Lehet-e más a gazdaságpolitika?

2020. április 29. 07:09

Amit a német zöldek nyomására az Európai Unió e téren művel a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és annak gazdasági hatása terén, az nyilvánvalóan ostobaság.

2020. április 29. 07:09
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„A politikáról már kiderült, hogy nem lehet más, kérdés azonban, hogy ugyanez igaz-e a gazdaságpolitikára is. Itt most nem a magyar vagy más országok ebben a pillanatban folytatott gazdaságpolitikájára gondolok, hanem arra, hogy az a gazdasági modell, amely szerint alakítjuk a nyugati világ gazdaságpolitikáját, módosulhat-e, mi az, ami meghatározza, és a meghatározó tényezőkön lehet-e változtatni?

Meg szoktunk különböztetni szocialista tervgazdaságot és tőkés piacgazdaságot, ez azonban ideológiai megközelítés, sokkal közelebb kerülünk a valósághoz, ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy egy gazdaságban mennyire meghatározók, milyen széles körre terjednek ki az állami döntések, és melyek azok, amelyeket a piaci szereplők a saját maguk érdekei szerint hoznak meg.

A gyakorlatban ennek széles skálájával találkozunk, kezdve a merev tervgazdálkodástól – amelyre nálunk is volt példa – egészen a nagymértékben szabad piac­gazdaságig, ahol az állami beavatkozás alacsony mértékű, amire példaként leginkább az angolszász országokat szokták felhozni. Rögtön rá kell mutatni, hogy a gazdaságpolitikát és ezen belül az állam szerepét számos tényező, közöttük az adott ország fejlődési foka, természeti adottságai, külpolitikai helyzete, vezető elitjének ambíciói, a társadalom értékrendje, más országok demonstrációs hatása és úgy általában a térség vezető gazdaságpolitikai ideológiája befolyásolja. A távol-keleti országok (Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan stb.) második világháború utáni felzárkózására tipikusan jellemző volt az állam erőteljes vezető szerepe, a belső politikai stabilitás (például a vezetés és a gazdaságpolitikai célok évtizedeken keresztül nem változtak), a jó kapcsolatok a technológia élvonalában lévő országokkal (konkrétan az Egyesült Államokkal), és nem utolsósorban a társadalom fegyelmezettsége és munkaközpontúsága.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. április 29. 09:11
Nekem egy kicsit csapongó volt (a teljes) írás. Több dologról is szól egy-egy mondat erejéig. A többségével egyet lehet érteni. Nagy tudású ember, józan közgazdász, aki átgondolja, hogy mit mond. Az itteni kiemelés csak a bevezető, tkp. nem is szól semmiről. De legalább elolvastam miatta az eredeti írást. :-)
nyugatiszél
2020. április 29. 08:39
"Ha ötezer évvel ezelőtt a sumeroknak sikerült öntözéses gazdálkodást kialakítaniuk, akkor ezt a problémát valahogy talán ma is meg lehetne oldani." Kevés pusztítóbb technológia van, mint az öntözés. A sumérok sem "öntöztek", árasztásos gazdálkodást folytattak, ami egy másik műfaj, a magyar ártéri gazdálkodás közeli rokona.
olajfa1
2020. április 29. 08:34
A zöld kommunisták lassan ártalmasabbak lesznek mint a szivárvány meg a vérvörös komcsik! Pedig azok sem piskóták!
Cassi
2020. április 29. 08:03
"Mobiltelefon-töltőből például már egy fióknyim van, mert mindegyik mobil töltője más." Ez a marhaság már önmagában sokat elárul a szerző hitelességéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!