Miért ne maradjon el az érettségi?

2020. április 26. 09:03

Miért nevelnénk megfutamodásra a 18 éveseinket?

2020. április 26. 09:03
Molnár-Bánffy Kata
Képmás.hu

„Az érettségi az érettségi. Erre készül minden iskolás 12 éven keresztül, ez a kifutása a közoktatásnak. Az utolsó pillanatban elvágni ezt a célszalagot, ahelyett, hogy hagynánk, hogy a versenyzők szakítsák át, nagy hiba lenne.

Rossz az üzenete egy évfolyamnyi fiatal felnőtt számára, akiknek szerencsére nem háborún, óvóhelyen, munkaszolgálatban, gettóban, börtönben, kitelepítésben, kommunizmusban kellett megtanulniuk azt, hogy vannak dolgok, amiket ki kell bírni, mert a kibírásuk erősebbé tesz minket, meg mert a rosszat leginkább a kibírásával, a túlélésével lehet legyőzni.

Miért nevelnénk megfutamodásra a 18 éveseinket? Miért nevelnénk őket a könnyebbik út választására, a nehézségek kikerülésére, a kivételezésre, az úgynevezett »kreatív megoldásokra«?

Milyen jól fog jönni nekik ez a tapasztalat, amikor megszületik a saját gyerekük, és nem lehet visszacserélni egy nem-hasfájósra, hanem végig kell vele csinálni a sírós éjszakákat. Amikor majd a választott hivatásuktól egy hülye főnök sem téríti el őket. Amikor erőfeszítéseket tudnak majd tenni barátságok vagy párkapcsolatok megjavításáért, újraépítéséért, ahelyett, hogy lemondanának róla, eldobnák és újat keresnének. Amikor majd karanténba kényszerítik őket három hónapra, és még csak igazi járvány se lesz, csak lehetne.

Használjátok ki a maradék napokat, heteket, tanuljatok sokat, és tegyetek sikeres érettségit ebben a furcsa 2020-as évben! Sokat fogtok majd mesélni erről a gyerekeiteknek és az unokáitoknak. Minden rendben lesz!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. április 26. 18:15
Mivel az érettségizők nem igazán tartoznak a veszélyeztetett korosztályba, butaság lenne a halasztás. A tanárokból is jó, ha a fiatalok vállalják a lebonyolítást.
llnnhegyi
2020. április 26. 15:26
A szívemből teccett írni,kedves Molnár-Bánffy Kata! Sok ilyen világosan,bátoritoan fogalmazó nőre van szüksége a közéletünknek!
hegyivadász
2020. április 26. 15:13
Szerintem simán meg lehet oldani az érettségit úgy, hogy indokolatlanul nagy kockázatnak ne tennénk ki az érettségizőket. Több tanteremben, egymástól jó messze kell leültetni őket. Az érettségi elmaradásának sokkal több hátránya lenne.
Senye Péter
2020. április 26. 12:35
Még 1945-ben is megtartották az érettségi vizsgákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!