezető utat. Az orosz Vörös Hadsereget észak felé szorították és eltávolították, így a Magyarországgal való kapcsolatfelvétel Szlovákián keresztül nem volt lehetséges. (228-29.old.)
Takita
2020. május 28. 17:49
A szovjet-román beszarábiai konfliktusnak lett egy máig ható következménye. A szovjet kormány zárolta az 1916-os nagy román vereség után a Cári Oroszországba menekitett és védelmére bízott román kincstári aranyt és egyéb értékeket. Ezt többszöri tárgyalás után a mai napig se adták vissza.
írmag
2020. május 28. 13:28
Tanácsköztársaság" Tenyészpatkánylázadás!
bakafánt
2020. május 28. 13:21
A honvédő Smuél,aki kiüríttette a vérrel visszaszerzett északi területeket.Ez már sok volt az egyszerű bakának is.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!